Wydarzenia
Pilsweizer wprowadza na rynek piwo Krakoskie
Browar Pilsweizer rozpoczął produkcję i wprowadza do sprzedaży nowe piwo - Krakoskie. Zgodnie z nazwą piwo będzie miało charakter regionalny, dostępne będzie w Krakowie i w Małopolsce, w sklepach i kanale HoReCa.
Przygotowane przez Browar Pilsweizer piwo Krakoskie jest piwem o ekstrakcie 12 Blg i o zawartości alk. 5,7 %. W jego produkcji wykorzystywane są chmiele marynka i lubelski, jest to piwo pasteryzowane i filtrowane.
Piwo Krakoskie jest wspólnym projektem Browaru Pilsweizer i krakowskiej hurtowni Piwny Raj. Będzie produkowane dla tej hurtowni na wyłączność i przez nią dystrybuowane w Krakowie oraz województwie małopolskim (sklepy i restauracje).
- Jako browar regionalny działamy w pewnym sensie dwutorowo, rozwijając od lat dystrybucję na cały kraj, ale jednak koncentrując się przede wszystkim na własnym regionie, czyli Małopolsce i Podkarpaciu. Dlatego Kraków ze wszystkich polskich miast jest dla nas najważniejszy. I też dlatego Krakoskie to już trzecie nasze piwo dedykowane Krakusom. Drugim, także partnerskim, jest piwo Pilsvar Cracovia, związane z tym kultowym klubem sportowym. A trzecie, to nasze własne, o nazwie Dla Krakowian, które jest dostępne na lokalnym rynku już wiele lat - mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu oraz współwłaściciel Browaru Pilsweizer.
Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.
W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa pod marką Pilsweizer.
Więcej na: www.pilsvar.pl oraz www.pilsweizer.com