SPIS TREŚCI
RYNEK
4 Podsumowanie 30-lecia działalności Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (J. Pawlak)
17 Rynek zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce (B. Nosecka)
20 Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami w 2022 r. (A. Bugała)
30 Rynek jabłek i gruszek w lutym i marcu 2023 r. (P. Kraciński)
32 Ceny skupu owoców i warzyw w I kwartale 2023 r. (T. Smoleński, Ł. Zaremba)
33 Kryzys nie oszczędza browarów. Co dalej z polskim piwem?
TECHNOLOGIE • PRODUKTY • JAKOŚĆ
7 Jakość i promocja podstawą rozwoju branży sokowniczej (B. Groele)
10 Nauka obala mit, że cukier z owoców i soków jest tak samo szkodliwy jak ten zawarty w słodyczach
24 Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany (E. Biller, M. Obiedziński)
34 Innowacje w sektorze bezalkoholowych napojów fermentowanych (N. Guzińska, E. Kordialik-Bogacka)
37 Hop creep – mechanizm zjawiska i czynniki wpływające na jego przebieg (O. Hrabia, A. Poreda)
40 Od historii do przyszłości sektora gorzelni rolniczych.
Cz. 2. Gorzelnie rolnicze po wejściu Polski do Unii Europejskiej (E. Golisz, A. Kupczyk, P. Łochowski. K. Tucki)
PRAWO
28 Kategoryzacja produktów owocowo-warzywnych, w tym produktów wegetariańskich i wegańskich, pod kątem stosowania dodatków do żywności (J. Gajda-Wyrębek)
42 Widziane z Wiejskiej (148) (T. Pokrywka)
SERWISY INFORMACYJNE
43 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
44 Wieści konopne (K. Bogacz)
CONTENTS
MARKET
4 Summary of the 30th anniversary of the association's activity National Union of Juice Producers (KUPS) (J. Pawlak)
17 Concentrated apple juice market in Poland (B. Nosecka)
20 Polish foreign trade of frozen fruit and vegetables in 2022 (A. Bugała)
30 Apple and pear market in February and March (P. Kraciński)
32 Purchase prices of fruit and vegetables in the first quarter of 2023 (T. Smoleński, Ł. Zaremba)
33 The crisis does not spare breweries. What's next for Polish beer?
TECHNOLOGIES • PRODUCTS • QUALITY
7 Quality and promotion as the basis for the development of the juice industry (B. Groele)
10 Science disproves the myth that sugar from fruits and juices is just as harmful as that contained in sweets
24 Bioactive compounds in cruciferous plants – glucosinolates and isothiocyanates (E. Biller, M. Obiedziński)
34 Innovations in non-alcoholic fermented beverages (N. Guzińska, E. Kordialik-Bogacka)
37 Hop creep – mechanism and factors affecting hop creep (O. Hrabia, A. Poreda)
40 From history to the future of the agricultural distillery sector Part. 2 Agricultural distilleries after Poland’s accession to the European Union (E. Golisz, A. Kupczyk, P. Łochowski. K. Tucki)
LAW
28 Categorization of fruit and vegetable products, including vegetarian and vegan products, in terms of the use of food additives (J. Gajda-Wyrębek)
42 Seen from Parliament (148) (T. Pokrywka)
NEWS SET
43 Kaleidoscope of Beverage World (K. Bogacz)
44 Hemp News (K.Bogacz)
Autor za publikację artykułu w czasopiśmie naukowym „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” otrzymuje 20 pkt., zgodnie z Komunikatem Ministra Edukacji i Nauki z dn. 1 grudnia 2021 r. w sprawie wykazu czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych.