1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Numer 01/2014

1 2014

 Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

 SUROWCE • TECHNOLOGIE • PRODUKTY

2 Nanotechnologia w przemyśle spożywczym - postęp czy podstęp ? — cz. II (K. Dziendzikowska, J. Gromadzka- Ostrowska)
13 Regulacja kolumny rektyfikacyjnej (S. Dziopa)
15 Ekonomiczny refraktometr Abbemat do wszystkich pomiarów indeksu refrakcji
16 Problemy z redukcją emisji CO2 biopaliw transportowych w Polsce. Cz. 1. Uwarunkowania prawne a atrakcyjność sektora biopaliw transportowych (E. Golisz, A. Kupczyk, P. Borowski, M. Szwarc)
WYWIADY
5 „Stabilność piwa wyzwaniem dla browarnictwa XXI wieku". Rozmowa z dr. Piotrem Antkiewiczem i dr. Aleksandrem Poredą (M. J. Przegalińska)
18 Maszyny dla przetwórstwa spożywczego na miarę oczekiwań. Rozmowa z mgr inż. Sławomirem Podgajnym, właścicielem firmy TTM Podgajny (M. J. Przegalińska)
RYNEK
6 Największe rynki piwa na świecie (K. Bogacz)
24 Ceny skupu owoców i warzyw w IV kwartale 2013 r. (I. Strojewska, T. Smoleński, G. Stępka)
WYDARZENIA
6 Jubileuszowa edycja targów BIOFACH już wkrótce
7 Anuga - największe targi spożywcze
11 Co daley z gorzelniami rolniczymi w Polsce? Czy kiedykolwiek powstanie "Szlak polskiej wódki"? (M.J. Przegalińska)
12 Polska Wódka z ziemniaków – sprawą międzynarodowej wagi (PVA)
15 Opłatek z bp. Piotrem Sawczukiem, nowym duszpasterzem przetwórców żywności
20 Polskie jabłko potrzebuje strategii na trudniejsze lata (K. Oleksy)
21 KUPS – najważniejsze priorytety działania na 2014 rok (map)
22 Konferencja branży mrożonkowej w Cedzyni (M. Przegalińska)
23 Delegaci oddziałów terenowych SITSpoż. spotkali się w Przysieku k. Torunia
27 I Kongres „Funkcjonalne wody i napoje z uwzględnieniem funkcjonalnych napojów mlecznych w Polsce i na świecie"
PODSUMOWANIE ROKU 2013
8 Zainteresowanie Polaków winem powoli, ale systematycznie wzrasta (E. Pawłowska)
8 Rok 2013 bardzo trudny dla producentów wódki (L. Wiwała)
9 Uczmy się od Szkotów czy Francuzów jak stawiać na narodowe marki (A. Szumowski)
9 Gorzelnie rolnicze - pikowanie w dół przy obojętności rządzących (L. Jarosz)
10 Czy gorzelnie rolnicze przestaną w Polsce istnieć? (J. Inorowicz)
29 Treść rocznika PFiOW 2013
CONTENTS
RAW MATERIALS • TECHNOLOGIES • PRODUCTS
2 The Nanotechnology – Threat or Opportunity for Food Industry? Part II (K. Dziendzikowska, J. Gromadzka- Ostrowska)
16 Problems with the Reduction of CO2 Emission of Transport Biofuels in Poland Part 2 Legal Conditions and the Attractiveness of Transport Biofuels Sector (E. Golisz, A. Kupczyk, P. Borowski, M. Szwarc)
INTERVIEWS
5 "Beer Stability – a Challange for the 21st Century Brewers". Interview with dr Piotr Antkiewicz i dr Aleksander Poreda (M. J. Przegalińska)
18Machinery for Food Processing to meet Expectations. Interview with Sławomir Podgajny, Owner of TTM Podgajny (M. J. Przegalińska)
NEWS SET
25 Kaleidoscope of Beverage World (K. Bogacz)
26 Functional Drinks (A. Bogacz)
28 What's New in World of Flavors, Additives and Food Ingredients (K. Oleksy)

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz