Numer 07-08/2012
WYWIADY
5 Ozonem w warzywa. Wywiad z Robertem Muszańskim, właścicielem firmy WOFIL Ozone Technology
6 Jakość i nowoczesność decydują o naszej pozycji na rynku. Rozmawiamy z właścicielami firmy Gomar - Ireną i Michałem Górniak
32 IBPRS - podwójny jubileusz. Rozmowa z prof. dr. hab. Romanem Grzybowskim, wieloletnim dyrektorem IBPRS
66 W gospodarce prócz liberalizmu ważny jest solidaryzm. Wywiad z Tadeuszem Pokrywką, autorem stałego cyklu "Widziane z Wiejskiej", prezesem KIG "PS"
RYNEK • JAKOŚĆ • PROMOCJA
10 Fundusze Promocji Produktów Rolno-Spożywczych (Z. Woźniak)
11 Owoce i warzywa mają własne programy promocyjne (A.Ł.)
24 Ceny skupu owoców i warzyw w II kwartale 2012 r. (I. Strojewska, T. Smoleński, G. Stępka)
26 New Product Development - jak opracować nowe napoje funkcjonalne, cz. I (A. Bogacz)
48 Która woda lepiej gasi pragnienia fanów na Facebooku? (2) (D. Orłowski)
60 Inni mają koniak, whiskey, a my - Starkę, jeszcze mamy... (L. Jarosz)
SUROWCE - TECHNOLOGIE - DODATKI
14 Postępy w technologii i ocenie produktów z owoców i warzyw (K. Kołodziejczyk)
16 Doskonalenie jakości żywności z owoców, warzyw i grzybów (P. Gębczyński, J. Słupski)
18 Charakterystyka owoców wybranych odmian rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides L.) uprawianych w Polsce (J. Lipowski, K. Marszałek, S. Skąpska, U. Jasińska)
30 Najnowsze zmiany przepisów dotyczących substancji dodatkowych - glikozydy stewiolowe oraz barwniki z Southampton (J. Gajda-Wyrębek, K. Kuźma, J. Jarecka, A. Świtka)
31 Sterylizacja napojów z zastosowaniem płyt filtracyjnych (J. Mazur)
51 Przetwory kukurydziane a wydajność procesu pozyskiwania wyciągów słodowych (J. Błażewicz, A. Zembold-Guła, K. Kupisz)
54 Trendy w technologii produkcji piwa (E. Kordialik-Bogacka)
63 Zagospodarowanie odpadów z hodowli pieczarek metodą fermentacji metanowej (J. Cebula, S. Jarząbek)
70 Składniki zwiększające libido w napojach funkcjonalnych 9K. Bogacz)
WYDARZENIA
3 Spotkania liderów nowoczesnych technologii - Polagra-Food, Polagra-Tech, Taropak
8 I Ogólnopolski Dzień Soku i Wielki Finał Konkursu "Piję sok przez cały rok" (M.P.)
8 Sidel Innovation Day
8 Konferencja przed targami BRAU Beviale (K.O.)
34 100 lat Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (A. Karwowska)
56 Cesky Pivni Festival (M. Suliga)
57 Pilsner Urquell promuje w Polsce czeską kulturę serwowania piwa (K.O.)
58 APIS - Osiemdziesiąt lat minęło... trudnych, pracowitych, dobrych (A. Karwowska)
62 Ogólnopolskie Forum Gorzelników. Gdy spirytus ma gorzki smak (J. Inorowicz)
68 ITM Polska 2012 - poszukiwanie dróg do wdrażania innowacji w technologii (D. Piotrowski)
SERWISY INFORMACYJNE
55 Inicjatywy ZPPP
72 Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności (K. Oleksy)
74 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
75 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)