1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Produkty

Śliwka Kalifornijska coraz lepsza w oczach Polaków

Z badań przeprowadzonych na zlecenie California Prune Board w 2017 r. wynika, że ankietowani coraz bardziej doceniają jakość premium suszonej śliwki z Kalifornii. Wzrasta też pozytywny sposób postrzegania śliwki kalifornijskiej jako owocu o lepszym smaku i dobrej jakości, w stosunku do ceny.
Suszona śliwka z Kalifornii słynie ze swojej wysokiej jakości. Jak pokazują badania z 2017 roku, w oczach ankietowanych Polaków obraz ten się potwierdza, a co więcej, od 2014 roku systematycznie zyskuje na znaczeniu.


Śliwka kalifornijska w oczach Polaków
W odpowiedzi na pytanie, jak postrzegana jest śliwka kalifornijska, wysoką ocenę otrzymało właśnie kryterium lepszej jakości. Tu zaobserwowano największą zmianę w nastawieniu. Ankietowani, wskazując na skali od 1 do 10, gdzie 1 to całkowicie się nie zgadzam, a 10 zgadzam się w zupełności, przyznali temu wskaźnikowi średnio 6.63 punktu. Widać tu wyraźny wzrost, w stosunku do 2014 roku, gdzie przeciętna wartość wynosiła 6.27. Podobny skok w percepcji tego suszonego owocu pojawił się przy ocenie wysokiej jakości w odniesieniu do ceny – średnia ocena w 2017 roku to 6.40, a w 2014 roku 6.22. W opinii ankietowanych śliwka kalifornijska jest także coraz bardziej doceniana pod względem lepszego smaku. Tu suszony owoc uzyskał średnią 6.62 w 2017 roku, w stosunku do 6.33 w 2014 roku.
Zrzut ekranu 6
Źródło: Badanie U&A 2017 dla CPB*
„To kolejne, optymistyczne wyniki, które są dla nas świadectwem, nie tylko skuteczności naszej pracy na rzecz promowania suszonej śliwki z Kalifornii, ale przede wszystkim pozytywnych zmian w świadomości konsumentów i uznania dla produktu wysokiej jakości. Od ponad 4 lat, jako California Prune Board aktywnie działamy na polskim rynku, starając się zaprezentować zalety suszonej śliwki z Kalifornii. Wyniki badań potwierdzają zarówno ogólny trend konsumencki, w którym jakość zyskuje na znaczeniu, jak i fakt, że produkt z Kalifornii jest traktowany z coraz większym uznaniem." – komentuje Esther Ritson-Elliott, European Marketing Director, California Prune Board (Europe).
Suszona śliwka dobra dla zdrowia jelit
Dobre wieści nadeszły również ostatnio ze świata nauki. Najnowsze wyniki badań, przeprowadzone w Wielkiej Brytanii przez naukowców z King’s College London, renomowanego centrum specjalizującego się w zakresie żywienia i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, sfinansowane przez California Prune Board, sugerują, że spożywanie nawet mniejszej ilości suszonych śliwek, tj. 80g jako część zróżnicowanej i zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia, skutecznie wpływa na zdrowe funkcjonowanie jelit, a niekoniecznie 100g, jak mówiły poprzednie badania.

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie