1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Numer 05-06/2012

5-6 2012
WYWIADY

1 Współdziałamy odpowiedzialnie i z pasją. Rozmowa z właścicielką firmy Vimax Małgorzatą Rogiewicz
3 IMP Polowat - producent rPET do kontaktu z żywnością. Rozmowa z prezesem Leszkiem Dziopakiem
20 Dla mniejszych i średnich firm kreatywność i innowacja to wielka szansa w rywalizacji z koncernami. Rozmowa z Adamem Bogaczem (M. Przegalińska)
RYNEK
4 Komentarz do testu wód butelkowanych
14 Konsumpcja soków pitnych i wydatki na soki w gospodarstwach domowych (I. Strojewska)
24 UE nie jest zainteresowana rozwojem grup producenckich w Polsce
40 Unibroue - ciekawe mało znane (M. Suliga)
52 Media społecznościowe w branży napojowej cz.1 (D. Orłowski)
WYDARZENIA
6 Aktualności w branży napojowej – tematem konferencji KIG „PR” (map)
8 Wybory podczas Walnego Zgromadzenia Członków KUPS (map)
10 Strategia branży sokowniczej na trudne czasy (M. Przegalińska)
18 Seminarium firm Begerow/Eaton, Alfa Laval, Ecolab dla branży soków zagęszczonych (M. Przegalińska)
21 Zwrot ku naturalnym barwom
22 Anuga FoodTec 2012 – targi innowacyjnych rozwiązań dla producentów żywności i napojów (K. Oleksy)
26 Jubileusz prof. Eberharda Makosza – wybitnego naukowca i praktyka, pasjonata sadownictwa (M. Przegalińska)
28 WARKA 2012 – spotkanie branży przetwórstwa owocowo-warzywnego (K. Oleksy)
30 Konferencja SPOiW dla producentów mrożonek owocowo-warzywnych (K. Oleksy)
34 Tradycje i teraźniejszość Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (W. Leszczyński)
36 XVI Szkoła Technologii Fermentacji. Globalizacja a oczekiwania współczesnego rynku piwa (D. Michałowska)
43 Nominacja dr. hab. inż. Adama Kupczyka na Profesora Zwyczajnego
44 Konferencja ZP PPS. Musimy mieć wpływ na politykę alkoholową w UE (A.Ł.)
50 Bardzo dobre wyniki Programu REKARTON w 2011 r. (aka)
SUROWCE - TECHNOLOGIE
32 Pozostałości środków ochrony roślin w surowcach dla przemysłu przetwórczego (A. Miszczak)
42 Próby wyjaśnienia przyczyn „goryczki pozostającej” w piwie - i słów parę o butelkach (A. Brudzyński)
45 Biogaz z wytłoków białych i czerwonych winogron (H. Prask, M. Fugol, J. Szlachta)
48 Materiały opakowaniowe ze źródeł odnawialnych (H. Żakowska)
51 Zioła jako składniki funkcjonalne napojów (K. Bogacz)
FELIETON
47 Widziane z Wiejskiej (100) (T. Pokrywka)
SERWISY INFORMACYJNE
39 Prosto z Brukseli/Inicjatywy ZPPP
54 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
55 Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności (K. Oleksy)
56 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie