Wydarzenia
Badanie towarów spożywczych - ciekawa pozycja literaturowa polecamy
Profesor AGH Wiktor Kubiński z zespołem naukowców przedstawia kolejną książkę z towaroznawstwa i badania towarów – tym razem praktyczne kompendium wiedzy dotyczące zastosowania metod badania towarów spożywczych.
Obecna książka zawiera przegląd bardzo wielu metod badania takich towarów spożywczych, jak np.:
• mięso, podroby i przetwory,
• drób, jaja i przetwory,
• tłuszcze roślinne i zwierzęce
• warzywa i owoce czy
• przetwory zbożowe.
Publikacja kierowana jest przede wszystkim do studentów technologii żywności, towaroznawstwa czy inżynierii produkcji, ale również do praktyków – technologów, specjalistów ds. kontroli jakości itd.
Autor/ Redaktor naukowy / Tłumacz
Wiktor Kubiński, Mariusz Niekurzak, Ewa Kubińska-Jabcoń
Objętość ok. 300 s.
ISBN 978-83-01-20047-3
Format B5
Rodzaj oprawy miękka
Cena 59 zł
Termin wydania 2018-09-03
Proces badania żywności jest podstawowym elementem zapewnienia wymaganej jakości w produkcji artykułów spożywczych. Zarówno producenci, jak i dystrybutorzy żywności są zobowiązani do wprowadzenia na rynek towarów spożywczych w pełni bezpiecznych i nie zagrażających zdrowiu i życiu konsumentów. Wykonywanie wszechstronnych badań artykułów spożywczych pozwala na zapewnienie odpowiedniej jakości i trwałości wyrobów. Przedstawiona do recenzji praca stanowi pewnego rodzaju przewodnik po ujętych normami metodach badania wybranych towarów spożywczych.
Z recenzji dra hab. inż. Marka Ryczka oraz dra inż. Sławomira Klatki,
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Kolejna z serii publikacja – przewodnik po najważniejszych badaniach z zakresu jakości i wartości odżywczej wybranych towarów spożywczych.
Autorzy, wykładowcy Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie skupili się w tej książce m.in. na badaniu następujących grup towarów spożywczych:
mięsie, podrobach i przetworach,
tłuszczach roślinnych i zwierzęcych,
przetworach zbożowych,
warzywach i owocach.
Publikację kierujemy m.in. do studentów wydziałów towaroznawstwa uczelni ekonomicznych, uczelni rolniczych i przyrodniczych oraz różnych uczelni technicznych, np. wydziałów zarządzania i inżynierii produkcji.
Książką powinni być również zainteresowani pracownicy działów kontroli jakości firm z szeroko pojętej branży spożywczej, technolodzy w przedsiębiorstwach oraz specjaliści wykorzystujący omawiane tutaj materiały.