1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Numer 03/2010

3 2010
WYWIADY

3 Browar Żywiec w drodze na Mount Everest. Rozmowa z J. Dwornickim, dyr. Browaru Żywiec (M. J. Przegalińska)
4 W dobie kryzysu stawiany na jakość, a nie na zamienniki i agresywne reklamy (K. Baranowski)
TECHNOLOGIE • SUROWCE
7 Dynamika i efekty końcowe fermentacji stężonych (HG i VHG) brzeczek piwowarskich (P. Zarychta, E. Dziuba, J. Chmielewska, B. Foszczyńska)
14 Możliwość wykorzystania drożdży pofermentacyjnych w produkcji autolizatów drożdżowych (B. Podpora, F. Świderski)
20 Krones TwinPro Innowacyjna koncepcja piwnicy fermentacyjno-leżakowej (P. Gattermeyer)
30 Tunel zamrażalniczy Freshline® DM łączy dwa systemy zamrażania żywności w jednym urządzeniu
34 Bimbrownictwo – wczoraj i dziś (L. Wiwała)
JAKOŚĆ
10 Zarządzanie jakością sensoryczną w przemyśle piwowarskim – szkolenie „Piwa Świata” (M. Chołdrych)
17 Uzdatnianie wody w browarnictwie (J. Grzech)
26 Wpływ obróbki enzymatycznej miazgi na zawartość związków polifenolowych, aktywność przeciwutleniającą i jakość mętnego soku jabłkowego (P. Rubiński, J. Oszmiański)
RYNEK
12 Rynek piwa w Polsce zmniejszył się znacząco (MJP)
13 Sprzedaż piwa w roku 2009 (M. Woroniecka)
22 Obroty polskiego handlu zagranicznego zagęszczonymi sokami owocowymi (B. Nosecka)
29 Trendy rozwoju produktów mrożonych w Polsce (A.Ł.)
WYDARZENIA
37 Targowe spotkania branży spożywczej w Poznaniu
38 Drinktec 2009 (cz. 3) – w reporterskim skrócie (map)
FELIETON
36 Widziane z Wiejskiej (84) (T. Pokrywka)
SERWIS INFORMACYJNY
39 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
41 Co nowego w świecie aromatów i dodatków do żywności (K. Oleksy)
43 Kalejdoskop ze świata napojów (P. Bogacz)

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz