1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Tetra Pak przyznał nagrodę dla najzdolniejszego absolwenta Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego

28 listopada 2015 r. podczas uroczystości rozdania dyplomów na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie (UWM) po raz osiemnasty wręczono nagrodę Tetra Pak dla najzdolniejszego absolwenta uczelni. Nagrodę w wysokości 5 000 euro otrzymała Barbara Kula, absolwentka Wydziału Nauki o Żywności UWM.

Już od 18 lat Tetra Pak nagradza wysiłki najzdolniejszych absolwentów, którzy osiągają świetne wyniki w nauce oraz angażują się w działalność akademickich kół naukowych, po to, aby wspierać rozwój polskiego przemysłu spożywczego.

Barbara Kula ukończyła w tym roku studia na Wydziale Nauki o Żywności na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim ze specjalizacją Technologia Mleczarska. Zajmowała się tematyką żywności funkcjonalnej. Obecnie pracuje w jednej z wiodących firm mleczarskich w regionie na stanowisku serowara. Jej kariera w przemyśle spożywczym dopiero się rozpoczyna. Barbara Kula jest jednym z wielu laureatów konkursu, którzy dzięki wsparciu uniwersytetu i firmy Tetra Pak rozpoczęli karierę i zasilili szeregi tych, którzy swoją pracą zmieniają świat na lepsze.

„Staramy się promować wysiłki studentów i naukowców specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących żywności i jej przetwarzania. Chcemy wspierać tych, którzy stawiają czoła wyzwaniom przyszłości – polepszaniu jakości i bezpieczeństwa żywności oraz zrównoważonemu rozwojowi naszej planety - a Uniwersytet Warmińsko-Mazurski to prawdziwa kuźnia talentów dla polskiego sektora spożywczego" – powiedziała Małgorzata Kołton, dyrektor generalny Tetra Pak Polska, Czechy, Słowacja i Węgry.

Tetra Pak patrzy na świat z perspektywy jutra, dlatego chętnie wspiera inicjatywy, które dają szansę na rozwój innowacyjnych rozwiązań pozwalających efektywnie przetwarzać żywność, dobrze ją chronić, a jednocześnie minimalizować wpływ na środowisko naturalne i odpowiedzialnie korzystać z jego zasobów. Jednak aby wcielić w życie nowe rozwiązania, potrzebna jest wiedza i świetnie wyszkolona kadra. Dzięki specjalistom z takich jednostek naukowych jak Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, można tworzyć technologie, które sprostają potrzebom przyszłych społeczeństw.

Barbara Kula Małgorzata Kołton dyrektor generalny Tetra Pak Polska Czechy Słowacja i Węgy

Barbara Kula i Małgorzata Kołton

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz