1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Anuga FoodTec już w marcu - czego się spodziewać?

Wiodące w skali światowej targi Anuga FoodTec (20-23 marca w kolonii) to najważniejszy generator impulsów rozwoju międzynarodowego przemysłu artykułów spożywczych i napojów. Jako jedyne na świecie targi branżowe poruszają one wszystkie aspekty produkcji żywności. Podczas Anuga FoodTec branża prezentuje swoje innowacje i technologiczne wizje — od technologii procesów przez technikę napełniania i pakowania, od materiałów opakowaniowych przez składniki, aż po bezpieczeństwo artykułów spożywczych oraz innowacje ze wszystkich obszarów towarzyszących produkcji żywności.


Grupę docelową Anuga FoodTec stanowią wszystkie branże przemysłu artykułów spożywczych i napojów, jak dyrektorzy zarządzający, kierownicy produkcji i eksploatacji oraz pracownicy z działów badań i rozwoju, konstrukcji, produkcji, kontroli jakości, konserwacji, zakupów, marketingu i dystrybucji, duże zakłady przetwórstwa rybnego i piekarnicze, handel spożywczy i inne podmioty z sektora gospodarki żywieniowej, a także producenci lub przetwórcy pokarmów dla zwierząt.

Anuga FoodTec w 2018 roku udzieli branży żywności ważnych odpowiedzi na pytania dotyczące inwestycji i jednocześnie stanie się impulsem do dalszego rozwoju.
Motyw przewodni: Efektywne gospodarowanie surowcami
Rosnące zainteresowanie surowcami i nośnikami energii na całym świecie oraz coraz większa urbanizacja powodują konieczność zastanowienia się nad naszymi obecnymi działaniami i gospodarowaniem surowcami. Oszczędne i jednocześnie wydajne gospodarowanie zasobami naturalnymi jest kluczową kompetencją przyszłych społeczności.
W związku z tym, efektywne gospodarowanie surowcami będzie kluczowym tematem na targach Anuga FoodTec 2018. Na targach zostaną zaprezentowane rozwiązania, pomagające wzmocnić konkurencyjność i zmniejszyć poziom zużycia energii i wody oraz strat żywności na etapie produkcji.
Program ramowy targów Anuga FoodTec 2018
Efektywne gospodarowanie surowcami będzie głównym tematem targów Anuga FoodTec 2018.
• Ze względu na duże znaczenie krajowe i międzynarodowe temat efektywnego gospodarowania surowcami będzie kluczowym tematem na targach Anuga FoodTec 2018.
• Goście mogą skorzystać ze spacerów z przewodnikiem (Guided Tours), które również będą koncentrować się na temacie efektywnego gospodarowania surowcami.
• Fora — tym razem poświęcone 3 przewodnim zagadnieniom — umożliwiają omówienie z ekspertami aktualnych i międzynarodowych tematów, na przykład automatyzacji i przetwarzania danych w wytwarzaniu mięsa, robotów w produkcji artykułów żywnościowych, trendów w sektorze składników i wiele więcej.

Koncepcja otwarcia „Efektywne gospodarowanie surowcami”
Konferencja otwarcia odbędzie się we wtorek 20 marca o godzinie 14:00.
Podczas trwającej pół dnia konferencji, uznani międzynarodowi eksperci poruszą różne kwestie związane z tym tematem. Należą do nich efektywne i wydajne opracowanie procesu tworzenia wartości poprzez optymalne wykorzystanie materiału, energii, personelu i kapitału oraz możliwie najlepsze wykorzystanie zasobów — w celu zwiększenia poziomu zrównoważonego rozwoju, zmniejszenia obciążenia środowiska i uzyskania oszczędności w najróżniejszych obszarach działalności.
Profesor Braungart przedstawi swoją koncepcję „Cradle to Cradle” (od kołyski do kołyski). Profesor Sauer opowie o wydajnym gospodarowaniu surowcami i cyfryzacji — przekazując wnioski z najnowszych badań. Wykład prezesa World Packaging Organisation, profesora Pierre'a Pienaara, będzie poświęcony tematowi „Smart Packaging — perspektywa naukowa”. Profesor Ruud Huirne przedstawi wgląd w gospodarkę środkami żywności w przyszłości.

 

Guided Tours
Anuga FoodTec gromadzi licznych innowacyjnych wystawców i prezentuje aktualne zagadnienia tematyczne związane z technologią żywności. Guided Tours, czyli spacery z przewodnikiem, zapewniają odwiedzającym dostęp do informacji w kompaktowej i zwięzłej formie. W trakcie około godzinnych spacerów po targach, wystawcy będą przedstawiać 10-minutowe prezentacje innowacyjnych produktów i optymalnych rozwiązań. Spacery pozwalają znaleźć ofertę dostosowaną do potrzeb zwiedzających. Przykładowo, jeden ze spacerów będzie poświęcony zagadnieniu „Przemysł 4.0”, a inny „Technologii przetwarzania mięsa”.
Forum: Efektywne gospodarowanie surowcami
Fora targowe obejmą cztery lub pięć wykładów. Wystawcy zaprezentują rozmaite rozwiązania, pomagające wzmocnić konkurencyjność i zmniejszyć poziom zużycia energii i wody oraz strat żywności na etapie produkcji. Liczne prelekcje w trakcie forum poświęconego efektywnemu gospodarowaniu surowcami zaprezentują ten temat z różnych perspektyw.
Jesteśmy niezmiernie dumni z sesji „Roboty w produkcji artykułów żywnościowych”. Obserwujemy ekspansję rynku robotów. Również rozwój technologiczny w robotyce postępuje niezwykle szybko. Ważnym, rozwojowym rynkiem jest przemysł żywności i opakowań.
Główne obszary zastosowań robotów to wciąż ciężkie prace związane z paletowaniem i zadania w ramach pakowania i przepakowywania. Rozwój w obszarach higieny, elektronicznej rejestracji i analizy oraz innych technologii umożliwia stosowanie robotów również do coraz trudniejszych zadań w bezpośrednim kontakcie z artykułami spożywczymi.
Od dawna roboty są coraz bardziej interesujące pod względem ekonomicznym dla małych i średnich przedsiębiorstw. Wobec coraz obszerniejszych palet produktów i związanej z nią konieczności uelastycznienia na różnych poziomach, rozwiązania techniczne oferowane przez roboty odgrywają coraz istotniejszą rolę.
Właśnie dlatego głównymi punktami sesji „Roboty w produkcji żywności” są wymagania higieniczne przy zastosowaniu robotów i elastyczne możliwości integracji robotów w istniejących procesach, z praktycznymi przykładami.
To forum oferuje interesujące wykłady i debaty na aktualne tematy w branży artykułów żywnościowych: autentyczność żywności, pakowanie MAP i badanie szczelności, modyfikacja genomu, technologia pianek do żywności, bezpieczne wytwarzanie surowych wyrobów mięsnych i wiele innych.

Jednym z zagadnień będzie również indywidualizacja w branży napojów.

Podczas Forum Food Ingredients będzie można uczestniczyć w interesujących wykładach i debatach na aktualne tematy, takie jak Clean Label (czyste etykiety), spersonalizowane odżywianie, enzymy w produkcji żywności oraz pozyskiwanie, funkcjonalizacja i stabilizacja składników.
Sesja: Interdyscyplinarne przeformułowanie żywności — akceptacja soli, cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych
Choroby powodowane przez nieprawidłowe odżywianie są ogromnym problemem obecnego społeczeństwa. Dlatego Instytut Maxa Rubnera, na zlecenie niemieckiego ministerstwa polityki żywnościowej i rolnictwa (BMEL), od półtora roku bada możliwości wytwarzania żywności z wykorzystaniem mniejszej ilości soli, cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych. Takie „przeformułowanie” żywności wymaga pogodzenia kwestii bezpieczeństwa i trwałości, technologii i jakości produktów, aby były one akceptowane przez konsumentów.
Zwykłe „pominięcie” niepożądanych składników spożywczych jest niemożliwe, ponieważ każdy z tych trzech składników odżywczych pełni w każdym produkcie różne funkcje i nie jest jedynie nośnikiem smaku. W przykładowo wybranych wyrobach, jak dojrzewający ser, łosoś wędzony na zimno, filety z matiasa, soki i przeciery warzywne lub surowe szynki czy kiełbasy parzone, konieczne jest zmniejszenie zawartości soli. Płatki śniadaniowe oraz jogurt i wyroby mleczne powinny zawierać mniej cukru, a w pieczywie należy zastąpić tłuszcze nasycone wysokowartościowym olejem rzepakowym. Przeprowadzona zostanie również dyskusja na temat wykorzystania nowych zamienników tłuszczu przy wytwarzaniu wysokiej jakości kiełbas surowych, jak salami. Ponadto przedstawione zostaną różne technologiczne podejścia do wytwarzania żywności o wyższej wartości odżywczej.
Anuga FoodTec 2018
Praktycznie żadna inna branża nie jest tak zróżnicowana jak sektor żywności: owoce, warzywa, wyroby piekarnicze, mięso, drób i ryby, produkty mleczarskie, napoje bezalkoholowe i alkoholowe to jedynie niewielka część licznych gałęzi tego sektora. Z jednej strony wszystkie wymagają różnych technologii i specyficznej, szczegółowej wiedzy, a z drugiej istnieją liczne technologie, sposoby postępowania i rozwiązania obejmujące całą branżę. Rozwijające się pod względem jakościowym i ilościowym oferty w dziedzinie mrożonek, konserw i dań gotowych oraz licznych nowoczesnych napojów wykazują konieczność współpracy i transferu technologii między sektorami całej branży. Całościowa koncepcja targów Anuga FoodTec, obejmująca wszystkie branże i procesy, zaspokajała i wciąż zaspokaja tę potrzebę. Dlatego również w 2018 roku po raz kolejny Anuga FoodTec będzie stanowić globalną platformę, na której jednocześnie będą wystawiane i prezentowane nowe rozwiązania technologiczne dla wszystkich istotnych branż przemysłu artykułów spożywczych i napojów. Tym samym Anuga FoodTec również w 2018 roku udzieli branży żywności ważnych odpowiedzi na pytania dotyczące inwestycji i jednocześnie stanie się impulsem do dalszego postępu.
Do zobaczenia w marcu 2018 roku w Kolonii!

 

logo sigma

vimax

Ekomix

sitspoz