Wydarzenia
Wyniki Konsumenckiego Konkursu Piw Chmielaki Krasnostawskie 2014
Ogólnopolskiego Święta Chmielarzy i Piwowarów „Chmielaki Krasnostawskie 2014" odbył się największy w Polsce Konsumencki Konkurs Piw. Tegoroczna edycja odbyła się w zupełnie nowych 17 kategoriach, w których piwa były podzielone stylami - 8 kategorii piw dolnej fermentacji, 8 kategorii piw górnej fermentacji oraz kategoria piw miodowych.
Grand Prix:
1. Żywiec Porter - Grupa Żywiec
2. Podróże AIPA - Browar Komoran
3. Pszeniczny Pan - Browar Jedlinka
Najlepsze piwo z polskiego chmielu:
Stout Zamojski - Browar Zamość
(Szczegółowy opis Chmielaków w PFiOW nr 9/2014, s.1)
Piwa dolnej fermentacji: |
|
Kategoria I |
Piwa jasne w stylu Leichtbier o zawartości ekstraktu do 11° Plato. |
1. Ordynackie Lekkie – Browar Zwierzyniec 2. Jurajskie Pils – Browar Na Jurze 3. Dożynkowe – Carlsberg Polska |
|
Kategoria II |
Piwa jasne w stylu Pils o zawartości ekstraktu 11,1-12,9° Plato. |
1. Jagiełło Pils – Browar Jagiełło 2. Nałęczowskie Jasne – Browar Jagiełło 3. Perła Chmielowa - Perła Browary Lubelskie |
|
Kategoria III |
Piwa jasne w stylu Marcowe o zawartości ekstraktu 13-16° Plato. |
1. Kozackie Mocne – Browar Namysłów 2. Żywiec Marcowe – Grupa Żywiec 3. Perła Mocna - Perła Browary Lubelskie
|
|
Kategoria IV |
Piwa w stylu Bock o zawartości ekstraktu powyżej 16° Plato. |
1. Żywiec Bock – Grupa Żywiec 2. Bierhalle Maibock - Bierhalle Arkadia 3. Bierhalle Bock – Bierhalle Manufaktura |
|
Kategoria V |
Piwa ciemne o zawartości ekstraktu do 18° Plato. |
1. Nałęczowskie Ciemne – Browar Jagiełło 2. Magnus – Browar Jagiełło 3. Landskron Pupen-Schultzes - Landskron Brau-Manufaktur |
|
Kategoria VI |
Piwa w stylu Porter Bałtycki o zawartości ekstraktu powyżej 18° Plato. |
1. Żywiec Porter – Grupa Żywiec 2. Porter Warmiński – Browar Kormoran 3. Grand Imperial Porter – Browar Amber |
|
Kategoria VII |
Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy. |
1. Warka Radler Jabłko – Grupa Żywiec 2. Warka Radler Cytryna – Grupa Żywiec 3. Perła Radler - Perła Browary Lubelskie |
|
Kategoria VIII |
Piwa smakowe. |
1. Magnus Toffee – Browar Jagiełło 2. Magnus Śliwkowy – Browar Jagiełło 3. Jurajska Pomarańcza – Browar Na Jurze
|
|
Piwa górnej fermentacji: |
|
Kategoria IX |
Piwa w stylu belgijskim o zawartości ekstraktu do 14° Plato. |
1. Retro Ale – Browar Trzy Korony
|
|
Kategoria X |
Piwa w stylu belgijskim o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato. |
1. Zamojskie Belgian Style – Browar Zamość 2. Komes Potrójny Złoty – Browar Fortuna 3. Triple Blond – Browar Sulimar |
|
Kategoria XI |
Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato. |
1. Witbier Trzy Korony – Browar Trzy Korony 2. Alter Beer Valkiria – Browar Sulimar 3. Żywiec Białe – Grupa Żywiec |
|
Kategoria XII |
Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o zawartości ekstraktu 11- 14° Plato. |
1. Pszeniczny Pan – Browar Jedlinka 2. Landskron Weizen - Landskron Brau-Manufaktur 3. Wąsosz Pszeniczne – Browar Wąsosz
|
|
Kategoria XIII |
Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o zawartości ekstraktu 11-14° Plato. |
1. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Arkadia 2. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Silesia 3. Ursa Dobra Karma – Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior |
|
Kategoria XIV |
Piwa o podwyższonej zawartości chmielu typu Bitter, EBS, IPA, AIPA. |
1. Podróże AIPA – Browar Kormoran 2. Ursa Megaloman – Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior 3. Lwówek Jankes – Browar Lwówek |
|
Kategoria XV |
Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o zawartości ekstraktu 9,5-18° Plato. |
1. Grodzki Sweet Stout - Browar Grodzka 15 2. Ciemne Stout – Browarmia 3. Stout Zamojski – Browar Zamość
|
|
Kategoria XVI |
Piwa w stylu Altbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato. |
1. Bierhalle Altbier - Bierhalle Silesia |
|
Piwa miodowe: |
|
Kategoria XVII |
Piwa miodowe. |
1. Fortuna Miodowe Ciemne – Browar Fortuna 2. Jagiełło Miodowy – Browar Jagiełło 3. Grodzkie Miodowe - Browar Grodzka 15 |