1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Produkty

Trzy gwiazdki „Superior TasteAward” dla piwa Niepasteryzowane z Browaru Okocim

Niepasteryzowane z Browaru Okocim to piwo warzone w oparciu o wieloletnie doświadczeniepiwowarskie. Stanowi kwintesencję świeżego, wyrazistego smaku, docenianego nie tylko przez miłośników złotego trunku i piwoznawców, ale również przez światowe grono ekspertów z Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości iTQi z Brukseli. W tym roku Instytut przyznał temu trunkowi najwyższe wyróżnienie - trzy gwiazdki.


"Superior TasteAward" jest jedynym znakiem przyznawanym produktom żywnościowym i napojom za jakość smaku przez liderów w tej dziedzinie: Szefów Kuchni Michelin i Sommelierów. Jury iTQi wybrane jest spośród 15 europejskich, najbardziej prestiżowych organizacji takich jak MaîtresCuisiniersFrancais, AcadémieCulinaire de France, czy Academy of CulinaryArts.

27945
Podobnie jak w przypadku słynnego przewodnika Michelin, Instytut nie organizuje konkursu, w którym produkty konkurują ze sobą, ale każdy jest oceniany na podstawie swoich właściwości. Sesja degustacyjna polega na ocenie każdego produktu indywidualnie, na podstawie ślepej analizy sensorycznej, w oparciu o węch, wzrok, smak i dotyk. Tylko produkty, które podczas degustacji osiągnęły wynik powyżej 70% otrzymują znak „Superior TasteAward" z jedną, dwiema lub trzema złotymi gwiazdkami.Piwo Niepasteryzowane uzyskało wynik ponad 90%, otrzymało więc trzy gwiazdki i zostało tym samym uznane za trunek o znakomitym smaku.
Niepasteryzowane to piwo dolnej fermentacji,o 5,5% zawartości alkoholu i ekstrakcie 11,5%. Do jego produkcji użyto cztery gatunkichmielu, starannie wyselekcjonowanei o najwyższej jakości. „Na smak piwa ma wpływ wiele czynników, m.in. jakość surowców, recepturaoraz jakość prowadzenia procesu technologicznego." – mówi Marcela Mazurek, Kierownik ds. Rozwoju Nowych Produktów z Carlsberg Polska. „W piwie Niepasteryzowanym dominuje bukiet chmielowy. W jego recepturze stosujemy bowiem aż 4 rodzaje chmielu, w tym Saaz, szlachetną i cenioną odmianę charakteryzującą się niezwykle silnym aromatem. Chmiel ten stosowany jest na etapie fermentacji i jest to tzw. chmielenie na zimno. Dzięki temu zabiegowi piwo uzyskuje intensywny chmielowy aromat, natomiast brak procesu pasteryzacji gwarantuje jego świeży smak." – dodaje.
Niepasteryzowane to piwo należące do linii piw sezonowych i całorocznych, o jakości gwarantowanej przez Browar Okocim. Poza Niepasteryzowanym dostępne są również całoroczne Porter i Pszeniczne oraz piwa sezonowe – Świętojańskie, Dożynkowe, Świąteczne i Wielkanocne. Każde z nich oferuje odmienne doznania smakowe, gwarantując różnorodność i ciekawe doświadczenia piwne.

 

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz