1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

PINTA na Mikołajki rozpoczyna budowę browaru

W przyszłym tygodniu, na Mikołajki, PINTA rozpoczyna budowę własnego browaru w gminie Radziechowy-Wieprz koło Żywca. Generalnym wykonawcą inwestycji będzie wybrana w postępowaniu ofertowym firma P.B. INBUD BIELSKO Sp. z o.o. Sp. k. z Bielska-Białej, zajmująca się kompleksowym wykonawstwem robót budowlanych. Budowa, której koszt ma wynieść prawie 10 mln zł, zakończy się na przełomie sierpnia i września 2018 roku. Już trzy miesiące później nowy browar ma rozpocząć warzenie piwa.


„Zwycięzca zdobył najwięcej punktów za ofertę, w której oprócz ceny braliśmy pod uwagę termin realizacji i okres gwarancji” – mówi Ziemowit Fałat, główny piwowar i współwłaściciel Browaru PINTA. „Wygrała lokalna firma o bardzo dobrej reputacji, wykonawca wielu obiektów przemysłowych w konstrukcji stalowej, obecna na rynku budowlanym od ponad 35 lat” – dodaje.
Inwestycja PINTY rozpoczyna się w okresie bardzo dobrej koniunktury na polskim rynku budowlanym, co nie pozostało bez wpływu na postępowanie ofertowe i koszty budowy. W ciągu roku od ogłoszenia przez PINTĘ planów budowy własnego browaru ceny za roboty budowlane wzrosły o 25-30%. Dlatego inwestor zdecydował się podzielić budowę browaru na 2 etapy. W pierwszym etapie, którego dotyczyło postępowanie ofertowe, PINTA zbuduje kompletny budynek produkcyjny i administracyjno-socjalny wraz z zagospodarowaniem terenu. Nowy browar będzie wyposażony w urządzenia do warzenia i rozlewu piwa po przeprowadzeniu kolejnych przetargów. W drugim etapie, który planowany jest na lata 2019-2020, powstanie taproom (firmowy pub) wraz z infrastrukturą dla odwiedzających browar oraz będzie dokończona charakterystyczna elewacja z kontenerów. W stosunku do pierwotnych planów budżet inwestycji musiał wzrosnąć z niemal 15 mln zł za całość do prawie 21 mln zł brutto tylko za I etap.
Budżet potrzebny do zrealizowania pierwszego etapu inwestycji uzupełniły m.in. dotacje z kredytu technologicznego Banku Gospodarstwa Krajowego na kwotę 4,6 mln zł oraz ze Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości – ponad 1,4 mln zł. Pieniądze z ostatniego źródła pochodzą z dwóch dotacji, które zostaną wykorzystane na zbudowanie unikalnej w Europie linii technologicznej do produkcji piw lodowych oraz systemu informatycznego, obsługującego pracę browaru od zakupu surowców po udostępnianie klientom informacji o historii warzenia każdego piwa po sczytaniu kodu na etykiecie.
Na kapitały własne inwestycji złożą się dotychczasowi wspólnicy Browaru PINTA: Ziemowit Fałat, Marek Semla i Grzegorz Zwierzyna oraz doproszeni do tego grona nowi wspólnicy: Cedric Gendaj i Tomasz Grendysz, którzy objęli 50% akcji spółki. Cedric Gendaj jest współwłaścicielem firmy SmakPiwa.pl, importera piw i przedstawiciela w Polsce legend światowego piwowarstwa rzemieślniczego: m.in. amerykańskiego browaru Stone Brewing, duńskiego Mikkeller i szwedzkiego Omnipollo. Tomasz Grendysz zawodowo jest finansistą, a prywatnie podróżnikiem i miłośnikiem piwa rzemieślniczego.
Możliwości produkcyjne nowego browaru planowane pierwotnie na 15 tys. hl mają od razu wynosić 20 tys. hl rocznie. Główną przyczyną jest szybko rosnąca sprzedaż piw PINTY w kraju i zagranicą. Szacunkowo w całym 2017 r. PINTA sprzeda prawdopodobnie ok.17 tys. hl, czyli ponad 3 tys. hl piwa więcej niż przed rokiem. Docelowo w nowym browarze PINTY ma powstawać 50 tys. hl piwa.
Działka w gminie Radziechowy-Wieprz koło Żywca, gdzie powstanie nowy browar, została kupiona przez PINTĘ we wrześniu 2016 roku za ponad 1,4 mln zł w przetargu zorganizowanym przez Katowicką Specjalną Strefę Ekonomiczną S.A. Już po zamknięciu przetargu okazało się, że teren, która miał być w pełni przystosowany do rozpoczęcia działalności produkcyjnej, prawdopodobnie do 2019 roku nie będzie podłączony do sieci gazowej. Korzystanie z gazu ze zbiorników zamiast z sieci znacząco podroży koszty produkcji nowego browaru. Zarząd KSSE zobowiązał się już do interwencji w tej sprawie i jak najszybszej poprawy infrastruktury działki.
Po rozpoczęciu warzenia piwa w nowym browarze PINTY ma być zatrudnionych ponad 30 osób.
Na razie pionierzy piwnej rewolucji w Polsce pozostają tzw. browarem kontraktowym, który warzy swoje piwa, korzystając z dwóch wynajmowanych browarów w Zawierciu i Zarzeczu.

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie