1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7



Brau19 728x90 PL

Numer 09/2011

9 2011
RYNEK

4 Aktualna sytuacja chmielarstwa polskiego - sierpień 2011 r. (M. Stasiak)
22 Zmiany zachodzące na światowym rynku soku pomarańczowego (M. Dziwulski)
SUROWCE - JAKOŚĆ - TECHNOLOGIE
8 Produkcja wyciągów barwiących w warunkach warzelni (J. Błażewicz, A. Zembold-Guła)
10 Wymagania jakościowe wody do produkcji piwa oraz metody przygotowania wody w przemyśle piwowarskim (J. Marjanowski)
13 Zależności sensoryczne – analiza korelacji pomiędzy wyróżnikami sensorycznymi w różnych gatunkach piwa cz.1 (M. Chołdrych)
14 Znaczenie surowców rolnych w produkcji wódki. Wpływ zawirowań na rynku zbóż na branżę spirytusową (L. Wiwała)
17 Badania nad fermentacją alkoholową skojarzonej kultury drożdży Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces diastaticus (A. Miecznikowski, K. Zielińska)
20 Wpływ zawartości wybranych pierwiastków w glebach winnic na ich występowanie w owocach winorośli (T. Tarko, Ł. Wajda, A. Duda–Chodak, I. Gojniczek)
26 Suszenie owoców i warzyw z wykorzystaniem energii mikrofal (D. Piotrowski, W. Praga)
29 Czosnek pospolity – strażnik naszego zdrowia (K. Bogacz)
WYDARZENIA
6 „Żywność i Żywienie w XXI w. Wizja rozwoju polskiego sektora żywnościowego” (A.Ł.)
16 „Doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności” - Seminarium Sekcji Spożywczej Klubu Polskie FORUM ISO 9000
25 XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności PAN uświetniła 50-lecie Wydziału Nauk o Żywności SGGW (A.Ł.)
FELIETON
28 Widziane z Wiejskiej (93) (T. Pokrywka)
SERWIS INFORMACYJNY
30 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
31 Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności (K. Oleksy)
32 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

vimax

Ekomix

sitspoz