SPIS TREŚCI
WYDARZENIA
2 Akademia Dobrego Piwa
10 Wyniki Konsumenckiego Konkursu Piw Chmielaki 2023
12 Seminarium dla specjalistów i technologów sektora sokowniczego (K. Kołodziej, M. Przegalińska)
18 Walne Zgromadzenie KUPS
34 Jubileusz 20-lecia IJHARS
RYNEK
3 Smak, jakość czy cena? Za co konsumenci cenią piwo z polskich browarów? (ZPPP Browary Polskie)
14 Zmiany w konsumpcji soku pomarańczowego (M. Dziwulski)
19 Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami w sezonie 2022/23 (A. Bugała)
31 Ceny skupu owoców i warzyw w II kwartale 2023 r. (T. Smoleński, Ł. Zaremba)
32 Rynek owoców w czerwcu i lipcu 2023 r. (P. Kraciński, P. Stolarczyk)
TECHNOLOGIE • PRODUKTY • JAKOŚĆ
4 Piwa owocowe – korzyści i zagrożenia związane z wykorzystaniem owoców w technologii piwowarstwa (P. Leszczyński)
9 Nowy wymiar rozlewu wody (STM Group)
23 System opomiarowania jako narzędzie do wyznaczania śladu węglowego produkcji na przykładzie mrożonej cebuli (M. Wróbel-Jędrzejewska, E. Włodarczyk)
LEGISLACJA
36 Przetwory z owoców i warzyw a system kaucyjny – co trzeba wiedzieć? (P. Kalinowski)
38 Widziane z Wiejskiej (150) (T. Pokrywka)
SERWISY INFORMACYJNE
39 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
40 Wieści konopne (K. Bogacz)
CONTENTS
EVENTS
2 Good Beer Academy
10 Results of the Chmielaki 2023 Consumer Beer Competition
12 Seminar for specialists and technologists in the juice sector (K. Kołodziej, M. Przegalińska)
18 KUPS General Assembly
34 Jubilee of the 20th Anniversary of IJHARS
MARKET
3 Taste, quality or price? Why do consumers value beer from Polish Breweries? (ZPPP Browary Polskie)
14 Changes in orange juice consumption (M. Dziwulski)
19 Polish foreign trade of frozen fruits and vegetables in season 2022/23 (A. Bugała)
31 Purchase prices of fruit and vegetables in the second quarter of 2023 (T. Smoleński, Ł. Zaremba)
32 Fruit market in June and July 2023 (P. Kraciński, P. Stolarczyk)
TECHNOLOGIES • PRODUCTS • QUALITY
4 Fruit beers – benefits and hazards of using fruits in brewing technology (P. Leszczyński)
9 New dimension of water spillage (STM Group)
23 Measurement system as a tool for determining the carbon footprint of production using frozen onions as an example (M. Wróbel-Jędrzejewska, E. Włodarczyk)
LEGISLATION
36 Processed fruit and vegetables and the deposit system – what do you need to know? (P. Kalinowski)
38 Seen from Parliament (150) (T. Pokrywka)
NEWS SET
39 Kaleidoscope of Beverage World (K. Bogacz)
40 Hemp News (K. Bogacz)
Autor za publikację artykułu w czasopiśmie naukowym „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” otrzymuje 20 pkt., zgodnie z Komunikatem Ministra Edukacji i Nauki
z dn. 1 grudnia 2021 r. w sprawie wykazu czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych.