1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Produkty

Książęce IPA – nowość w kolekcji piw Książęce

W tym roku Książęce zaczyna sezon piwnych premier wyjątkowo wcześnie i w dodatku w wielkim stylu. Już za chwilę na sklepowych półkach pojawi się nowy wariant w kolekcji specjalności. Książce IPA to pierwsze piwo w tym stylu uwarzone przez browarników z Tyskich Browarów Książęcych.
Długo wyczekiwane Książęce IPA oferuje bogactwo wrażeń dla nosa i podniebienia. To wyraziste, mocno nachmielone piwo, w którym intensywna goryczka została złagodzona i „oswojona” dzięki świeżym, wyraźnie wyczuwalnym nutom cytrusów i owoców tropikalnych. Jest to zasługą aż sześciu odmian chmielu aromatycznego: Citra, Mosaic, Cascade, Centennial, Azacca i Pekko. Połączenie amerykańskich chmieli oraz słodu jęczmiennego typu Pale Ale i jasnego pilzneńskiego zaowocowało wzorcowym piwem w stylu IPA. Jego aromaty orzeźwiają, ale nie przytłaczają kubków smakowych, dzięki czemu trudno poprzestać na jednym kuflu i chce się sięgać po kolejne.

Czytaj więcej...

Po 1445 dniach leżakowania na rynku pojawiła się Whisky Jakubiak

Po 1445 dniach leżakowania na rynku pojawiła się Whisky Jakubiak - 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan. Ten szlachetny trunek to tradycyjny single malt z jednej beczki o wyjątkowym, intensywnym smaku tworzącym charakter najwyższej jakości whisky. Polska whisky to efekt kolejnego nowatorskiego pomysłu i zapowiedź prawdziwego przełomu w branży w wykonaniu Marka Jakubiaka – właściciela Browarów Regionalnych Jakubiak (m.in. marki Ciechan).

Czytaj więcej...

Podsumowanie sezonu letniego okiem branży winiarskiej

Polacy niewątpliwie kochają „bąbelki”. Członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa twierdzą zgodnie - minione lato było złotym okresem dla lekkich win musują-cych. Spożywane jako aperitif, nie tylko „od święta”, podbiły podniebienia i serca Pola-ków, notując znaczny wzrost konsumpcji. Nowością na polskim rynku były wina musujące z dodatkiem soku owocowego oraz wina bezalkoholowe, wpisujące się
w szeroko pojęty trend wellness i potrzebę bycia w ciągłym zasięgu.

Czytaj więcej...

Ostoya wprowadza na rynek autorską zimową edycję limitowaną

Z okazji zbliżającego się sezonu świątecznego wódka Ostoya przygotowała dla konsumentów wyjątkową, nową edycję limitowaną tego trunku. Marka oferuje ten sam doskonały smak w unikalnej, granatowej butelce prezentującej nocny krajobraz Bieszczad pokrytych śniegiem. Ostoya w tym eleganckim opakowaniu to świetny pomysł na nietuzinkowy prezent dla miłośników trunków najlepszej jakości. Premiera zimowej edycji wsparta jest kampanią promującą w prasie o zamkniętej dystrybucji oraz reklamą handlową.

Czytaj więcej...

Czesi z Żateca promują nowe piwo Žatecký Světlý Ležák

Marka Žatecký Světlý Ležák rozpoczyna dzisiaj kampanię reklamową pod hasłem „Najlepszy chmiel. Wyborne piwo.”. W 45-sekundowych spotach odwiedzamy czeskie miasteczko Žatec, od 650 lat słynące z upraw chmielu, który uważany jest za jeden z najlepszych na świecie. To właśnie mocno aromatyczny žatecki chmiel jest składnikiem wyróżniającym nowe piwo.

Czytaj więcej...

Soki pomarańczowe 2017 - badanie ogólnej oceny smaku na podstawie ewaluacji sensorycznej

Według ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła dzienne zapotrzebowanie na płyny osoby dorosłej wynosi 2 litry w przypadku kobiet i 2,5 litra w przypadku mężczyzn (1). W okresie letnim zalecane dobowe spożycie płynów wzrasta i może wynieść nawet o 1 litr więcej w czasie upałów. Warto zauważyć, iż oprócz wody i innych napojów, do spożywanych płynów zaliczają się również te zawarte w pokarmie (np. w zupach, czy w sosach). Niedostateczne nawodnienie organizmu, zwłaszcza w lecie, może prowadzić do jego osłabienia, powodować uczucie zmęczenia, a w skrajnych przypadkach (niedobór 20% płynów w organizmie) może przyczynić się do śmierci.

Czytaj więcej...

Branża piwowarska stawia na krajowe surowce

Zdecydowana większość chmielu wykorzystywanego przez największe polskie browary do warzenia piwa pochodzi z krajowych plantacji. Producenci piwa zrzeszeni w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie szacują, że rocznie wykorzystują ponad 200 tys. ton surowców pochodzących od lokalnych dostawców, przeznaczając na ich zakup około 380 mln zł. Według danych The Brewers of Europe uprawa chmielu i browarnych odmian zbóż zapewnia pracę 40 tysiącom polskich rolników.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie