Nauka i przemysł
Prof. dr hab. Andrzej Jarczyk (1933–2022)
Z głębokim żalem zawiadamiamy, że dnia 31 stycznia 2022 r. zmarł prof. dr hab. Andrzej Jarczyk.
Bezpłatne wydarzenie w ramach cyklu Seminariów Naukowych
„Od absyntu do Polskiej Wódki, czyli regionalne napoje spirytusowe” to temat wykładu dr hab. Marii Balcerek, prof. uczelni z Politechniki Łódzkiej. Pani profesor z Oddziału Łódzkiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, PTTŻ jest związana z Wydziałem Biotechnologii i Nauk o Żywności. Bezpłatne wydarzenie w ramach cyklu Seminariów Naukowych odbędzie się w środę 19 maja 2021 r. o godzinie 13:00. Wejście będzie możliwe poprzez platformę ZOOM: https://us02web.zoom.us/j/85116309010
V SYMPOZJUM NAUKOWE „Drobnoustroje i ich metabolity – mikroświat wielkich możliwości” 15 – 16 czerwca 2021 r.
Dla specjalistów – mikrobiologów przedstawiamy zaproszenie na dwudniowe sympozjum organizowane przez Katedrę Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Instytutu Nauk o Żywności, SGGW, a współorganizatorem jest Oddział Warszawski PTTŻ. V Sympozjum Naukowe pod tytułem: "Drobnoustroje i ich metabolity - mikroświat wielkich możliwości" zostanie zorganizowane w trybie on-line (bezpłatny udział) w dniach 15-16 czerwca 2021 r. Przeanalizować proponuję strony Sympozjum:
https://sway.office.com/5JGzyEd86uKpozod
Tematyka sympozjum ma się koncentrować wokół następujących zagadnień:
* procesy fermentacji w technologii żywności,
* procesy biosyntezy i biotransformacji mikrobiologicznej,
* metabolity drobnoustrojów w poprawie jakości żywności.
W V Sympozjum Naukowym przewidziano dwa rodzaj uczestnictwa:
czynne (osoba referująca) i bierne.
Udało się rozgryźć DNA marchwi
Wiadomo już, co sprawia, że marchewka jest taka pomarańczowa. Międzynarodowy zespół naukowców - w tym badacze z Krakowa - odczytał DNA marchwi. To dopiero początek badań nad tajnikami genów tego chrupiącego warzywa.
Krajowe Forum Nauka-Praktyce
W ramach dorocznego 66. Zjazdu Europejskiej Federacji Zootechnicznej, który w tym roku odbywać się będzie w Warszawie w dniach 31.08-04.09.2015, przewidziane są także obrady Krajowego Forum Nauka-Praktyce.
SGGW rozpoczęła rekrutację na studia
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rozpoczęła rekrutację na studia. Rejestracja kandydatów na studia w SGGW prowadzona jest wyłącznie za pośrednictwem Internetu. Inżynieria systemów biotechnicznych, Ochrona zdrowia roślin oraz Inżynieria i gospodarka wodna to trzy nowe kierunki studiów jakie SGGW przygotowała w tym roku.
ProOptiBeef - podsumowanie
27 maja 2015 r. w Centrum Wodnym SGGW odbyła się Międzynarodowa Konferencja podsumowująca realizację projektu ProOptiBeef
W spotkaniu udział wzięli liczni przedstawiciele świata nauki, polscy i zagraniczni eksperci oraz organizacje branżowe, hodowcy, przetwórcy, producenci, przedstawiciele sieci handlowych
i dziennikarze. Wśród gości honorowych byli Wiceminister Gospodarki Grażyna Henclewska, JM Rektor SGGW Prof. dr hab. Alojzy Szymański, Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Gospodarką Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie Prof. dr hab. Jerzy Jaroszewski, Zastępca Prezesa Agencji Rynku Rolnego Krystyna Gurbiel, a także goście zagraniczni: Jean-Francois Hocquette - Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) oraz Rod Polkinghorn - inicjator projektu Meat Standard Australia.
Innowacje w produkcji zwierzęcej – od idei do praktyki - 31.08-04.09 SGGW, Warszawa
Ponad 1100 osób z około 40 krajów świata będzie uczestniczyć w 66. Zjeździe Europejskiej Federacji Zootechnicznej (EAAP), który odbędzie się na przełomie sierpnia i września w Warszawie.
W dniach od 31 sierpnia do 4 września 2015 roku na terenie kampusu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbędzie się 66. Zjazd Europejskiej Federacji Zootechnicznej (EAAP) pod honorowym patronatem Wiceprezesa Rady Ministrów i Ministra Gospodarki Janusza Piechocińskiego oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego.
Nowe propozycje dla kandydatów na studia na SGGW
Inżynieria systemów biotechnicznych, Ochrona zdrowia roślin oraz Inżynieria i gospodarka wodna to trzy nowe kierunki studiów jakie przygotowała kandydatom na studia Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Z pełną ofertę uczelni będzie można się zapoznać podczas dnia otwartego dla kandydatów, który odbędzie się 21 lutego br.
W roku akademickim 2015/2016 uczelnia przygotowała zróżnicowaną ofertę 37 interesujących kierunków studiów, w tym trzy nowe: Inżynierię systemów biotechnicznych, Ochronę zdrowia roślin oraz Inżynierię i gospodarkę wodną.
Strona 1 z 3