1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

W Browarze Okocim powstała instalacja de-alkoholizująca

Carlsberg Polska inwestuję w rozwój segmentu piw bezalkoholowych. W Browarze Okocim powstała instalacja de-alkoholizująca. Wartość inwestycji wyniosła 10 mln zł.

Pierwsze rozruchy instalacji w Browarze Okocim odbyły się na początku 2021 roku. Proces usuwania alkoholu następuje łagodnie w próżni, pod ciśnieniem 100 mbarów i obejmuje kilka etapów, m.in. odgazowywanie oraz wstępną i właściwą de-alkoholizację. Obróbka piwa odbywa się w niskiej temperaturze, aby utrzymać wysoką stabilność i zapewnić najwyższą jakość piwa.

132998 r0 940

- Pracujemy na urządzeniu o wysokim stopniu wydajności, dzięki któremu z każdych 100 hl lagera uzyskujemy 92hl piwa 0.0% oraz 8 hl alkoholu o stężeniu 78% – mówi Paweł Zych, manager ds. produkcji w Browarze Okocim w Brzesku. – To nowe, zaawansowane technologicznie rozwiązanie pozwoli nam jeszcze pełniej odpowiadać na rosnące zainteresowanie konsumentów piwami bezalkoholowymi, zarówno klasycznymi, jak też w wariantach smakowych – dodaje.

Piwa bezalkoholowe to w ostatnich latach najszybciej rosnący segment rynku.
W 2020 r., piwa bezalkoholowe mimo pandemii zanotowały wysoki wzrost popularności i przekroczyły wartość 1 miliarda złotych. Na koniec ub. roku udział wartościowy piw 0,0% w kategorii piwa wyniósł 5,7%, w porównaniu do 4,7% w 2019 r. Największe wzrosty wolumenowe odnotowały bezalkoholowe smakowe lagery (+34%) i bezalkoholowe lagery (+13%).

Na tegoroczny sezon Carlsberg Polska przygotowała nowości m.in.: Carlsberg Pilsner 0,0%, Okocim Radler 0,0% Mango z marakują oraz Somersby Strawberry & Lime 0,0%, dostępne w sklepach w specjalnie przygotowanych lodówkach Strefy Orzeźwienia. Łącznie w ofercie piw bezalkoholowych znajduje się 13 produktów zaspokajających różne gusta konsumentów.

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz