1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Znakowanie enzymów - szkolenie

Enzymy spożywcze są składnikami powszechnie stosowanymi w produkcji i przetwarzaniu żywności, m.in. w produktach piekarskich, wyrobach alkoholowych, serach czy sokach owocowych. Mogą być otrzymywane różnymi metodami (np. na drodze ekstrakcji lub fermentacji) i pełnić w niej różne funkcje. Stosując enzymy należy pamiętać także o ich poprawnej deklaracji na etykiecie produktu. Analiza produktów znajdujących się w obrocie pokazuje, że to zadanie bywa trudne dla wielu podmiotów branży spożywczej.
Podstawowe zasady dotyczące deklarowania enzymów w środkach spożywczych określa rozporządzenie PE i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Nie daje ono jednak precyzyjnej odpowiedzi na szereg wątpliwości, które zgłaszają producenci.



Jakie są problemy ze znakowaniem enzymów w żywności?
• czy wystarczy podać określenie „enzym”, czy jego nazwę?
• czy funkcję enzymu trzeba podać zawsze i jak ją sformułować?
• jak deklarować enzym będący preparatem złożonym?
• kiedy mogą pominąć enzym w składzie (np. kiedy stanowi substancję pomocniczą)?

Powyższe zagadnienia będę przedmiotem dyskusji podczas marcowego szkolenia:
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI 1169/2011
aktualności, interpretacje, podejście inspekcji, przegląd orzecznictwa”
na podstawie przykładów z rynku
27 marca 2019 r., Warszawa Hotel Intercontinental

Szczegóły: https://www.igifc.pl/szkolenia-otwarte/27-marca-2019-r,news,19,51.php

 

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

sitspoz