1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

640 x 340 dziewczyna

Wydarzenia

Śliwka kalifornijska nie tylko „od święta”

Od lat suszona śliwka kalifornijska zajmuje główną pozycję na przedświątecznych listach zakupowych. Polacy uwielbiają dodawać ją do potraw a ponad 50 proc. ankietowanych przyznaje,
że właśnie w czasie świątecznym używają ją najczęściej. Jednak z najnowszych badań wynika, że respondenci równie chętnie sięgają po nią jako przekąskę, czy dodatek w codziennej kuchni.
Z tegorocznych badań przeprowadzonych dla California Prune Board wynika, że utrzymuje się trend, w którym to śliwka suszona najczęściej używana jest w okresie świątecznym. Jednak coraz większa liczba ankietowanych deklaruje zakup tego produktu do codziennego użytku.

sliwka swieta
Zdrowa przekąska klasy premium
51 proc. ankietowanych zadeklarowało, że kupuje suszoną śliwkę w okresie świątecznym. Badania pokazują jednocześnie, że wzrasta chęć spożywania suszonej śliwki jako przekąski czy dodatku
w codziennej kuchni. Od 2014 roku nastąpił 6 procentowy wzrost w deklaracjach o spożywaniu suszonej śliwki jako przekąski. Obecnie 49 proc. badanych twierdzi, że jest to ich drugi, najczęstszy sposób jej spożywania.
Okres świąteczny to dla rynku suszonych śliwek w Polsce czas wzmożonego zainteresowania produktem. Ten owoc jest głęboko zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej. Ponadto od ponad
3 lat jako California Prune Board, poprzez liczne kampanie, staramy się pokazać Polakom również wszechstronność zastosowania suszonej śliwki z Kalifornii w codziennym menu. Jak pokazują wyniki badań konsumenci są coraz bardziej zainteresowani i otwarci na alternatywne sposoby użytkowania tego produktu i coraz chętniej sięgają po niego, jako zdrową przekąskę czy dodatek do dań, wzbogacając model używania suszonej śliwki tylko „od święta”. Polski rynek zdrowej żywności rozwija się, a konsumenci chcą odżywiać się różnorodnie, zdrowiej i stosować produkty jakości premium, takie jak suszona śliwka pochodząca z Kalifornii. – komentuje Esther Ritson-Elliott, European Marketing Director, California Prune Board (Europe).
Udane zbiory
Tegoroczne, bardzo udane zbiory dla rolników z Kalifornii zakończyły się w drugiej połowie września
z sukcesem, oznaczającym wzrost plonów o ponad 100 proc. w porównaniu z rokiem 2016. Branża śliwek z Kalifornii powraca do wysokich poziomów zbiorów, z korzyścią dla rynku i konsumentów. Drzewa śliwkowe dały owoc klasy premium, doceniany na świecie za legendarny smak i najwyższą jakość. Sadownicy z Kalifornii od ponad 150 lat udoskonalają techniki uprawy i zbioru śliwek, aby dostarczyć na rynek suszoną śliwkę o jakości premium.

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

SigmaNot Polagra 250x250

engineering

moeschle

vimax

Ekomix

sitspoz