1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Numer 04/2010

4 2010
WYWIADY

1 Nie możemy zmienić kierunku wiatru, ale możemy odpowiednio ustawić żagle.
Z Robertem Zarembą, dyrektorem zarządzającym Wild Flavors Polska Sp. z o.o. (M. Przegalińska, A. Łazarowicz)
13 Nowe alternatywne kierunki w produkcji soków – czyli jak zrobić sok naturalnie mętny najwyższej jakości. Z Thomasem Voglsamem, właścicielem austriackiej firmy Hasenfit (M. Przegalińska)
RYNEK
6 Rynek soków pitnych, nektarów i napojów owocowych (B. Nosecka)
9 Sprzedaż soków, nektarów i napojów (M. Woroniecka)
34 Ceny skupu owoców i warzyw (I. Strojewska, T. Smoleński, G. Stępka)
SUROWCE • TECHNOLOGIE
10 Możliwości zwiększenia konsumpcji soków owocowych poprzez wprowadzenie nowych asortymentów – Mętne soki śliwkowe (M. Fastyn, J. Markowski, M. Mieszczakowska-Frąc, W. Płocharski)
16 Zaawansowane instalacje oczyszczania ścieków z produkcji soków, napojów i koncentratów – oczyszczalnia ścieków czy fabryka biogazu? (B. Buczak)
46 Skąd się w piwie wzięły drożdze? (Z. Jarząbek, J. Marczak, B. Marczewski)
50 Wykorzystanie nietypowych surowców i odpadów spożywczych w gorzelnictwie rolniczym (cz. I) (B. Czupryński, K. Kotarska, G. Kłosowski, B. Sieliwanowicz)
JAKOŚĆ
3 Produkcja soków NFC
14 Dlaczego szkło do soków?
18 Wpływ konserwantów na rozwój Alicyclobacillus acidoterrestris (B. Sokołowska, Ł. Łaniewska-Trokenheim, J. Niezgoda, M. Bytońska)
37 B&P Engineering wprowadza nowe standardy przechowywania soków bezpośrednich
43 Wybrane aspekty filtracji – identyfikacja i eliminacja zmętnień (G. Pasztaleniec)
PRAWO
36 Powstaje Krajowy Plan Działania dotyczący stosowania środków ochrony roślin (A.Ł.)
39 Woda źródło zdrowia (A.Ł.)
41 Wspólnotowe zasady etykietowania żywności na przykładzie napojów spirytusowych (L. Wiwała)
SERWIS INFORMACYJNY
39 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
41 Co nowego w świecie aromatów i dodatków do żywności (K. Oleksy)
43 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Oleksy)
DODATEK SPECJALNY "Dodatki i napoje funkcjonalne"
23 Aromaty żurawinowe – specjalność Sethness Greenleaf Inc. Z Marią Podwysocką dyrektorem S. Greenleaf Sp. z o.o.
22 Żurawina dla smaku i zdrowia (K. Bogacz)
25 Nowe rozporządzenie w sprawie dodatków do żywności a koncentraty barwiące EXBERRY®
28 Guma arabska (E 414) – dodatek do żywności znany już w starożytnym Egipcie (K. Mitka)
30 ETOL – modne smaki herbat i nalewek

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz