1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

FullHD 100

Technologie

60 tys. butelek na godzinę – nowa linia rozlewnicza w browarze KP w Poznaniu

Jesienią ubiegłego roku Kompania Piwowarska rozpoczęła budowę nowej fermentowni oraz linii rozlewniczej w poznańskim browarze. Po dziesięciu miesiącach inwestycja o wartości ponad 100 mln złotych jest już zakończona, a linia rozlewu – jedna z najbardziej nowoczesnych i ekologicznych we wszystkich browarach SABMiller – pracuje na pełnych obrotach.


Inwestycja w nową fermentownię oraz linię rozlewu miała na celu zwiększenie elastyczności browaru w Poznaniu i sprawniejsze zarządzanie tymi etapami produkcji, które następują pomiędzy uwarzeniem piwa i jego wyjazdem z terenu zakładu. Nowy układ jest korzystny szczególnie w przypadku przygotowania mniejszych partii piw, w tym testowych partii produktów innowacyjnych.
Budowa nowej linii rozlewu trwała 7 miesięcy. Powstała ona na powierzchni ok. 5 000 m² i obsługuje butelki zwrotne o pojemności 500 ml. Rozruch nastąpił już w marcu, a od niedawna linia pracuje pełną parą. Jej docelowa wydajność to 60 000 butelek na godzinę. Inwestycja nie tylko oznacza bardziej efektywne działanie całego browaru, ale także zapewnia wyższy poziom bezpieczeństwa i ekologii na etapie rozlewu piwa – temu służą urządzenia i rozwiązania, w które została wyposażona.

Linia rozlewu browar Poznan 2
Higiena przede wszystkim
Niezmiernie ważne jest zachowanie najwyższych standardów higieny. Właśnie dlatego na nowej linii rozlewniczej w Poznaniu KP zbudowała clean room – pierwsze tego typu rozwiązanie w SABMiller w Europie. Jest to wyodrębnione pomieszczenie, w którym zapewniono sterylną czystość powietrza i niższą temperaturę. Można je porównać do warunków panujących na sali operacyjnej. W clean roomie zostały zamknięte maszyny do rozlewania i zamykania butelek (czyli tzw. monoblok). Utrzymywana jest w nim stała temperatura, wilgotność i ciśnienie, które nie pozwala, by do środka dostało się powietrze z zewnątrz. Oprócz monobloku w clean roomie znajduje się szczelnie zabudowane wyście z myjki butelek oraz transportery i kontrolery pustych i pełnych butelek.
– Czystość mikrobiologiczna jest niezwykle ważna w procesie warzenia i rozlewu piwa. Zawsze dbaliśmy o ten aspekt, a dzięki takim urządzeniom jak clean room będzie to jeszcze łatwiejsze. Właśnie od czystości w dużym stopniu zależy reputacja KP, satysfakcja piwoszy oraz przede wszystkim jakość piwa, w przypadku której nie uznajemy kompromisów czy dróg na skróty – mówi Wojtek Mrugalski, kierownik ds. komunikacji Kompanii Piwowarskiej.
Na uwagę zasługuje również aspekt ekologiczny i wydajnościowy nowej linii. Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych sprzętów i rozwiązań, a co za tym idzie – zoptymalizowaniu rozlewu na nowej linii – KP może się poszczycić bardzo niskim zużyciem mediów, takich jak woda i energia. Firma między innymi zastosowała rozwiązania, które pozwoliły uzyskać bardzo dobrą kontrolę zużycia pary, a przez to również bardzo niskie straty ciepła. Dużą rolę odegrała w tym także automatyzacja linii na najwyższym poziomie. Te wszystkie czynniki składają się na wysoką wydajność nowej inwestycji.

logo sigma

BB 23 Banner stat 180x360px EN

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz