1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Jeśli Dzień Św. Patryka to tylko z Guinnessem!

Piwo Guinness to nieodłączny element obchodów dnia Św. Patryka. Podobnie jak postać patrona Irlandii to piwo zakorzenione jest mocno w tradycji i historii tego kraju. Marka kultywuje irlandzkie wartości i ducha przyjaźni. Dlatego co roku, zachęca do świętowania tego dnia w gronie przyjaciół przy pincie klasycznego biało-czarnego stauta.

Jedyne takie święto na świecie
Obchody dnia Św. Patryka celebruje razem ok. 70 mln. osób w wielu krajach. Choć święto ze względu na swojego patrona ma irlandzkie korzenie, już dawno przekroczyło granice i obchodzone jest niemal na całym świecie. Ciekawostką jest, że narodziło się ono poza granicami Irlandii, bo pierwsza parada na cześć Św. Patryka odbyła się w Bostonie w 1737 roku. Od tamtej pory, 17 marca parady i imprezy odbywają się na całym świecie, a towarzyszy im doskonała zabawa, muzyka, postać mitycznego skrzata Leprechauna, symbol koniczyny i oczywiście spotkania w gronie przyjaciół przy pincie Guinnessa.

Piwo znane od blisko 260 lat
Pierwszą pintę Guinnessa uwarzono w 1759 r., kiedy Arthur Guinness podpisał umowę z Browarem Jame’s Gate w Dublinie. Umowa obowiązuje właściwie
do dziś, gdyż Guinness zawarł ją na 9 000 lat! Od tamtej pory marka jest wierna swojej misji warzenia wyróżniającego się spośród innych piwa o najwyższej jakości z wykorzystaniem innowacyjnych rozwiązań.

Guinness to wyjątkowe piwo - mówi Anna Włodkowska, Starszy Specjalista ds. marketingu marki Guinness. Począwszy od charakterystycznego ciemno rubinowo koloru i gęstej jedwabistej piany przez głęboki, wytrawny smak, w którym przeważają nuty palonej kawy, kakao i gorzkiej czekolady, a skończywszy na sposobie podania. Trudno znaleźć drugie równie charakterystyczne piwo.

Tajemnica niepowtarzalnego smaku tkwi w recepturze Guinnessa, w tym także w słynnej odmianie drożdży GUINNESS®, opracowanych przez ekspertów w browarach Guinnessa specjalnie na jego potrzeby.

Tajemnica kremowej piany

Guinness jako pierwszy wykorzystał azot w procesie warzenia piwa. Dzięki unikalnej mieszance azotu i dwutlenku węgla tworzone są małe bąbelki, które wirują przez moment w piwie, po czym delikatnie opadają na dno stopniowo oddzielając ciemne piwo od gładkiej kremowej piany. Wtłaczana do beczek mieszanka pozwalała na serwowanie w pubach piwa z charakterystyczną czapą piany. Chcąc zapewnić konsumentom możliwość picia Guinness® Draught z wyjątkową pianą także poza pubem, marka w 1988 r. stworzyła tzw. widget. To mała, biała kulka zamknięta w puszce piwa, która uwalnia azot podczas jej otwierania i sprawia, że uzyskujemy gęstą pianę również nalewając Guinnessa z puszki.

Celebruj Dzień Św. Patryka z perfekcyjnie podanym Guinnessem

Aby w pełni poczuć atmosferę dnia patrona Irlandii warto pomyśleć o spotkaniu z przyjaciółmi w jednym z pubów, w których serwuje się Guinnessa. Nalanie tego piwa to sztuka sama w sobie. Charakterystyczny sposób podania, polegający na dwuetapowym nalewaniu piwa, wymaga sporej precyzji i umiejętności,
i powinien trwać dokładnie 119,5 sekundy.

Oto 6 zasad serwowania perfekcyjnej pinty piwa Guinness:

1. Wybór szkła – Guinnessa podaje się w tzw. tulip glass, czyli szklankach w kształcie kwiatu tulipana; nalewając, zawsze należy trzymać szklankę za dno;
2. Nachylenie – nalewając piwo do szklanki/pinty, zawsze należy ją trzymać pod kątem 45o w stosunku do kranu/ puszki;
3. Nalewanie – należy pozwolić Guinnessowi swobodnie spływać po ściance szklanki, stopniowo prostując ją w miarę napełniania; należy napełnić pintę do ok. 2/3 wysokości szklanki i następnie należy zamknąć zawór; nie wolno dotykać kranem do piwa!
4. Osiadanie – napój osiada w pincie ok. 2 minut, w tym czasie można obserwować jak oddziela się stout od kremowej piany;
5. Dopełnienie – należy podstawić pintę pod kran i napełnić tak, aż piana wzniesie się ponad krawędź szkła, - to tzw. “back for black”;
6. Prezentacja – prezentując piwo, należy trzymać szklankę pewna ręką, najlepiej logiem Guinnessa do przodu.

Oprócz pysznego, aksamitnego smaku samego piwa, Guinness od 150 lat jest używany również jako składnik różnych potraw oraz doskonale komponuje się i podkreśla smak dań na bazie ostryg, chudych ryb, pasuje do mięsnego gulaszu, a także ciemnego pieczywa i deserów na bazie gorzkiej czekolady. Zawsze jest dobra pora by napić się Guinnessa w towarzystwie przyjaciół, zatem na zdrowie!

 

Co warto wiedzieć o Dniu Św. Patyka?

Św. Patryk to jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci w historii Irlandii. Jak głosi legenda w IV wieku mały chłopiec pochodzenia walijskiego, który naprawdę nazywał się Maewyn Succat, został porwany i sprowadzony do Irlandii jako niewolnik. Po ucieczce z niewoli i odbyciu studiów teologicznych, już jako duchowny, miał nawrócić mieszkańców wyspy na chrześcijaństwo. Św. Patryk stał się bohaterem licznych legend, przypisano mu wiele cudów oraz bohaterskich czynów, aby ostatecznie powołać go na patrona Irlandii. Zmarł prawdopodobnie 17 marca 461 r. – tę datę przyjęto jako święto narodowe, obecnie hucznie obchodzone przez Irlandczyków, a także na całym świecie.

 

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie