1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Numer 05/2011

5 2011
WYDARZENIA BRANŻOWE

1 KIG „PR” organizatorem pierwszego w Polsce posiedzenia zarządu i walnego
zgromadzenia Europejskiej Federacji Producentów Wód Butelkowanych EFBW (W. Rutkowski)
3 Maspex - kolejne innowacje w obszarze ochrony środowiska
8 Wszechstronna promocja wód butelkowanych (A.Ł.)
9 Wiosenna konferencja napojowa KIG „Przemysł Rozlewniczy” (M. Przegalińska)
10 Warsztaty Sensoryczne ETOL 20-22 marca (R. Błonka)
18 „Warka” – udana kolejna już konferencja dla branży owocowo-warzywnej (M. Przegalińska)
22 STILL rozszerza paletę produktów do zastosowań zewnętrznych
RYNEK
4 Stan rynku i produkcji napojów w okresie spowolnienia rozwoju gospodarczego (R. Urban)
8 Rynek wody mineralnej w Polsce (B. Nosecka)
26 Kierunki rozwoju biogazowni rolniczych w Polsce do 2020 (J. Osiak)
30 Ceny skupu owoców i warzyw w I kwartale 2011 r. (I. Strojewska, T. Smoleński, G. Stępka)
WYWIAD
12 Vivat Bakchus!!! Polskie winiarstwo nareszcie bez barier! Rozmowa z Janem Kulą (M. Przegalińska)
JAKOŚĆ PRODUKTÓW - DODATKI - SUROWCE
14 Substancje dodatkowe w wyrobach winiarskich i napojach spirytusowych – przewidywane zmiany (J. Gajda-Wyrębek, J. Jarecka, K. Kuźma)
16 Wpływ pierwiastków na proces fermentacji winiarskiej (S. Bonin, M. Stanisławczyk)
20 Substancje lotne kształtujące jakość jabłek i koncentratu jabłkowego (P. Bałdyga, S. Bonin, J. Sękul, M. Bryła)
23 Stabilność mikrobiologiczna wybranych piw niefiltrowanych i niepasteryzowanych(M. Makarewicz, A.Poreda, I. Drożdż, M. Zdaniewicz)
FELIETON
29 Widziane z Wiejskiej (91) (T. Pokrywka)
SERWIS INFORMACYJNY
31 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
33 Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności (K. Oleksy)
35 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie