1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

EKO trend w branży winiarskiej

Trendy „eko” i „bio” zataczają coraz szersze kręgi. Ekologiczne chusteczki dla niemowląt, samochody czy organiczna bawełna, z której szyje się ubrania do sieciówek, to tylko nie-które przykłady jak wielka jest skala tego zjawiska. Moda nie ominęła również branży wi-niarskiej. Z danych za rok 2017 wynika, że ekologiczne wina gronowe nie są jeszcze produ-kowane w Polsce. Na rynku dostępne są natomiast polskie wina owocowe i cydr bio. Wraz z ZP PRW przyglądamy się nieco bliżej temu zjawisku.

„Winiarstwo ekologiczne rozwija zgodnie z trendami w bardzo szybkim tempie. Wina eko stanowią aktualnie już 4-5% światowego rynku wina. Przy czym niemal 90% areału certyfikowanych winnic znajduje się na terenie Europy. Krajem szczycącym się największą powierzchnią ekologicznych upraw jest Hiszpania, tuż za nią plasują się Francja i Włochy” - mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Z danych za rok 2017 wynika, że ekologiczne wina gronowe nie są jeszcze produkowane w Polsce. Na rynku dostępne są natomiast polskie wina owocowe i cydr bio. Rynek bio sta-nowi ok. 0,6% polskiego rynku żywnościowego, podczas gdy w Niemczech, będących w tej dziedzinie liderem, to niemal 10%.

Każde wino, a zasadniczo każdy produkt spożywczy, sprzedawany na terenie UE jako „ekologiczny”, musi spełnić szereg wymagań formalnych. Rozporządzenia unijne regulują produkcję ekologiczną i jej oznakowanie, a w poszczególnych krajach działa urzędowy sys-tem certyfikacji i kontroli. Produkcja żywności ekologicznej (w tym wina) jest objęta specjal-nym systemem. W Polsce bezpośrednie kontrole u rolników, producentów i importerów żywności ekologicznej prowadzą prywatne jednostki kontrolne, a nadzór nad nimi sprawują organy państwowe.

 

Droga do uzyskania wina ekologicznego zaczyna się już od sadzonki rośliny winorośli – w przypadku wina gronowego lub odpowiednio innych owoców – w przypadku owocowego. Sadzonki muszą pochodzić z certyfikowanego źródła.

Następnie uprawa prowadzona jest w sposób ściśle określony restrykcyjnymi przepisami. Nie stosuje się np. nawozów azotowych, a nawozy mineralne - w ograniczonym zakresie, żyzność gleby jest zwiększana jedynie ekologicznymi metodami, absolutnie wyklucza się stosowanie GMO. Bardzo istotne jest, by wszelkie stosowane techniki uprawy nie zanie-czyszczały środowiska.

Jedynie z tak wyprodukowanych owoców może powstać wino ekologiczne. Przepisy unijne ściśle określają zbiór praktyk i substancji dodatkowych dopuszczonych w produkcji wina ekologicznego. Na etykiecie wina znajduje się numer identyfikacyjny jednostki certyfikują-cej, której podlega producent. Znając ten numer, można stwierdzić, przez którą jednostkę certyfikującą dany produkt był kontrolowany. Obowiązkowo umieszcza się również
następujący znak określony przez Komisję Europejską:

 

Trend prozdrowotny zdecydowanie zyskuje na znaczeniu. Konsumenci coraz częściej poszukują produktów eko i bio, które odnaleźć można w rosnącej części punktów detalicz-nych. W odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku firma Henkell & Co. Polska, będąc liderem w kategorii prosecco, wprowadziła innowacyjny dla kategorii wariant - Mionetto Prosecco Biologico.

 

Gwarancją jakości bio jest system certyfikacji, który obejmuje zarówno piwnice Mionetto jak i samą firmę Henkell & Co. Polska. Winogrona szczepu glera, pochodzące z certyfikowa-nych upraw, poddawane są procesowi fermentacji, w wyniku której otrzymywane jest „vino biologico”. Stosowany system kontroli jest niezwykle restrykcyjny i dotyczy każdej partii produkcyjnej. Dla każdej partii produkcyjnej piwnice Mionetto zobowiązane są wykazać
pochodzenie winogron z uprawy organicznej wraz z certyfikacją biologiczną surowców używanych w procesie drugiej fermentacji. Certyfikacji podlega też sposób magazynowania i dystrybuowania. Również produkcja opakowania (butelka, etykieta) odbywa się z wykorzystaniem materiałów uzyskiwanych w procesie recyclingu.

W Polsce nie ma na razie winiarni produkujących gronowe wina ekologiczne. Na rynku można za to znaleźć polskie ekologiczne wino aroniowe Aronica. O dobroczynnych właści-wościach aronii nikogo przekonywać nie trzeba. To nasza rodzima specjalność i owoc, mają-cy zalet jak mało który. Jako dowód wystarczy wymienić kilka najważniejszych - bogate źró-dło przeciwutleniaczy i cennych witamin, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, re-guluje ciśnienie krwi, wzmacnia układ odpornościowy. Uprawa owoców aronii, produkcja soku i wina
prowadzona jest pod nadzorem akredytowanej instytucji.

„Aronica - wielokrotnie nagradzane ekologiczne wino z aronii, to nasz flagowy produkt bio.
Dotychczas wyroby winiarskie eko były głównie eksportowane, m.in. do Niemiec czy Japonii. Obecnie rozbudowujemy dystrybucję również w Polsce. Klienci pozytywnie oceniają bogaty smak i aromat produktów Aronica, co przekłada się na ich rosnące spożycie. W ubiegłym roku zanotowaliśmy wzrost sprzedaży Aronica o niemal 80% rok do roku. Z tego względu uważamy rynek win eko za obiecujący. Produkty bio są droższe, ale świadomy konsument akceptuje
różnicę w cenie” - mówi Maciej Malewicz, Dyrektor Działu Marketingu i Członek Zarządu - Jantoń S.A.

Winiarski rynek Bio rozwija się i ma przed sobą bardzo dobre perspektywy. Rosnące zainteresowanie produkcją wyrobów ekologicznych odczuwają firmy dystrybuujące drożdże i preparaty stosowane w czasie procesów technologicznych.

„Jako firma LeMag nie zajmujemy się bezpośrednio produkcją win i wyrobów winiarskich.
Zauważyliśmy jednak ostatnio zapotrzebowanie na drożdże i inne produkty do produkcji wina z certyfikatami bio. W związku z powyższym, aby zaspokoić zapotrzebowanie rynku, powiększyliśmy naszą ofertę o produkty bio” - mówi Tomasz Wojtkowski z firmy LeMag będącej wiodącym dostawcą drożdży winiarskich w Polsce.

Mamy zatem ekologiczne prosecco, eko wino aroniowe Aronica a nawet drożdże bio. Aż prosi się jeszcze o eko cydr! Tu honoru broni firma Warwin S.A., która w 2017 r. wprowadzi-ła na rynek pierwszy polski cydr bio. Produkt w 100% z ekologicznych polskich jabłek, bez stosowania pestycydów i sztucznych nawozów. Można? Można!

 

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie