1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Technologie

Tetra Pak® pierwszą firmą w branży wykorzystującą bioplastik do produkcji opakowań kartonowych w Brazylii

Tetra Pak®, światowy lider w zakresie przetwarzania i pakowania żywności, jako pierwsza firma w branży ogłosiła dzisiaj, że wszystkie opakowania, które produkuje w Brazylii, będą zawierały polietylen o niskiej gęstości (LDPE) pochodzenia organicznego.

Dzięki użyciu papieru oraz bio-LDPE wytwarzanego z trzciny cukrowej, zawartość materiałów pochodzących ze źródeł odnawialnych w opakowaniach Tetra Brik® Aseptic 1000 ml Base wzrośnie do 82%.

Czytaj więcej...

Fortuna z nowymi i łatwiejszymi do użycia zakrętkami


Marka Fortuna, która należy do grupy Agros Nova, wprowadziła nowe zakrętki dla wszystkich produktów w opakowaniach kartonowych 1l. Wkrótce opakowania z nową zakrętką (HeliCap 27)będą dostępne na półkach sklepowych – ulepszone zamknięcie wykorzystywane jest do produkcji od końca lutego.

Nowa zakrętka posiada o 30 proc. większą średnicę od poprzedniej, co zwiększy komfort nalewania soku. Głębsze karbowanie zakrętki ułatwia i przyspiesza odkręcenie nakrętki, szczególnie kobietom oraz osobom o mniejszej sile, starszym, niepełnosprawnym. Zmiana sposobu umieszczenia plomby pozwala na łatwą identyfikację czy produkt nie był wcześniej otwierany.

Czytaj więcej...

Nowa energooszczędna technologia Tetra Pak do pasteryzacji soków

Nowa energooszczędna technologia Tetra Pak do pasteryzacji soków

Tetra Pak wprowadza nową technologię pasteryzacji soków, która pozwala zaoszczędzić do 20% energii, dzięki czemu klienci firmy będą mogli zredukować swoje koszty oraz zmniejszyć wpływ, który wywierają na środowisko naturalne.

 

Nowa technologia pasteryzacji, stosowana przy produkcji soków o wysokiej kwasowości, pozwala poprawić efektywność całego procesu poprzez obniżenie temperatury drugiej pasteryzacji z 95°C do 80°C, nie wpływając na jakość wytwarzanego soku.

 

Pasteryzację soku przeprowadza się w dwóch etapach. Pierwsza pasteryzacja, przeprowadzana zwykle bezpośrednio po wyciśnięciu soku, dezaktywuje enzymy i zabija mikroorganizmy. Przed przystąpieniem do napełniania opakowań sokiem przeprowadza się kolejną pasteryzację w celu unieszkodliwienia drobnoustrojów, które mogły się rozwinąć w trakcie magazynowania soku w pojemnikach zbiorczych. Ten drugi proces przeprowadza się zwykle w temperaturze 95°C przez 15 sekund. Nowe technologie wprowadzone przez Tetra Pak pozwalają na obniżenie temperatury tego procesu do 80°C dla soków o pH na poziomie 4,2 lub poniżej.


„Jesteśmy bardzo podekscytowani naszym nowym rozwiązaniem, ponieważ pozwala ono zmniejszyć zużycie energii, a tym samym pomaga naszym klientom poprawić ich pozycję na coraz bardziej konkurencyjnym rynku. Dokładne badania pokazują, że nowy proces nie wpływa na jakość produkowanego soku zarówno pod względem smaku, wartości odżywczej, trwałości czy wyglądu" – powiedział Micael Simonsson, dyrektor Centrum Ekspertyz Tetra Pak.

 

„Polska jest jednym z najbardziej rozwiniętych rynków w Europie pod względem wdrażania i wykorzystywania innowacyjnych technologii do produkcji i pakowania soków, dlatego spodziewamy się, że w najbliższym czasie także nasi polscy klienci zaczną korzystać z najnowszej technologii Tetra Pak do pasteryzacji soków” – powiedziała Joanna Ilczyszyn, członek zarządu Tetra Pak Polska.

 

Tetra Pak posiada dwa patenty na nowy proces pasteryzacji soków (PCT/EP2013/074496 i PCT/EP2013/074473).

 

 

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz