1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Produkty

Bursztynowy Laur znów dla piwa z Pomorskiego Browaru Tradycyjnego

Piwo Kociewskie Pszeniczne otrzymało w 2014 r. Bursztynowy Laur Marszałka Woj. Pomorskiego za najlepszy produkt regionalny w kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe (zgłaszający oraz inicjatorzy odtworzenia według receptury, technologii, składników: Sebastian Wawszczak oraz Dawid Fandrejewski, Pomorski Browar Tradycyjny - piwo uwarzono kontraktowo w Browarni Sobótka Górka).

Receptura oraz technologia ma swoje korzenie w początkach XX wieku i pochodzi z dawnego browaru w Tczewie. Dawid Fandrejewski jako główny twórca wystawy czasowej Browarnictwo w Tczewie (w ramach Muzeum Wisły w Tczewie), otrzymał zapisaną recepturę od prawdopodobnie krewnego pracownika dawnego browaru w Tczewie w związku ze wspomnianą wystawą i wpadł na pomysł, aby piwo pszeniczne z Tczewa odtworzyć. Najpierw robił to w warunkach domowych, a następnie po poznaniu Sebastiana Wawszczaka, po skorygowaniu receptury do warunków współczesnego browaru, obaj panowie odtworzyli piwo pszeniczne w Browarni Sobótka Górka.

2Dyplom Kociewskie Pszeniczne 2014
Należy podkreślić, ze to już drugi Bursztynowy Laur Marszałka Woj. Pomorskiego dla Pomorskiego Browaru tradycyjnego Sebastiana Wawszczaka. W 2013 r. laur ten za najlepszy produkt regionalny w kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe otrzymało Piwo Starogdańskie. Zgłaszający i inicjator odtworzenia według receptury, technologii, składników: Sebastian Wawszczak, Pomorski Browar Tradycyjny - piwo uwarzono kontraktowo w Browarze w Gościszewie przy wsparciu Lucjana Iwanowicza gł. piwowara dawnego browaru w Gdańsku - Wrzeszczu.

gda2013 pomorskie smaki piwo starogdanskie250

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz