Numer 02/2010
RAPORT
4 Kłopotliwe pozostałości środków ochrony roślin w mrożonkach – przetwórcy szukają rozwiązania problemu (A.Ł.)
13 Rok 2009 w ocenie organizacji branżowych
RYNEK
6 Polski handel zagraniczny owocami i warzywami mrożonymi (B. Nosecka, A. Bugała)
10 Sprzedaż mrożonek w Polsce – wybrane dane
WYDARZENIA
9 Docenione sukcesy kampanii KUPS „5 porcji warzyw, owoców lub soku” (B. Groele)
11 Żywność i żywienie w XXI wieku - wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego
12 Healthy & Wellness Food - Jedzenie dla zdrowia i przyjemności (A. Ł.)
17 XV Szkoła Technologii Fermentacji (M. Przegalińska)
20 O propozycjach zmian prawa regulującego funkcjonowanie przemysłu spirytusowego (H. Kubik)
26 Drinktec 2009 (cz. 2) – w reporterskim skrócie (MP)
28 Noworoczne spotkania władz i członków Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (M. Wojnarowska, E. Górecka)
29 Kolejne produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność (map)
36 POLEKO 2009 – pod hasłem „Ekologia to się opłaca” (K.O.)
SUROWCE • TECHNOLOGIE
15 Świdośliwa – jeszcze jeden wartościowy krzew owocowy do masowej uprawy (A. Mika)
18 Zdrowe sadzonki chmielu szansą na lepszą jakość surowca (U. Skomra)
21 Produkcja biopaliwa z lignocelulozowych surowców rolniczych (K. Leja, G. Lewandowicz)
23 Inhibitory fermentacji etanolowej w winiarstwie (S. Paweł, U. Błaszczyk)
Z ŻAŁOBNEJ KARTY
36 Prof. dr hab. Bohdan Drzazga (1934-2009)
FELIETON
27 Widziane z Wiejskiej (83) (T. Pokrywka)
SERWIS INFORMACYJNY
30 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
32 Co nowego w świecie aromatów i dodatków do żywności (K. Oleksy)
34 Kalejdoskop ze świata napojów (P. Bogacz)