Nauka i przemysł
Prof. dr hab. Andrzej Jarczyk (1933–2022)
Z głębokim żalem zawiadamiamy, że dnia 31 stycznia 2022 r. zmarł prof. dr hab. Andrzej Jarczyk.
Urodził się 1 lipca 1933 r. w Warszawie. Po ukończeniu szkoły średniej w 1951 r. w Toruniu rozpoczął studia w SGGW na Wydziale Rolniczym, Oddziale Technologii RolnoSpożywczej. Dyplom inżynierski uzyskał w 1955 r., a rok później ukończył studia magisterskie na specjalizacji Technologia Owoców i Warzyw. W 1957 r. rozpoczął pracę zawodową w SGGW, najpierw jako asystent w Katedrze Technologii Przemysłu RolnoSpożywczego, w Zakładzie Technologii Owoców i Warzyw, a następnie kolejno jako starszy asystent, adiunkt, docent oraz profesor nadzwyczajny, a od 1994 r. profesor zwyczajny. Prof. dr hab. Andrzej Jarczyk prowadził badania z zakresu analizy żywności, winiarstwa oraz technologii owoców i warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem procesów mrożenia, odwadniania osmotycznego oraz liofilizacji. Wiele prowadzonych przez Profesora badań znalazło zastosowanie w praktyce. Badaniom nad opracowaniem metody chromatografii kolumnowej i bibułowej do oznaczenia kwasów nielotnych w owocach poświęcił swoją pracę doktorską. Jako adiunkt zajmował się zagadnieniami zamrażania oraz
liofilizacji owoców i warzyw. Badania te, wówczas nowatorskie, znacząco przyczyniły się do pogłębienia wiedzy na temat procesu liofilizacji i jego wykorzystania na skalę przemysłową. Istotną częścią naukowego dorobku Profesora było zainicjowanie badań nad właściwościami sorpcyjnymi liofilizowanych suszy warzywnych i owocowych. Prof. dr hab. Andrzej Jarczyk całe swoje życie zawodowe związał z SGGW, pełniąc wiele funkcji m.in. prodziekana Wydziału Technologii Żywności, kierownika Katedry Technologii Przemysłu Fermentacyjnego i Owocowo-Warzywnego, a później Katedry Technologii i Oceny Żywności, kierownika Zakładu Technologii Owoców i Warzyw. Profesor był także reprezentantem Wydziału i Uczelni w licznych organizacjach i komitetach naukowych, m.in. był członkiem Prezydium Sekcji Przemysłu Owocowo-Warzywnego NOT, Prezydium Krajowej Unii Producentów Soków i Napojów Bezalkoholowych, Polskiego Komitetu ds. Europejskiego Kodeksu Żywnościowego, Normalizacyjnej Komisji Problemowej Przetworów Owocowo-Warzywnych.
W czasie pracy w SGGW prof. dr hab. Andrzej Jarczyk odbył kilka staży naukowych w uznanych ośrodkach uniwersyteckich w Hiszpanii, na Węgrzech, w ZSRR, Periu Niemczech oraz w USA w Michigan State University. W latach 1974–1976 pracował jako ekspert ONZ w dziedzinie zamrażalnictwa na Kubie. Opublikowany dorobek naukowy prof. dr hab. Andrzeja Jarczyka obejmuje kilkaset publikacji w renomowanych czasopismach krajowych i zagranicznych, był także autorem 12 artykułów opublikowanych w naszym czasopiśmie. Do niezwykle ważnych osiągnięć publikacyjnych Profesora trzeba zaliczyć współautorstwo podręczników i skryptów z zakresu ogólnej technologii żywności, technologii owoców i warzyw oraz winiarstwa,
które uznawane są jako jedne z najbardziej wartościowych pozycji literaturowych w tej specjalizacji. Był również autorem haseł z zakresu żywności do Wielkiej Encyklopedii
Powszechnej PWN oraz Encyklopedii Nauki i Techniki. Profesor Andrzej Jarczyk był nie tylko wybitnym naukowcem, ale przede wszystkim cenionym wykładowcą akademickim, o wyjątkowych umiejętnościach dydaktycznych, wzorem do naśladowania dla studentów i współpracowników. Był promotorem trzech prac doktorskich oraz setek prac magisterskich i inżynierskich. Profesor był również niezwykle cenionym recenzentem prac dyplomowych, rozpraw doktorskich i habilitacyjnych oraz dorobku w postępowaniach o nadanie tytułu profesora. Na emeryturę przeszedł
w 2011 r., ale nadal chętnie uczestniczył w życiu Uczelni, Wydziału i Zakładu Technologii Owoców i Warzyw. Pozazawodową pasją Profesora Andrzeja Jarczyka były podróże, piesze wędrówki
po górach i okolicznych lasach oraz podnoszenie ciężarów. Działalność Pana Profesora była doceniana i wielokrotnie wyróżniana – otrzymał m.in. medal Komisji Edukacji Narodowej oraz wiele nagród JM Rektora SGGW za osiągnięcia naukowe, dydaktyczne i organizacyjne. Był odznaczony m.in. Krzyżem Kawalerskim OOP, Złotym Krzyżem Zasługi, nagrodami Ministra Edukacji Narodowej, Medalem Zasłużonego Pracownika Przemysłu Spożywczego, Srebrną Odznaką Za Zasługi dla SGGW.
Cześć Jego Pamięci!