RYNEK
3 Wysokie inflacja i akcyza oraz COVID ciągną rynek piwa w dół. Branża piwowarska notuje najgorsze wyniki od 10 lat (ZPPP Browary Polskie)
12 Wielkopolskie browarnictwo w II Rzeczypospolitej Polskiej (S. Wawszczak, M. Szymański, M. Śmiechowska)
23 Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami
i warzywami w 2021 r. (A. Bugała)
28 Rynek produktów z aronii czarnoowocowej i jagody kamczackiej (S. Kalisz, N. Polak, A. Turowska)
35 Ceny skupu owoców i warzyw w I kwartale 2022 r. (T. Smoleński, Ł. Zaremba)
39 Rynek owoców w I kwartale 2022 r. (P. Kraciński)
WYWIAD
4 XX Szkoła Technologii Fermentacji 2022 zaprasza! Rozmowa z organizatorem SzTF dr. hab. inż. Aleksandrem Poredą, prof. UR w Krakowie
16 Rynek soków pod presją nowych wyzwań Rozmowa z Piotrem Podobą,
prezesem Zarządu Doehler Sp. z o.o.
TECHNOLOGIE • PRODUKTY • JAKOŚĆ
5 Stabilność przechowalnicza granulatu chmielowego (O. Hrabia, A. Poreda)
9 Niekonwencjonalne norweskie drożdże typu Kveik – wykorzystanie w technologii piwowarskiej (A. Głowacki, J. Paszkot, K. Adamenko, J. Kawa-Rygielska)
20 System znakowania produktów żywnościowych
Nutri-Score – jego prostota nie idzie w parze z interesami polskich
producentów, ani nie wspiera edukacji żywieniowej konsumenta
32 Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych (M. Kruk, S. Pochylski, K. Neffe-Skocińska, D. Kołożyn-Krajewska)
41 12. Konferencja „Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności” (J. B. Berdowski)
SITSpoż.
36 Działalność Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego w latach 2017-2021 (B. Wesołowski)
SERWISY INFORMACYJNE
43 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
44 Wieści konopne (K. Bogacz)
CONTENTS
MARKET
3 High inflation, excise taxes and COVID are driving the beer market down. The brewing industry has the worst results in 10 years (ZPPP Browary Polskie)
12 The Greater Poland (Wielkopolska) brewing in the Second Polish Republic (S. Wawszczak, M. Szymański, M. Śmiechowska)
23 Polish Foreign Trade of Frozen Fruit and Vegetables in 2021 (A. Bugała)
28 The market for black chokeberry and blue honeysuckle –- based products (S. Kalisz, N. Polak, A. Turowska)
35 Purchase prices of fruit and vegetables in the ferst quarter of 2022 (T. Smoleński, Ł. Zaremba)
39 Fruit Market in the First Quarter of 2022 (P. Kraciński)
INTERVIEW
4 XX School of Fermentation Technology 2022 invites you! Interview with the organizer of the SFT, prof. Aleksander Poreda
16 Juice market under pressure of new challenges. An interview with Piotr Podoba, President of the Management Board of Doehler Sp. z o.o.
TECHNOLOGIES • PRODUCTS • QUALITY
5 Storage stability of hop pellets (O. Hrabia, A. Poreda)
9 Unconventional Norwegian Kveik yeast – use in brewing technology (A. Głowacki, J. Paszkot, K. Adamenko, J. Kawa-Rygielska)
20 The Nutri-Score food labelling system – it’s simplicity is not in line
with the interests of Polish producers, nor does it support consumer education on nutrition
32 Kombucha tea drink as a base for the production of innovative low-alcohol drinks (M. Kruk, S. Pochylski, K. Neffe-Skocińska, D. Kołożyn-Krajewska)
41 12. Conference "Food safety and quality management" (J. B. Berdowski)
FROM THE ACTIVITIES OF SITSpoż.
36 Activities of the Scientific and Technical Association of the Food Industry in 2017-2021 (B. Wesołowski)
NEWS SET
43 Kaleidoscope of Beverage World (K. Bogacz)
44 Hemp News (K. Bogacz)
Autor za publikację artykułu w czasopiśmie naukowym „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” otrzymuje 20 pkt., zgodnie z Komunikatem Ministra Edukacji i Nauki z dn. 1 grudnia 2021 r. w sprawie wykazu czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych.