1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7



Brau19 728x90 PL

Ciekawostki

Bo wino nie rośnie w butelkach

Blisko połowa win na świecie jest już butelkowana poza miejscem wytworzenia, a bliżej miejsca sprzedaży. Takie wina kupowane są przez odbiorców w Anglii, Francji czy Skandynawii. Jak komentują eksperci z Polskiej Rady Winiarstwa nie dość, że tendencja ta nie ma wpływu na jakość wina to jeszcze niesie korzyści dla konsumenta.

Czytaj więcej...

Podróż tylko dla piwnych koneserów

Enoturystka, czyli turystyka winiarska, stała się już popularna. A co z wielbicielami piwa? Przecież świat piwa jest dużo bardziej różnorodny niż wina. Nowe piwne smaki i aromaty odkryjemy w Czechach, Bawarii i Belgii. W podróż zaprasza doświadczony piwowar.

Czytaj więcej...

Polska jest umami!

Umami, to właśnie ten smak najczęściej określał preferencje Polek i Polaków, a tym samym mieszkańców naszego kraju w projekcie Mapa Smaków Europy zorganizowanym przez Friends of Glass (Przyjaciele Szkła). W zabawie, która trwała przez miesiąc wzięło udział ponad 4 500 osób z całej Europy, w tym prawie 400 z Polski. Każdy z uczestników na stronie friendsofglass.com/pl/mapyourtaste udzielał odpowiedzi na dziesięć pytań, które pomagały określić jego smak. Najczęściej występujące smaki precyzowały smak danego kraju.

Czytaj więcej...

Czy Lubelszczyzna stanie się drugą Toskanią?

Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru inauguruje ogólnopolską kampanię społeczno-gospodarczą na rzecz polskiego cydru. Apeluje o zmianę ustawowej definicji polskiego cydru i aktywizuje sadowników do otwierania lokalnych cydrowni. - Wierzymy, że za kilka lat będą tak atrakcyjną ofertą turystyczną, jak winiarskie szlaki w Toskanii - przekonuje Zarząd Stowarzyszenia.

Czytaj więcej...

Tęcza na talerzu, czyli kolorowa dieta dla dzieci

Komponując posiłki dla najmłodszych warto pamiętać o tym, że zdrowa dieta powinna opierać się na różnorodnych produktach, a im bardziej kolorowo będzie na talerzu, tym lepiej! Naturalne barwniki zawarte w owocach i warzywach nie tylko cieszą oko, ale także niosą ze sobą informacje o cennych składnikach odżywczych. Kolorowa dieta zapewni dużo energii i prawidłowy rozwój naszych pociech. Barwy warzywi owoców wzięła pod lupę Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, ekspertkads. zdrowego odżywiania kampanii „Pora na pomidora".

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

vimax

Ekomix

sitspoz