1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7



Brau19 728x90 PL

Ciekawostki

Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

Lato to czas obfitości świeżych i pysznych owoców. Pojawiają się truskawki, maliny, borówki i porzeczki, których niezwykłe właściwości znane są od pokoleń. W końcu nie tylko doskonale wyglądają. Mają również niepowtarzalny, orzeźwiający smak i dostarczają witamin i składników mineralnych w najlepszej, naturalnej formie. Właśnie ruszyła kampania pt. „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców" zorganizowana przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej zachęcająca do odkrycia siły, która drzemie w tych małych owocach o wielkiej mocy.


Dlaczego właśnie owoce jagodowe?
Owoce jagodowe kryją w sobie mnóstwo cennych składników, a dzięki swoim niezwykłym właściwościom powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie całej rodziny. Są szczególnie bogate w antocyjany, które odpowiadają za ich intensywne czerwone, niebieskie i fioletowe zabarwienie. Owoce jagodowe pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka a właściwa, zróżnicowana i zbilansowana dieta ma również wpływ na piękny i zdrowy wygląd. W ciepłe dni zamiast wymagających długiego przygotowania potraw, warto sięgnąć po kolorowe i sezonowe owoce jagodowe. Można przyrządzić z nich lekkie sałatki, orzeźwiające musy lub słodkie desery. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych i serów na wykwintne kolacje i obiady.
Kolorowa porcja witamin i składników odżywczych
Szczególna rola owoców jagodowych w diecie człowieka wynika z obecności w nich różnorodnych składników biologicznie czynnych, takich jak witaminy, składniki mineralne oraz polifenole, które wykazują silne działanie m.in. przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyalergiczne . Wśród witamin w nich obecnych dominują witamina C, witaminy z grupy B oraz witamina A i beta karoten. Wspomagają one układ immunologiczny i ograniczają procesy zapalne, wykazują również działanie przeciwutleniające . Owoce jagodowe są cennym źródłem składników mineralnych, głównie mikroelementów, które biorą udział w fizjologicznych i biochemicznych procesach w organizmie.
* * *
„Niezwykłe właściwości zwykłych owoców" to kampania promocyjno-informacyjna realizowana przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej na rynkach pięciu krajów: Polski, Austrii, Szwecji, Finlandii i Czech. Produkty objęte programem to europejskie owoce jagodowe - truskawki, maliny, porzeczki i borówka. Program obejmuje szereg działań informacyjno-promocyjnych. Mają one na celu zapoznanie konsumentów z wysoką jakością, bogactwem składników mineralnych i witamin oraz niepowtarzalnym smakiem owoców jagodowych pochodzących z Unii Europejskiej.

Więcej informacji na stronie kampanii: www.power-fruits.eu

 

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

vimax

Ekomix

sitspoz