1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Wyniki Konsumenckiego Konkursu Piw Chmielaki Krasnostawskie 2014

Ogólnopolskiego Święta Chmielarzy i Piwowarów „Chmielaki Krasnostawskie 2014" odbył się największy w Polsce Konsumencki Konkurs Piw. Tegoroczna edycja odbyła się w zupełnie nowych 17 kategoriach, w których piwa były podzielone stylami - 8 kategorii piw dolnej fermentacji, 8 kategorii piw górnej fermentacji oraz kategoria piw miodowych.

Grand Prix

1. Żywiec Porter - Grupa Żywiec

2. Podróże AIPA - Browar Komoran

3. Pszeniczny Pan - Browar Jedlinka

 

Najlepsze piwo z polskiego chmielu:

Stout Zamojski - Browar Zamość

 

(Szczegółowy opis Chmielaków w PFiOW nr 9/2014, s.1)

 

Piwa dolnej fermentacji:

Kategoria I

Piwa jasne w stylu Leichtbier o zawartości ekstraktu do 11° Plato.

1. Ordynackie Lekkie – Browar Zwierzyniec

2. Jurajskie Pils – Browar Na Jurze

3. Dożynkowe – Carlsberg Polska

Kategoria II

Piwa jasne w stylu Pils o zawartości ekstraktu 11,1-12,9° Plato.

1. Jagiełło Pils – Browar Jagiełło

2. Nałęczowskie Jasne – Browar Jagiełło

3. Perła Chmielowa - Perła Browary Lubelskie

Kategoria III

Piwa jasne w stylu Marcowe o zawartości ekstraktu 13-16° Plato.

1. Kozackie Mocne – Browar Namysłów

2. Żywiec Marcowe – Grupa Żywiec

3. Perła Mocna - Perła Browary Lubelskie

 

Kategoria IV

Piwa w stylu Bock o zawartości ekstraktu powyżej 16° Plato.

1. Żywiec Bock – Grupa Żywiec

2. Bierhalle Maibock - Bierhalle Arkadia

3. Bierhalle Bock – Bierhalle Manufaktura

Kategoria V

Piwa ciemne o zawartości ekstraktu do 18° Plato.

1. Nałęczowskie Ciemne – Browar Jagiełło

2. Magnus – Browar Jagiełło

3. Landskron Pupen-Schultzes - Landskron Brau-Manufaktur

Kategoria VI

Piwa w stylu Porter Bałtycki o zawartości ekstraktu powyżej 18° Plato.

1. Żywiec Porter – Grupa Żywiec

2. Porter Warmiński – Browar Kormoran

3. Grand Imperial Porter – Browar Amber

Kategoria VII

Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy.

1. Warka Radler Jabłko – Grupa Żywiec

2. Warka Radler Cytryna – Grupa Żywiec

3. Perła Radler - Perła Browary Lubelskie

Kategoria VIII

Piwa smakowe.

1. Magnus Toffee – Browar Jagiełło

2. Magnus Śliwkowy – Browar Jagiełło

3. Jurajska Pomarańcza – Browar Na Jurze

 

Piwa górnej fermentacji:

Kategoria IX

Piwa w stylu belgijskim o zawartości ekstraktu do 14° Plato.

1. Retro Ale – Browar Trzy Korony

 

Kategoria X

Piwa w stylu belgijskim o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato.

1. Zamojskie Belgian Style – Browar Zamość

2. Komes Potrójny Złoty – Browar Fortuna

3. Triple Blond – Browar Sulimar

Kategoria XI

Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato.

1. Witbier Trzy Korony – Browar Trzy Korony

2. Alter Beer Valkiria – Browar Sulimar

3. Żywiec Białe – Grupa Żywiec

Kategoria XII

Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o zawartości ekstraktu 11- 14° Plato.

1. Pszeniczny Pan – Browar Jedlinka

2. Landskron Weizen - Landskron Brau-Manufaktur

3. Wąsosz Pszeniczne – Browar Wąsosz

 

Kategoria XIII

Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o zawartości ekstraktu 11-14° Plato.

1. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Arkadia

2. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Silesia

3. Ursa Dobra Karma  – Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior

Kategoria XIV

Piwa o podwyższonej zawartości chmielu typu Bitter, EBS, IPA, AIPA.

1. Podróże AIPA – Browar Kormoran

2. Ursa Megaloman – Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior

3. Lwówek Jankes – Browar Lwówek

Kategoria XV

Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o zawartości ekstraktu 9,5-18° Plato.

1. Grodzki Sweet Stout - Browar Grodzka 15

2. Ciemne Stout – Browarmia

3. Stout Zamojski – Browar Zamość

 

Kategoria XVI

Piwa w stylu Altbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato.

1. Bierhalle Altbier - Bierhalle Silesia

Piwa miodowe:

Kategoria XVII

Piwa miodowe.

1. Fortuna Miodowe Ciemne – Browar Fortuna

2. Jagiełło Miodowy – Browar Jagiełło

3. Grodzkie Miodowe - Browar Grodzka 15

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz