1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Napoje energetyczne – definicja i regulacje ograniczające sprzedaż

Zgodnie z procedurą przewidzianą w Dyrektywie 2015/1535 państwa członkowskie UE zobligowane są do zgłaszania Komisji Europejskiej wszystkich projektów przepisów technicznych dotyczących produktów oraz usług społeczeństwa informacyjnego, zanim przepisy te zostaną przyjęte w prawie krajowym.
W ramach ww. procedury z Rumunii wpłynął Projekt decyzji rządu w sprawie ustanowienia określonych środków mających na celu zapobieganie skutkom spożywania napojów energetycznych przez społeczeństwo oraz ich ograniczanie.

Czytaj więcej...

Zacząłeś aktywność sportową? Nie popełniaj tych błędów!

Zdrowe odżywianie oraz aktywność fizyczna mają bezpośredni wpływ na zdrowie i samopoczucie. Dlatego tak dużą uwagę eksperci kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” przywiązują zarówno do właściwej diety, jak i regularnego wysiłku sportowego. Dbając o zdrowie i sylwetkę, bardzo często popełniamy jednak błędy, które mogą zniechęcać nas do podejmowania dalszych treningów.
Zdarza się, że przestrzeganie narzuconych sobie zasad treningowych i żywieniowych nie przynosi widocznych rezultatów. Powodem mogą być niewłaściwe nawyki, które nie pozwalają na osiągnięcie pożądanych efektów.

Czytaj więcej...

5 grudnia Międzynarodowym Dniem Wolontariusza. Pracownicy-wolontariusze Carlsberg Polska wspierają lokalne społeczności przez cały rok!

Carlsberg Polska realizuje działania z zakresu wolontariatu pracowniczego od wielu lat. Od 2014 r. jego głównym filarem jest program grantowy „InicJaTyWy”. Pracownicy aktywnie angażują się w różne akcje, głównie w miejscach, w których mieszkają i pracują. Razem z lokalnymi władzami i organizacjami społecznymi dbają
o środowisko, odnawiają i porządkują miejsca użyteczności publicznej oraz wspierają akcje na rzecz potrzebujących.

Czytaj więcej...

Kompania Piwowarska wyróżniona w konkursie „Ekoodpowiedzialni w biznesie” za efektywne wykorzystywanie energii

Prowadzenie działalności w sposób zrównoważony, z troską o środowisko naturalne i jego zasoby, przyniosło Kompanii Piwowarskiej wyróżnienie w tegorocznej, ósmej już edycji konkursu „Ekoodpowiedzialni w biznesie”. Kapituła konkursu doceniła wprowadzane przez firmę rozwiązania pozwalające na ograniczenie zużycia energii i emisji gazów cieplarnianych. Nagroda została wręczona podczas uroczystej gali towarzyszącej 22. Kongresowi Envicon Environment.

Czytaj więcej...

Bardzo proste obliczanie referencyjnych wartości spożycia - kalkulator EFSA online

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) udostępnił interaktywne narzędzie, które umożliwia szybkie obliczanie referencyjnych wartości spożycia (z ang. Dietary Reference Values) w odniesieniu do energii, mikro- i makroskładników odżywczych (tłuszcze, węglowodany, błonnik, białko oraz 14 witamin i 13 składników mineralnych) oraz wody.
Kalkulator oblicza wartości referencyjne zalecane konsumentom różnej płci oraz w różnym wieku na podstawie informacji pobranych z 30 opinii EFSA opublikowanych w ostatnich latach.

Czytaj więcej...

Godzina Mistrzów Ż – nowa aktywacja od Żywca

Browarnicy z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej już od 1856 roku stoją na straży jakości piwa warzonego w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu. Każda partia, zanim opuści mury browaru, musi zostać poddana ich rygorystycznej ocenie. To, dlatego żywieccy piwowarzy – Mistrzowie Ż – od dziesięcioleci spotykają się codziennie o tej samej godzinie, aby wziąć udział w tej ważnej degustacji. Doceniając ich kunszt, marka Żywiec, rozpoczęła właśnie aktywację – Godzinę Mistrzów Ż, podczas której codziennie do wygrania są ręcznie robione zegarki oraz szklanki do serwowania specjalności Żywca.

Czytaj więcej...

Smaki zjednoczone z Ameryki!

Branża śliwki kalifornijskiej wystartowała z piątą edycją programu marketingowego promującego ten owoc na polskim rynku. Jednocześnie California Prune Board dołączyła do inicjatywy „Ameryka od Kuchni”, koordynowanej przez Dział Rolny Ambasady USA w Warszawie.

Czytaj więcej...

Czy polski „Oktoberfest” jest możliwy?

Według badań Państwowej Agencji Rozwiazywania Problemów Alkoholowych blisko 7% dorosłych Polaków codziennie pije piwo. Wśród konsumentów około 40% spożywa piwo przynajmniej raz w tygodniu, po wyroby spirytusowe sięga mniej niż 10% badanych, a po wyroby winiarskie około 4%. Według raportu, w Polsce w 2016 roku Polacy przeciętnie spożywali: 99,5 l piwa, 8,3 l napojów spirytusowych oraz 7 l wina. Przeliczając to na spożycie 100 proc. alkoholu na jednego mieszkańca otrzymujemy odpowiednio: 5,47 l piwa, 0,7 l wina oraz 3,2 l wyrobów spirytusowych czyli 9,37 litra 100 proc. Alkoholu. „Bazując na danych Państwowej Agencji Rozwiazywania Problemów Alkoholowych wiemy, że 7,3 proc. dorosłych Polaków nadużywa alkoholu, a ich łączna konsumpcja wynosi 46,1 proc. całości wypijanego alkoholu, co pozwala wysnuć wniosek, że w tych 46,1 proc. alkoholu znajdują się różne typy napojów alkoholowych” – powiedział Kamil Moskwik, autor raportu, analityk z Instytutu Jagiellońskiego.

Czytaj więcej...

Rusza 22 Świąteczna Zbiórka Żywności „Podaruj potrzebującym jedenie na świąteczny stół”

W dniach 30 listopada – 1 grudnia w całej Polsce, w ponad 3 tysiącach sklepów w 600 miejscowościach odbędzie się Świąteczna Zbiórka Żywności, organizowana od ponad 20 lat przez Banki Żywności. Tegoroczną akcję pod hasłem „Podaruj potrzebującym jedzenie na świąteczny stół” wesprze ponad 55 tysięcy wolontariuszy. Organizacja zachęca do udziału i przypomina, że choć świąteczny stół ludzi ubogich nigdy nie ugina się od nadmiaru jedzenia, to dzięki pomocy wielu osób w tych dniach może stać się inny niż zwykle, naprawdę wyjątkowy. Każdy produkt podarowany w trakcie zbiórki ma znaczenie.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie