1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Numer 07-08/2011

7-8 2011
RYNEK

6 Pozycja polskich owoców, warzyw i ich przetworów na rynku unijnym i światowym (B. Nosecka)
22 Sytuacja na krajowym i światowym rynku mrożonych owoców i warzyw na początku sezonu 2011/2012 (M. Dziwulski)
30 Ceny skupu owoców i warzyw w II kwartale 2011 r. (I. Strojewska, T. Smoleński, G. Stępka)
56 Rynek wódki w Polsce (P. Dołęga)
SUROWCE - JAKOŚĆ - BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
7 WILD Flavors GmbH wprowadza stewię do wszystkich zastosowań posiadających wstępną aprobatę stewii w krajach UE
10 Deklaracje producentów dotyczące wartości odżywczej soków (W. Płocharski, B. Groele, J. Markowski)
14 Aronia – niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości (J. Oszmiański, P. Nowicka, P. Rubiński)
20 Projekt „Polskie Jabłka Wysokiej Jakości”
34 Pomidor – idealne źródło witamin, substancji odżywczych i prozdrowotnych (K. Bogacz)
36 Zanieczyszczenia mikrobiologiczne wód źródlanych, wód smakowych i napojów owocowo-warzywnych (D. Kręgiel, A. Rygała)
37 Skoncentrowani na „czystej etykiecie”
66 Charakterystyka granulatu konwencjonalnego i granulatu ziomeryzowanego (M. Stasiak)
68 Czy zawartość amin biogennych w piwie może być jednym z parametrów oceny jego jakości zdrowotnej ? (K. Baranowski, E. Baca, A. Salamon, D. Michałowska, D. Zielińska, M. Karaś)
71 Związki smakowo-zapachowe oraz prozdrowotne i antyseptyczne występujące w miodach pszczelich (E. Baca, K. Baranowski, D. Zielińska, A. Salamon)
WYDARZENIA BRANŻOWE
9 Konferencja przed targami BRAU (K. Oleksy)
12 Podsumowanie dokonań KUPS w 2010 r. i omówienie zadań na 2011 r. (A. Ł.)
13 Branża owocowo-warzywna bogato reprezentowana w programie „Poznaj Dobrą Żywność (A. Ł.)
17 ANUGA 2011 w Kolonii – już po raz 31. (A. Karwowska)
52 XX Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich w optymistycznej atmosferze (A.Ł.)
53 XX Walne Zgromadzenie Krajowej Rady Winiarstwa i Miodosytnictwa (M. J. Przegalińska)
56 Zaprzepaszczona szansa na promocję narodowych trunków podczas polskiej prezydencji
63Gorzelnicy szukają wyjścia z zapaści
TECHNOLOGIE
24 Sympozjum JBT FoodTech (d. Frigoscandia) o innowacjach dla zamrażalnictwa owoców i warzyw (M. Przegalińska)
28 Seminarium dla specjalistów i technologów przemysłu sokowniczego (A. Łazarowicz)
31 Możliwość wykorzystania wód odwarowych z procesów zatężania soków w przemyśle owocowym. Cz.1 (J. Marjanowski, J. Ostrowski, A. Kukiełko)
40 Aseptyka Krones – kompaktowo i na sucho (R. Laumer)
41 Kompaktowy blok części mokrej (S. Bierschneider)
58 Ochrona i naprawa powierzchni betonowych (R. Masek)
59 Produkcja biogazu ze ścieków/odpadów wysoko obciążonych. Zastosowanie innowacyjnego membranowego reaktora beztlenowego MEMTHANE® na przykładzie wywaru gorzelnianego (B. Buczak)
62 Nowe możliwości obniżenia kosztów gospodarki osadowej w oczyszczalniach ścieków (A. Mróz)
64 Możliwości zmniejszenia kosztów produkcji etanolu w gorzelniach rolniczych szansą na dostosowanie się do aktualnych wymagań rynkowych (MP, A. Kupczyk)
WYWIADY
44 Naszą wizytówką jest jakość. O powstaniu, inwestycjach i najbliższych planach rozwoju firmy opowiada prezes zarządu SULIMAR Mariusz Supady
46 Nasz podstawowy atut to innowacyjność. Rozmowa z Arturem Kołodziejczakiem, dyrektorem generalnym firmy LineTec oraz Wolfgangiem Pfitznerem, Group Account Managerem dla Europy Wschodniej i Centralnej, z firmy SIDEL
48 Zapewniamy klientom satysfakcję i obsługę na najwyższym poziomie. Rozmowa z Pierluigi Locchi, prezesem firmy IPI Aseptic Packaging Systems
55 Międzynarodowe trofea potwierdzają jakość Extra Żytniej. Rozmowa z Pawłem Lejmanem, prezesem zarządu Śląskiej Wytwórni Wódek Gatunkowych „Polmos” w Bielsku-Białej (M. J. Przegalińska)
OPAKOWANIA
50 Dlaczego i jak należy stosować System Wspomagania Doboru Opakowań (A. Kosmacz-Chodorowska, A Hejduk)
51 10 lat systemu odzysku i recyklingu odpadów opakowaniowych w Polsce (K.O.)
FELIETON
74 Widziane z Wiejskiej (92) (T. Pokrywka)
SERWIS INFORMACYJNY
75 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
77 Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności (K. Oleksy)
79 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie