1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

FullHD 100

Numer 07-08/2012

7-8 2012
WYWIADY

5 Ozonem w warzywa. Wywiad z Robertem Muszańskim, właścicielem firmy WOFIL Ozone Technology
6 Jakość i nowoczesność decydują o naszej pozycji na rynku. Rozmawiamy z właścicielami firmy Gomar - Ireną i Michałem Górniak
32 IBPRS - podwójny jubileusz. Rozmowa z prof. dr. hab. Romanem Grzybowskim, wieloletnim dyrektorem IBPRS
66 W gospodarce prócz liberalizmu ważny jest solidaryzm. Wywiad z Tadeuszem Pokrywką, autorem stałego cyklu "Widziane z Wiejskiej", prezesem KIG "PS"
RYNEK • JAKOŚĆ • PROMOCJA
10 Fundusze Promocji Produktów Rolno-Spożywczych (Z. Woźniak)
11 Owoce i warzywa mają własne programy promocyjne (A.Ł.)
24 Ceny skupu owoców i warzyw w II kwartale 2012 r. (I. Strojewska, T. Smoleński, G. Stępka)
26 New Product Development - jak opracować nowe napoje funkcjonalne, cz. I (A. Bogacz)
48 Która woda lepiej gasi pragnienia fanów na Facebooku? (2) (D. Orłowski)
60 Inni mają koniak, whiskey, a my - Starkę, jeszcze mamy... (L. Jarosz)
SUROWCE - TECHNOLOGIE - DODATKI
14 Postępy w technologii i ocenie produktów z owoców i warzyw (K. Kołodziejczyk)
16 Doskonalenie jakości żywności z owoców, warzyw i grzybów (P. Gębczyński, J. Słupski)
18 Charakterystyka owoców wybranych odmian rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides L.) uprawianych w Polsce (J. Lipowski, K. Marszałek, S. Skąpska, U. Jasińska)
30 Najnowsze zmiany przepisów dotyczących substancji dodatkowych - glikozydy stewiolowe oraz barwniki z Southampton (J. Gajda-Wyrębek, K. Kuźma, J. Jarecka, A. Świtka)
31 Sterylizacja napojów z zastosowaniem płyt filtracyjnych (J. Mazur)
51 Przetwory kukurydziane a wydajność procesu pozyskiwania wyciągów słodowych (J. Błażewicz, A. Zembold-Guła, K. Kupisz)
54 Trendy w technologii produkcji piwa (E. Kordialik-Bogacka)
63 Zagospodarowanie odpadów z hodowli pieczarek metodą fermentacji metanowej (J. Cebula, S. Jarząbek)
70 Składniki zwiększające libido w napojach funkcjonalnych 9K. Bogacz)
WYDARZENIA
3 Spotkania liderów nowoczesnych technologii - Polagra-Food, Polagra-Tech, Taropak
8 I Ogólnopolski Dzień Soku i Wielki Finał Konkursu "Piję sok przez cały rok" (M.P.)
8 Sidel Innovation Day
8 Konferencja przed targami BRAU Beviale (K.O.)
34 100 lat Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (A. Karwowska)
56 Cesky Pivni Festival (M. Suliga)
57 Pilsner Urquell promuje w Polsce czeską kulturę serwowania piwa (K.O.)
58 APIS - Osiemdziesiąt lat minęło... trudnych, pracowitych, dobrych (A. Karwowska)
62 Ogólnopolskie Forum Gorzelników. Gdy spirytus ma gorzki smak (J. Inorowicz)
68 ITM Polska 2012 - poszukiwanie dróg do wdrażania innowacji w technologii (D. Piotrowski)
SERWISY INFORMACYJNE
55 Inicjatywy ZPPP
72 Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności (K. Oleksy)
74 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
75 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)

logo sigma

BB 23 Banner stat 180x360px EN

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz