1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Numer 11-12/2011

11-12 2011
WYDARZENIA - TARGI

1 Rola i znaczenie sektora produkcji żywności w gospodarce narodowej. Konferencja RGŻ (M. Wojnarowska, M. J. Przegalińska)
3 Anuga - międzynarodowe targi technologii dla produktów spożywczych i napojów (K.O.)
4 Forum Technologii Browarniczych w Cieszynie (M. J. Przegalińska)
7 Jednolite zasady znakowania żywności na unijnym rynku (A.Ł.)
16 Tymbark – 75 lat razem
18 SGGW świętowało 50-lecie Wydziału Nauk o Żywności (M. J. Przegalińska (Kasińska))
20 Szkolenie pracowników sieci Real – stworzenie Akademii Obsługi Klienta
49 XXI Konferencja Producentów Wód i Napojów w Kudowie Zdroju (MJP)
59 Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2011 (A.Ł.)
64 Polagra 2011 - w okresie polskiej prezydencji w UE (A. Karwowska)
JAKOŚĆ - TECHNOLOGIE - SUROWCE
8 Ocena ilościowa i jakościowa stopnia zanieczyszczenia powietrza w wytwórni wyrobów alkoholowych (M. Gniewosz, A. Stobnicka, T. Pisarczyk)
12 Ocena czystości mikrobiologicznej handlowych, niepasteryzowanych soków owocowych i warzywnych (M. Makarewicz, I. Drożdż, A. Poreda, T. Tuszyński)
52 Pektyny w żywności – znany surowiec, nowe zastosowania (T. Łopatka)
54 Innowacyjne rozwiązanie w napojach – warsztaty zorganizowane przez CPKelco i Biesterfeld (K. Oleksy)
56 Zielona herbata – najstarszy (po wodzie) napój świata (K. Bogacz)
58 Naturalne składniki roślin o właściwościach konserwujących (B. Sosnowska)
66 Przyszłość opakowań biodegradowalnych i ich praktyczne zastosowania (H. Żakowska)
RYNEK
11 Alkohole z wyższej półki (A. Szydłowska)
WYWIAD
50 Obserwujemy rynek i stale modyfikujemy naszą ofertę. Rozmowa z prezesem firmy Aromes Group Zbigniewem Szwajewskim
Z ŻAŁOBNEJ KARTY
67 Prof. Jan Kaczmarek
FELIETON
68 Widziane z Wiejskiej (95) (T. Pokrywka)
SERWIS INFORMACYJNY
60 Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności (K. Oleksy)
61 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
62 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
DODATEK SPECJALNY „Piwa Browarów Regionalnych”
21 Regionalne piwa są naszymi srebrami rodowymi. Z Markiem Jakubiakiem, właścicielem Browaru CIECHAN Sp. z o.o., Prezesem Browaru Lwówek rozmawia Maria J. Przegalińska
24 Jak uzyskać w piwie dobry jakościowo i stabilny aromat chmielowy ? (K. Baranowski)
30 Piwa smakowe – rozwój kategorii w Polsce. Słodkie piwo to nie piwo? (M. Chołdrych)
34 Od strony producenta → PIWO NASZE POWSZEDNIE ← od strony konsumenta (A. Sadownik)
36 Browary restauracyjne – biznes tylko dla odważnych i doświadczonych?
42 Chmiel jako roślina lecznicza (U. Skomra)
44 Słody a bogata paleta piwnych barw (M. Suliga)

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie