1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019” - KONSUMENCKI KONKURS PIW - WYNIKI

Konsumencki Konkurs Piw, organizowany w ramach Chmielaków Krasnostawskich, zadebiutował w 1983 r. Kategorie konkursowe ewoluowały na przestrzeni lat, jednak początkowo uwzględniały one piwa jasne i ciemne warzone jedynie metodą dolnej fermentacji, wszechobecnej wówczas w Polsce. Od samego początku konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem wśród krajowych producentów piwa, ale prawdziwy rozwój możemy datować na rok 2006, w którym wspólnie z Bractwem Piwnym wprowadzono 10 kategorii i zasadniczo zmieniono jego organizację. W 2007 r., by nadążyć za północnoamerykańskim, a następnie światowym, piwnym renesansem, w konkursie pojawia się pierwszy styl uwzględniający piwa warzone metodą górnej fermentacji. Debiutuje kategoria XI uwzględniająca piwa pszeniczne w bawarskim stylu Heffeweizen. W Konkursie pojawiają się również piwa z zagranicznych browarów.

W 2009 r., by podnieść poziom konkursu i zwiększyć na nim konkurencyjność, po raz pierwszy zostaje wręczona nagroda Grand Prix Chmielaków – Królewskie Karpie. Nagrodę tę otrzymuje piwo wyłonione spośród zwycięzców w poszczególnych kategoriach. Tu kryterium oceny staje się jak najbliższa zgodność z wzorcem danego stylu. W 2014 r. konkurs przechodzi kolejną i największą metamorfozę. W kraju zmienia się piwna świadomość konsumencka, a wraz z nią rośnie liczba browarów kontraktowych, rzemieślniczych i restauracyjnych. Browary regionalne dostrzegają lukę w rynku i rozszerzają swoją ofertę o piwa warzone metodą górnej fermentacji. Zmiany dostrzegają również koncerny piwne. Wszystko to wymusza na organizatorach konkursu zwiększenie liczby kategorii uwzględniających tę historyczną fermentację. Powstaje wówczas po 8 kategorii uwzględniających obie podstawowe fermentacje, a XVII tworzą Piwa Miodowe.

49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”

Wyniki konsumecnckiego konkursu piw:

 

Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Polska – Browar Witnica
2. Primator Pumpa – Pivovar Primator
3. Lubusz – Browar Witnica
Kategoria 2 Piwa jasne w stylu Pils o ekstrakcie 11–12,9° Plato.
1. Silver Eagle – Puławski Pils – Browar Trzy Korony JSJ
2. Kormoran Lekki – Browar Kormoran
3. Kupieckie – Brofaktura
Kategoria 3 Piwa jasne w stylu European Lager o ekstrakcie 11–12,9° Plato.
1. Trybunał Pils – Browar Sulimar
2. Perła Export – Perła Browary Lubelskie
3. Pilsvar Grybów – Browar Pilsweizer Grybów
Kategoria 4 Piwa jasne w stylu Marcowe o ekstrakcie 13–16° Plato.
1. Tenczynek Marcowe – Browar Tenczynek
2. Bierhalle Marcowe – Bierhalle Katowice
3. Bierhalle Marcowe – Bierhalle Posnania
Kategoria 5 Piwa w stylu Koźlak o ekstrakcie powyżej 16° Plato.
1. Staropolskie Koźlak – Kultowy Browar Staropolski
2. Kaduk – Trzy Korony Browar Nowosądecki
3. Kicarz – Trzy Korony Browar Nowosądecki
Kategoria 6 Piwa ciemne o ekstrakcie do 18° Plato.
1. Nałęczowskie Ciemne – Browar Jagiełło
2. Kultowe Karmelowe – Kultowy Browar Staropolski
3. Zduńskie Ciemne – Kultowy Browar Staropolski
Kategoria 7 Piwa ciemne w stylu Porter Bałtycki o ekstrakcie powyżej 18° Plato.
1. Komes Porter Bałtycki – Browar Fortuna
2. Bojan Porter – Browar Bojanowo
3. Bierhalle Poznański Porter – Bierhalle Posnania
Kategoria 8 Piwa kwaśne w stylu Sour, Berliner Weisse.
1. Fun Times – Browar Rockmill
2. Berliner Weisse z marakują – Ułan Browar
3. Kwas XY – Browar Pinta
Kategoria 9 Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy o zawartości alkoholu do 2,0% obj.
1. Okocim Radler malina z borówką amerykańską – Carlsberg Polska
2. Okocim Radler grejpfrut z limonką – Carlsberg Polska
3. Łomża Radler 0,0% Grejpfrut – Browar Van Pur
Kategoria 10 Piwa smakowe i aromatyzowane.
1. Magnus Wiśniowy – Browar Jagiełło
2. Magnus Toffee – Browar Jagiełło
3. Just Irish Cream – Kultowy Browar Staropolski
Piwa górnej fermentacji:
Kategoria 12 Piwa białe w stylu Witbier o ekstrakcie 11–12,5° Plato.
1. Bierhalle Witbier – Bierhalle Wilanów
2. Bierhalle Witbier – Bierhalle Lublin
3. Witbier – Podróże Kormorana – Browar Kormoran
Kategoria 14 Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen o ekstrakcie 11–14° Plato.
1. Primator Weizen – Pivovar Primator
2. Śmietanka Toruńska – Jan Olbracht Browar Staromiejski
3. Bierhalle Weizen – Bierhalle Bydgoszcz
Kategoria 15 Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Dunkelweizen o ekstrakcie 11–14° Plato.
1. Bierhalle Dunkel Weizen – Bierhalle Katowice
2. Bierhalle Altbier – Bierhalle Lublin
3. Bierhalle Altbier – Bierhalle Arkadia
Kategoria 16 Piwa pszeniczne w amerykańskim stylu American Wheat o ekstrakcie 10–14° Plato.
1. American Wheat – Jan Olbracht Browar Staromiejski
2. Nowy Ląd – Browar Gwarek
3. Wheat IPA – Browar Grodzki Przemyśl
Kategoria 17 Piwa w stylu Bitter, English IPA, American IPA, NZ IPA
1. Marynarz – Browar Profesja
2. NE DDH DIPA #001 – Brofaktura
3. AIPA Podróże Kormorana – Browar Kormoran
Kategoria 18 Piwa w stylu American Pale Ale, Summer Ale, Golden Ale.
1. Bard – Browar Profesja
2. Tea Valley – Craft Kingdom Brewery
3. Miłosław Sosnowe APA – Browar Fortuna
Kategoria 19 Piwa w stylu Stout Dry o ekstrakcie 9,5–17° Plato.
1. Black Jack – Brofaktura
2. Coffee Stout – Kultowy Browar Staropolski
3. FES – Browar In Brand
Kategoria 20 Piwa w stylu Stout Sweet / Milk o ekstrakcie 12–18° Plato.
1. Bojan Muscovado – Browar Bojanowo
2. Almond CoffeeCat – Browar Rockmill
3. Miłosław Warzy Śmiało: Klonowy Milk Stout – Browar Fortuna
Kategoria 22 Piwa w stylu Imperial Stout o ekstrakcie o powyżej 18° Plato.
1. Rwąca Rzeka – Browar Łąkomin
2. 2nd Anniversary – Browar Rockmill
3. Tenczynek RIS Barrel Aged – Browar Tenczynek
Piwa miodowe:
Kategoria 24 Piwa miodowe.
1. Na miodzie gryczanym – Browar Jabłonowo
2. Piwo Sowie Miodowe – Browar Wielka Sowa
3. Złoty Ul 3 miody – Kultowy Browar Staropolski
Piwa bezalkoholowe:
Kategoria 25 Piwa bezalkoholowe o zawartości alkoholu do 0,5% obj.
1. Okocim Radler 0,0% wiśnia z pigwą – Carlsberg Polska
2. Okocim Radler 0,0% pomarańcza sycylijska z limonką – Carlsberg Polska
3. Primator N czarna porzeczka z limetką – Pivovar Primator

Najlepsze piwo z polskimi odmianami chmielu
MO.ES – Browar Pilica /Marynka, Zula/

GRAND PRIX CHMIELAKÓW KRASNOSTAWSKICH 2019
Komes Porter Bałtycki – Browar Fortuna

Zgłoszono 481 piw z 62 browarów

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz