1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

XIII Ogólnopolskiego Konkursu Miodów Pitnych edycja 2016 - już 12 listopada

XIII Ogólnopolski Konkurs Miodów Pitnych Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła po raz kolejny będzie miał miejsce w Sztumie dnia 12 listopada br.

Konkurs obejmuje dwie zasadnicze kategorie: miody produkowane na rynek i miody amatorskie w kategoriach miodów naturalnych, korzennych, owocowych i kwiatowych. Miody rynkowe w tym roku będą oceniane w kategorii trójniaków. Rok temu były to czwórniaki.

Miody we wszystkich kategoriach oceniane są w skali 5 punktowej. Ocenie, z odpowiednimi wskaźnikami wagowymi podlegają: klarowność, barwa, aromat i smak.

XIII konkurs miodow

 

Wielka Konfraternia Zacnego
Jadła, Napitku i Rękodzieła
R e g u l a m i n
XIII Ogólnopolskiego Konkursu
Miodów Pitnych edycja 2016
§1
1. Organizatorem Konkursu jest Wielka Konfraternia Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła.
2. Konkurs odbędzie się 12 listopada 2016 r. w Sztumie (w Sztumskim Centrum Kultury ul.
Reja 13), począwszy od godziny 11ºº.
3. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach:
- Miody pitne amatorskie,
- Miody pitne czwórniaki wytwarzane przez producentów profesjonalnych.
4. Przewodniczącym Konkursu w roku 2016 jest Janusz Luty.
5. Prezydium Konkursu tworzą:
- Przewodniczący Konkursu,
- Pełnomocnik Konkursu miodów amatorskich,
- Pełnomocnik Konkursu miodów profesjonalnych.
6. Pełnomocników poszczególnych Konkursów wyznacza Przewodniczący Konkursu.
7. Prezydium Konkursu wyznacza Komisje Konkursowe składające się z 3 do 7 sędziów.
8. Pełnomocnik Konkursu jest przewodniczącym właściwej Komisji Konkursowej.
9. Miody pitne do oceny podawane są sędziom przez osoby wyznaczone przez
właściwego Pełnomocnika Konkursu.
10.Kolejność podawania miodów pitnych ustala Pełnomocnik.
11.Miody pitne oceniane są w skali 5 – cio punktowej, stosując poziom jakości co 0,25
punktu.
12.Ocenie zakodowanych próbek miodów pitnych poddawane są:
- klarowność,
- barwa,
- aromat,
- smak.
13.Przy obliczaniu oceny ogólnej stosuje się następujące współczynniki ważkości:
- klarowność 1
- barwa 1
- aromat 2
- smak 6
14.Przy obliczaniu wyniku końcowego z ocen cząstkowych za poszczególne cechy
pomnożone przez współczynniki ważkości oblicza się średnią ocenę ogólną.
15.Prezydium może nie dopuścić do Konkursu trunku lub uczestnika w szczególnie
uzasadnionych przypadkach.
§2
Miody Pitne wytwarzane przez producentów profesjonalnych
1. Miody uczestniczące w Konkursie będą trunkami:
a. nadesłanymi przez producentów,
b. zakupionymi na rynku przez Organizatora.
2. Miody pitne nadsyłane do Konkursu należy zgłaszać za pomocą formularza, według
wzoru Organizatora.
3. W Konkursie każdy z uczestników może wystawić dowolną ilość trunków.
4. Miody pitne w ilości 2 butelek pojemności 0,75 (0,7) l muszą znaleźć się u Organizatora
najpóźniej w dniu 11 listopada 2016 r.
5. Butelki muszą posiadać oryginalne etykiety producenta z oznaczeniami zgodnymi z
aktualnie obowiązującymi aktami prawnymi.
6. Na butelki muszą być naklejone znaki akcyzy.
§3
Miody Pitne amatorskie
1. Miody pitne do Konkursu należy zgłaszać za pomocą formularza, według wzoru
przygotowanego przez Organizatora.
2. W Konkursie każdy z uczestników może wystawić dowolną ilość trunków.
3. Miód pitny w ilości 1 butelki o pojemności 0,7 lub 0,75 l. należy dostarczyć na adres
Organizatora najpóźniej w dniu 12 listopada 2016 r. do godziny 900.
4. Butelki muszą być oznakowane w sposób umożliwiający jednoznaczną identyfikację
kategorii miodu pitnego i jego wytwórcę.
5. Opłatę wpisową w wysokości 20 zł. od każdego asortymentu należy wnieść nie później
niż do godz. 9ºº w dniu konkursu.
6. Miody pitne oceniane będą w następujących kategoriach:
- Miód pitny owocowy
- Miód pitny korzenny
- Miód kwiatowy
- Miód pitny naturalny (bez żadnych dodatków).
W przypadku miodów pitnych wytworzonych z dodatkiem soków owocowych i przypraw
korzennych, taki asortyment należy zakwalifikować do tej kategorii - jaki jest dominujący
charakter napoju.
§4
Kryteria przyznawania medali
1. W każdej kategorii jeden medal złoty, pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny
ogólnej co najmniej 4,3 punktu.
2. W każdej kategorii jeden medal srebrny, pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny
ogólnej co najmniej 4,2 punktu.
3. W każdej kategorii jeden medal brązowy, pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny
ogólnej co najmniej 4,0 punktu.
4. Nagrodę Grand Prix zdobywa miód pitny, który uzyskał najwyższą ocenę w Konkursie
bez względu na podział na kategorie.
5. Prezydium Konkursu może zdecydować o przyznaniu wyróżnień.
§5
1. Zbiorcze protokoły sporządzają Pełnomocnicy Konkursów.
2. Sędziowie swoje oceny cząstkowe dla poszczególnych asortymentów zapisują w
arkuszach będących załącznikami do protokołów.
3. Protokół i oceny cząstkowe mogą być udostępniane do wglądu zainteresowanym.
4. Symbole uzyskanych medali i wyróżnień mogą być używane do znakowania właściwych
partii miodów pitnych.
5. Wszelkie kwestie sporne podczas Konkursu rozstrzyga Prezydium Konkursu, którego
orzeczenia są ostateczne.
/-/ Witold Cyranowicz, Kanclerz
Wielkiej Konfraterni Zacnego
Jadła, Napitku i Rękodzieła
Parpary, październik 2016 r

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz