1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

300x250

Technologie

7 ważnych powodów, dla których producenci żywności i napojów powinni stosować żywność barwiącą

Kolor jest dzisiaj nieodzownym narzędziem służącym do wyróżnienia produktu na tle konkurencji. Agencja badania rynku Innova Market Insight, typując tendencje dominujące na rynku żywności i napojów, do dziesięciu najważniejszych zaliczyła „wyraź to kolorem”. Wytwórcy, zdeterminowani, by dostarczać atrakcyjne wizualnie produkty, odchodzą od wszelkiego rodzaju dodatków barwiących. Duży wpływ ma na to silne nastawienie konsumentów na zdrowe odżywianie, podchwycone przez branżę spożywczą. Koncentraty barwiące, przygotowywane zgodnie z koncepcją barwienia żywności żywnością, gwarantują nie tylko żywe, apetyczne kolory, ale także naturalny skład produktu. Nadal są jednak wytwórcy, którzy trzymają się „starych” receptur. Ci producenci żywności i napojów, którzy chcą podążać za nowym trendem, jakim jest naturalność, powinni rozważyć, dlaczego warto przejść na Żywność Barwiącą.

vcsPRAsset 3228493 135903 5e58c05f 225d 445a bf9a 21f80d7dbe6a 0

1: Konsumenci domagają się naturalnych składników

Konsumenci dobitnie upominają się o naturalny skład produktów. Badania rynkowe jednoznacznie wskazują, że liczba kupujących zainteresowanych artykułami bez żadnych dodatków, tj. wyłącznie z naturalnymi koncentratami barwiącymi, dynamicznie rośnie. Warto przy tym dodać, że konsumenci doskonale orientują się, że naturalne koncentraty barwiące pozyskiwane są z surowców jadalnych i przetwarzane bez żadnych substancji chemicznych. Taka właśnie jest Żywność Barwiąca. Sztuczne barwniki oraz tzw. barwniki pochodzenia naturalnego otrzymywane są z użyciem środków chemicznych, często z surowców niejadalnych, co wyraźnie stoi w sprzeczności z oczekiwaniami konsumentów.

2: Czysta etykieta

Żywność Barwiąca to koncentraty pozyskiwane wyłącznie z owoców, warzyw i innych roślin jadalnych, z wykorzystaniem łagodnych procesów fizycznych, takich jak wyciskanie, rozdrabnianie i filtrowanie – bez jakichkolwiek rozpuszczalników. Dlatego można je po prostu deklarować na etykietach jako żywność, np. „Żywność Barwiąca (koncentrat z marchwi, dzikiego bzu)”. To rozwiązanie, które idealnie wpisuje się potrzeby konsumentów domagających się krótkich list składników, które znają i rozumieją.

3: Najważniejsza jest zgodność z przepisami

Barwienie żywności i napojów z perspektywy regulacji prawnych w ujęciu globalnym to temat niezwykle złożony. Konkretne przepisy lokalne różnią się między sobą i nakładają na producentów rozmaite limity i ograniczenia. Żywność Barwiąca to skuteczne rozwiązanie na skalę globalną. Ponadto, czysta etykieta w 100% odpowiada oczekiwaniom konsumentów w zakresie naturalności substancji barwiących, co stanowi dzisiaj wyznacznik rynkowego sukcesu i daje pewność powodzenia w przyszłości.

4: Szerokie spektrum zastosowań

Procesy produkcji oraz materiały stanowiące bazę Żywności Barwiącej były w ostatnich latach konsekwentnie udoskonalane. Koncentraty barwiące można dzisiaj z powodzeniem stosować w praktycznie wszystkich kategoriach produktowych. Doskonale nadają się one do barwienia słodyczy, produktów mlecznych i piekarniczych, a także napojów i dań gotowych. Żywność Barwiąca sprawdza się zarówno w przypadku produktów na bazie wody, jak i tłuszczów, w postaci płynnej i sproszkowanej. W ramach linii koncentratów Exberry®, marki Żywności Barwiącej numer 1 na świecie, oferowane są także proszki mikronizowane. Koncentraty z owoców i warzyw mogą spożywać wegetarianie i weganie. Posiadają one też certyfikaty koszerności i halal.

5: Bogata gama kolorów i optymalny efekt

Koncentraty barwiące odpowiadają pod względem stabilności, sposobu przechowania, mocy barwienia i różnorodności właściwościom sztucznych barwników i dodatków barwiących pochodzenia naturalnego. Dostępne są praktycznie wszystkie kolory do każdego rodzaju zastosowania. Koncentraty barwiące, oferowane pod marką Exberry® w asortymencie ponad 400 różnych odcieni, powstają według chronionej patentem procedury łączenia różnych surowców w celu uzyskania pożądanego koloru i intensywności barwy, pod kątem określonego produktu.

6: Bezpieczeństwo zdrowotne żywności

Producenci żywności i napojów muszą mieć pewność, że wykorzystywane przez nich surowce mają optymalną jakość i są absolutnie bezpieczne pod względem zdrowotnym. W przypadku Żywności Barwiącej, cechy te gwarantowane są dzięki zintegrowanemu pionowo łańcuchowi dostaw. Oznacza to, że każdy etap produkcji podlega ścisłej kontroli, począwszy od selekcji nasion i wyboru najlepszego surowca, poprzez zbiory (po osiągnięciu pełnej dojrzałości), na szybkim przerobie zebranego materiału skończywszy.

7: Łatwość stosowania

Żywność Barwiącą stosuje się w zależności od specyfiki produktu. Czynniki, jakie należy uwzględnić to aktywność wody, wartość pH, kwasowość całkowita, gęstość oraz zawartość wody i tłuszczu. Trzeba też wziąć pod uwagę okres przydatności do spożycia oraz warunki przechowywania, proces produkcji i urządzenia, a także zakres temperatur. Dzięki rzetelnej wiedzy na temat właściwości Żywności Barwiącej oraz wpływu receptury na produkt końcowy, stosowanie koncentratów jest łatwe i nieskomplikowane. Dla osiągnięcia optymalnego rezultatu, ważne jest zindywidualizowane wsparcie już na samym początku, tj. przy wyborze odpowiedniego rozwiązania pod kątem konkretnej receptury, od testów stabilności, po wdrożenie do produkcji.

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

sitspoz