1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Naturalny energetyk PINTY i Dobrej Palarni Kawy

Z miłości do kawy i amerykańskich odmian chmielu powstała Hop Cold Brew, jedna z pierwszych dostępnych w Polsce w butelkach, nachmielonych kaw parzonych na zimno. Bezalkoholowy napój pobudzający jest owocem trwającej od kilku lat bliskiej współpracy rzemieślniczego Browaru PINTA i Dobrej Palarni Kawy z Krakowa.
Największym atutem produktu jest jego naturalność i korzystny wpływ na zmęczony organizm. Ziarna kawy po wielogodzinnym moczeniu w zimnej wodzie dają napój o zbalansowanym, bogatym smaku i z niską goryczą. Ma on niższą niż kawy parzone na gorąco zawartość frakcji oleistej w tym drażniącego żołądek kwasu behenowego i kafestolu – podwyższającego „zły cholesterol” LDL. Jednocześnie kawa parzona na zimno ma wyższą zawartość kofeiny niż standardowy napój energetyczny. Oprócz tego taka kawa nie zmieni swojego smaku nawet po paru godzinach stania w szklance lub otwartej butelce.

cold
- Na profil sensoryczny Hop Cold Brew składają się przyjemne cytrusy, wyczuwane w aromacie, delikatna kwasowość owoców leśnych pochodząca z kawy, długi pełny posmak cytrusów oraz duża przyjemna cielistość samego naparu – mówi Jakub Pospiszyl, barista, współwłaściciel Dobrej Palarni Kawy.
Do produkcji Hop Cold Brew została wykorzystana brazylijska kawa z regionu Carmo de Minas oraz dwie odmiany amerykańskiego chmielu: Columbus i Mosaic. Kofeina z kawy i antyoksydanty z chmielu działają pobudzająco i pomagają w regeneracji po wysiłku fizycznym lub intelektualnym. Napój ma bardzo zbliżone pH do tego jakie ma organizm człowieka, co sprawia, że może być pity nawet przez osoby z wrażliwymi żołądkami. Produkt składa się wyłącznie z wody, kawy i chmielu, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
- Mało kto wie, że szyszki chmielowe i lupulina, czyli lepki, żółty proszek uzyskiwany z tych szyszek, mają liczne właściwości lecznicze. Na przykład zawarty w chmielu ksantohumol ma 4-krotnie większe właściwości antyoksydacyjne niż witamina C. Ponadto chmiel pomaga zwalczać wirusy, grzyby i bakterie – mówi Ziemowit Fałat, główny piwowar i współwłaściciel Browaru PINTA.
Największym rynkiem kawy typu cold brew są Stany Zjednoczone, gdzie w latach 2011-2016 jej sprzedaż wzrosła aż o 580%. Takie napoje można już spotkać w niektórych kawiarniach w Polsce i Europie, jednak jest to produkcja wyłącznie na własne potrzeby, a trwałość produktu wynosi zaledwie kilka dni. Dla porównania okres trwałości Hop Cold Brew to 6 miesięcy. Cały amerykański rynek „Ready To Drink Coffee” (gotowych produktów kawowych w butelkach i puszkach) wart jest już 2 miliardy dolarów i wg Mintel i Euromonitor International osiągnie wartość 3,6 mld dolarów do 2020 r. Cały rynek światowy będzie wtedy warty 18 mld dolarów.
Napój Hop Cold Brew jest dostępny w szklanych butelkach o pojemności 0,33 l. Wybrane kawiarnie w Krakowie będą go również oferować w wersji z kranu. Dystrybucja jest prowadzona przez Browar PINTA, a sprzedaż również przez internetowy sklep Dobrej Palarni Kawy i lokale Coffeece.

logo sigma

vimax

Ekomix

sitspoz