SPIS TREŚCI
WYWIAD
2 O instrumentach wsparcia dla przetwórstwa żywności. Rozmowa z Sekretarzem Stanu MRiRW J. Kowalskim (M. J. Przegalińska)
RYNEK
4 Podsumowanie 2022 roku w branży winiarskiej (M. Zielińska)
5 Rynek piwa w Polsce (W. Łopaciuk)
14 Podsumowanie roku 2022 i nakreślenie wyzwań dla branży sokowniczej na 2023 rok (J. Pawlak)
20 Sytuacja na rynku przetworów owocowych w sezonie 2022/23 (B. Nosecka)
23 Sytuacja na rynku przetworów warzywnych w sezonie 2022/23 (A. Bugała)
32 Rynek jabłek w grudniu 2022 i styczniu 2023 r. (P. Kraciński, P. Stolarczyk)
34 Ceny skupu owoców i warzyw w IV kwartale 2022 r.(T. Smoleński, Ł. Zaremba)
35 Owocna działalność Wielkopolskiego Oddziału
Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego w 2022 r. (B. Wesołowski)
WYDARZENIA
8 Sympozjum Piwowarów Zawodowych 2022 (M. Kamiński)
18 Spotkanie opłatkowe polskich przetwórców żywności (MP)
18 X Noworoczne Spotkanie Branżowe KUPS (MP)
TECHNOLOGIE • PRODUKTY • JAKOŚĆ
11 Świece filtracyjne w produkcji piwa (Eaton Filtration Poland)
16 Wpływ 100-procentowego soku owocowego na parametry metaboliczne i stan zdrowia
27 Ocena możliwości wykorzystania zamrażania jako obróbki wstępnej przed tłoczeniem miazg owocowych (A. Cendrowski, Z. Dombrowska)
SERWISY INFORMACYJNE
36 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
37 Wieści konopne (K. Bogacz)
38 Treść rocznika 2022
40 38 Spis autorów 2022
CONTENTS
INTERVIEW
2 About support instruments for food processing. Interview with the Secretary of State MRiRW Mr. J. Kowalski (M. J. Przegalińska)
MARKET
4 Summary of 2022 in the wine industry (M. Zielińska)
5 The beer market in Poland (W. Łopaciuk)
14 Summary of 2022 and outlining the challenges for the juice industry for 2023 (J. Pawlak)
20 The situation on the market of fruit preserves in season 2022/23 (B. Nosecka)
23 The situation on the market of vegetable preserves in season 2022/23 (A. Bugała)
32 Apple market in December 2022 and January 2023 (P. Kraciński, P. Stolarczyk)
34 Purchase prices of fruit and vegetables in the fourth quarter of 2022 (T. Smoleński, Ł. Zaremba)
35 Successful activity of the Wielkopolska Section of the Scientific and Technical Association in 2022. (B. Wesołowski)
EVENTS
8 Professional Brewers Symposium 2022 (M. Kamiński)
18 Christmas Meeting of Polish food processors (MP)
19 X New Year’s Juice Industry Meeting organized by KUPS (MP)
TECHNOLOGIES • PRODUCTS • QUALITY
11 Filter candles in beer production (Eaton Filtration Poland)
16 The impact of 100% fruit juice on metabolic parameters and health
27 Assessment of the possibility of using freezing as a pre-treatment before pressing fruit pulp enzymadr (A. Cendrowski, Z. Dombrowska)
NEWS SET
36 Kaleidoscope of Beverage World (K. Bogacz)
37 Hemp News (K.Bogacz)
38 Content of Yearbook 2022
40 List of Authors 2022
Autor za publikację artykułu w czasopiśmie naukowym „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” otrzymuje 20 pkt., zgodnie z Komunikatem Ministra Edukacji i Nauki z dn. 1 grudnia 2021 r. w sprawie wykazu czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych.