1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7



Brau19 728x90 PL

Produkty

Pilsweizer poszerza linię lokalnych piw górskich – wprowadza piwo Pilsvar Podhalańskie

Browar Pilsweizer wprowadza na rynek nową markę piwa dla „lokalnych patriotów” – piwo Podhalańskie. Poszerza w ten sposób ofertę swoich piw lokalnych, która została zapoczątkowana w 2015 r. piwem Zakopiańczyk, a należą do niej także m.in. takie piwa, jak: Krynickie, Gorlickie, Dla Krakowian, Sądeckie, Piwniczańskie czy Legnickie.

PILSVAR PODHALANSKIE

Nowe piwo – Pilsvar Podhalańskie - sprzedawane będzie wyłącznie na Podhalu, w miejscowościach „podtatrzańskich”. Pilsvar Podhalańskie to piwo jasne, pasteryzowane ale niefiltrowane, o zawartości alkoholu 5,7 proc. Piwo produkowane jest w oparciu o słód jęczmienny oraz chmiele: Marynka i Lubelski. Etykieta piwa nawiązuje wizualnie do tatrzańskich krajobrazów i symboli (parzenica, specjalny krój liter).

Browar Pilsweizer zapoczątkował linię piw lokalnych wiosną 2015 r., piwem Zakopiańczyk. Obecnie w skład tej linii wchodzą piwa takie jak m.in.: Legnickie, Krynickie, Zakopiańczyk (w kilku odmianach), Piwniczańskie, Sądeckie, Gorlickie, czy Dla Krakowian.

Przy projektach piw lokalnych Browar Pilsweizer współpracuje zarówno z lokalnymi sklepami, jak i odbiorcami z kanału HoReCa, czyli hotelami, restauracjami czy pubami działającymi na danym obszarze.

Browar Pilsweizer od lat z roku na rok zwiększa swoją produkcję. W 2018 r. produkcja wzrosła o ok. 11 proc. i osiągnęła rekordowy poziom 19 tys. hektolitrów (poprzedni rekord, z 2017 r., wynosił nieco ponad 17 tys. hektolitrów). W ślad za produkcją rośnie także sprzedaż, która w 2018 roku osiągnęła również rekordowy poziom 15 tys. hektolitrów, wobec nieco ponad 14 tys. hektolitrów w 2017 r. Przychody browaru w 2018 r. wzrosły natomiast do 7,5 mln zł netto z niecałych 7 mln zł netto w 2017 r.

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.
W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa pod marką Pilsweizer.

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

vimax

Ekomix

sitspoz