Technologie
Endress+Hauser wprowadza nowy czujnik chloru całkowitego Memosens CCS120D
Endress+Hauser kontynuuje rozwój czujników do kontroli procesów dezynfekcji. Nowa sonda chloru całkowitego - Memosens CCS120D wspiera bezpieczną i efektywną dezynfekcję wody procesowej, wody w obiegach zamkniętych i wody do powtórnego wykorzystania.
Systematyczna dezynfekcja jest niezbędnym etapem w procesie uzdatnianiu wody, a także ze względu na wymogi prawne, w wielu innych aspektach. Pozwala ona utrzymać bezpieczeństwo ludzi i systemów, przed chorobami oraz uszkodzeniami. W każdym przypadku nieodzowna jest kontrola wysokości stężeń dezynfektantów, ponieważ ich wysokie dawki mogą być toksyczne. Czujnik Memosens CCS120D chloru całkowitego pomaga uzyskać optymalne efekty dezynfekcji, dostarczając stabilnych oraz realnych wartości pomiarowych.
7 ważnych powodów, dla których producenci żywności i napojów powinni stosować żywność barwiącą
Kolor jest dzisiaj nieodzownym narzędziem służącym do wyróżnienia produktu na tle konkurencji. Agencja badania rynku Innova Market Insight, typując tendencje dominujące na rynku żywności i napojów, do dziesięciu najważniejszych zaliczyła „wyraź to kolorem”. Wytwórcy, zdeterminowani, by dostarczać atrakcyjne wizualnie produkty, odchodzą od wszelkiego rodzaju dodatków barwiących. Duży wpływ ma na to silne nastawienie konsumentów na zdrowe odżywianie, podchwycone przez branżę spożywczą. Koncentraty barwiące, przygotowywane zgodnie z koncepcją barwienia żywności żywnością, gwarantują nie tylko żywe, apetyczne kolory, ale także naturalny skład produktu. Nadal są jednak wytwórcy, którzy trzymają się „starych” receptur. Ci producenci żywności i napojów, którzy chcą podążać za nowym trendem, jakim jest naturalność, powinni rozważyć, dlaczego warto przejść na Żywność Barwiącą.
Niekwestionowana wydajność: Zapobiegaj problemom zanim się pojawią
Wskazówki w zakresie serwisowania urządzeń higienicznych
Zużycie to naturalny proces, ale regularne serwisowanie urządzeń może zapewnić niezawodną pracę i pomaga utrzymywać wydajność. Konserwacja zapobiegawcza zmniejsza nieplanowane przestoje, zwiększa żywotność urządzeń i zmniejsza wypadki w miejscu pracy.
Zero emisji dwutlenku węgla i o połowę mniejsze zużycie wody w browarach – nowe cele zrównoważonego rozwoju Grupy Carlsberg do 2030 r.
Grupa Carlsberg ogłosiła nowe cele zrównoważonego rozwoju pod hasłem „Together Towards ZERO”, które stanowią ambitne odniesienie dla branży. Zakładają one, że do 2030 r. Grupa zminimalizuje emisję dwutlenku węgla do zera, obniży o połowę zużycie wody w browarach, zredukuje do zera liczbę wypadków we wszystkich swoich lokalizacjach na świecie oraz zapewni konsumentom 100 proc. możliwości wyboru bezalkoholowych wariantów piw. Etap pośredni do 2022 roku zakłada m.in. wykorzystywanie energii elektrycznej pochodzącej wyłącznie ze źródeł odnawialnych.
Oszczędzaj czas i utracone przychody dzięki zastosowaniu matrycy zaworów
Procesy w branżach wymagających rozwiązań higienicznych, takich jak branża produkcji napojów, produktów spożywczych, mleczarska, farmaceutyczna i kosmetyczna, stają się coraz bardziej złożone. Niektóre wyzwania obejmują uzyskanie większych przepływów i poprawę efektywności , zmniejszenie zużycia wody i energii. Dlatego tak ważna jest optymalizacja zarządzania przepływami bez utraty elastyczności, bezpieczeństwa zakładu, jakości produktu i poziomu higieny.
Czy spalanie biomasy drzewnej chroni klimat? W Polsce raczej nie
Wbrew tezom forsowanym przez polskiego ministra środowiska, spalanie biomasy drzewnej w większości przypadków jest dalekie od neutralności z punktu widzenia klimatu. Wycinanie na cele energetyczne całych drzew powoduje znacznie wyższe emisje dwutlenku węgla netto niż uwolnienie tej samej ilości energii z paliw kopalnych, jak wynika z badań opublikowanych właśnie przez brytyjski instytut Chatham House. Tymczasem wszystko wskazuje na to, że polska energetyka będzie w coraz większym stopniu opierać się na spalaniu biomasy drzewnej, traktując ją jako odnawialne źródło energii, na równi z wiatrem, słońcem i geotermią. Do uzyskania 15% udziału energii z OZE w 2020 roku być może uda się nam doczołgać (choć nie jest to pewne), tyle że klimat na tym nic nie zyska.
Gomar inwestuje w informatyzację
Producent mrożonek, koncentratów, soków i innych przetworów owocowo-warzywnych, firma Gomar Pińczów, wdrożyła nowoczesny system informatyczny klasy ERP. Oprogramowanie, przygotowane przez kielecką spółkę Infover, ma usprawnić zarządzanie kadrami.
Air Products wprowadza na rynek tunel zamrażalniczy Freshline® IQF+
Firma Air Products wspiera producentów żywności w osiąganiu wyższych wolumenów produkcji przy zachowaniu wysokiej jakości dzięki najnowszemu rozwiązaniu w zakresie szybkiego zamrażania pojedynczych porcji produktów – tunelowi Freshline® IQF+ (Individually Quick Frozen Plus).
Pierwszy kartonik z zakrętką w segmencie napojów dla dzieci
Od czerwca 2015 r. nowa linia produktów pod marką Leon firmy Hortex jest dostępna w nowym opakowaniu – kartonie Tetra Brik® Aseptic Edge o pojemności 200 ml z wygodnym zamknięciem HeliCap™ 23. Jest to pierwszy na polskim rynku soków, nektarów i napojów produkt w opakowaniu kartonowym o małej pojemności z zakrętką.
Strona 1 z 4