1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Numer 03/2011

3 2011
RYNEK

4 Światowy rynek piwa 2011 (M. Stasiak)
5 Rynek piwa w Polsce w 2010 r. (A. Szydłowska)
20 Polski przemysł spirytusowy na tle tej branży w Unii Europejskiej (A. Łazarowicz)
30 Zbiory i przetwórstwo owoców – ważne liczby (I. Strojewska)
31 Sytuacja na rynku przetworów warzywnych (A. Bugała)
33 Niejasne perspektywy rynku przetworów pomidorowych (A.Ł.)
36 Rynek cebuli w Polsce (G. Stępka)


TECHNOLOGIA - SUROWCE
6 Słody karmelowe – produkcja, cechy jakościowe i wpływ na właściwości piwa (W. Jamborowicz)
18 Nowoczesne technologie sterowania w branży browarniczej (A. Just)
21 Nowy zakład spirytusu rektyfikowanego oraz likierów i nalewek w minidestylarni w Leżachowie
24 Patulina w sokach jabłkowych – zapobieganie i redukcja (W. Dzwolak)
28 Fascynujące kolory natury
37 Cebula zwyczajna (K. Bogacz)


JAKOŚĆ PRODUKTÓW - PRAWODAWSTWO
11 Efektywna obróbka termiczna gwarancją najwyższej jakości produktów
12 Jak powinno być oznakowane piwo? (W. Bogusz-Kaliś)
14 Tendencje rozwoju metod oceny sensorycznej piw przemysłowych i tradycyjnych (M. Chołdrych)
23 Innowacyjne, enzymatyczne metody detekcji zanieczyszczeń mikrobiologicznych –
testy MoniTek™ i FluoroQuik™
35 Co w mrożonkach „piszczy”?
38 Zagrożenia związane z żywnością – wyniki badań prowadzonych w 2010 r. przez Eurobarometr (B. Jaworska-Łuczak)

ELIETON
34 Widziane z Wiejskiej (89) (T. Pokrywka)

SERWIS INFORMACYJNY
40 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
42 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
44 Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności (K. Oleksy)

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie