1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

300x250

Wydarzenia

Strona edukacyjna abcalkoholu.pl w nowej odsłonie

Produkcja i sprzedaż piwa wiążą się ze szczególną odpowiedzialnością – nie tylko za jakość produktu, ale także to, przez kogo i w jaki sposób jest on spożywany. Jej nieodłącznym elementem jest edukacja na temat odpowiedzialnej sprzedaży i konsumpcji alkoholu. Kompania Piwowarska od lat szerzy wiedzę i propaguje pozytywne wzorce w tej dziedzinie, a poświęcona temu strona abcalkoholu.pl od niedawna dostępna jest w odświeżonej wersji.

Czytaj więcej...

9 na 10 Polaków sięga po napoje owocowe

Według najnowszego sondażu Instytutu Badań Pollster 9 na 10 Polaków pije niegazowane napoje owocowe. Ponad 10 proc. spożywa je codziennie lub prawie codziennie, a aż 1/4 kilka razy w tygodniu. Wśród polskich smaków dominują napoje owocowe na bazie jabłka – jabłko z miętą, jabłko z wiśnią oraz czarna porzeczka.

Czytaj więcej...

Zakład Sidel w Pekinie świętuje 10-lecie swojego istnienia i zwiększa swoje możliwości związane z opakowaniami aseptycznymi

W dniu 20 marca, zakład Sidel w Pekinie świętował 10-lecie swojego istnienia w ramach ceremonii z udziałem swoich długoletnich partnerów, stowarzyszeń branżowych i klientów. Dzień wcześniej lokalni pracownicy mieli okazję uczestniczyć w zorganizowanej wycieczce po zakładzie oraz lunchu, w towarzystwie Prezesa i Dyrektora Generalnego Sidel, Sama Strömersténa.

Od otwarcia pierwszego biura Sidel w Chinach minęło prawie trzydzieści lat. Dziesięć lat temu, zajmujący powierzchnię 40 tys. metrów kwadratowych zakład firmy w Pekinie, usytuowany w Pekińskiej Strefie Rozwoju Gospodarczego i Technologicznego, świętował swoje otwarcie gdy uruchomiono pierwszy element wyposażenia. Obecnie zakład stanowi ważną, międzynarodową bazą operacyjną dla firmy Sidel, ze względu na swoje duże możliwości produkcyjne, opierające się na globalnej wiedzy i bliskim sąsiedztwie lokalnych liderów z branży napojów, spożywczej, środków czystości i higieny osobistej.

Czytaj więcej...

Żywieccy browarnicy w nowym spocie Ż

Piwowarzy z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej nieustannie poszukują nowych smaków, odkrywając przed konsumentami bogactwo piwnego świata. Każdy z nich pełen jest pasji, a do warzenia piwa podchodzi z radością i gotowością do eksperymentowania, czego wynikiem są piwne gatunki Żywca. Praca żywieckich browarników została zaprezentowana w nowym spocie marki, będącym kwintesencją hasła „Chce się Ż”.

Czytaj więcej...

Pierwsze duże puszki z polskim piwem rzemieślniczym

Birbant i PINTA, jako pierwsze browary rzemieślnicze w Polsce, skorzystały z mobilnej linii rozlewniczej, by zapuszkować swoje piwa. Premiera Hazy Disco z puszki w stylu New England IPA ma miejsce dziś w PINTA Wrocław przy okazji festiwalu Beer Geek Madness. Kolejne piwa rzemieślnicze czekają już w kolejce na mobilne puszkowanie. Czy półlitrowe piwa w puszkach wejdą do stałej oferty browarów rzemieślniczych?

Czytaj więcej...

Maspex wraz z partnerami inspiruje i edukuje konsumentów w ramach ANNUAL FOOD AGENDA

Maspex w ramach EIT Food współtworzy projekt Annual Food Agenda. Ta europejska inicjatywa skupia się na angażowaniu konsumentów oraz inspirowaniu najmłodszych do poznawania związanych z żywnością tematów. Współpracując z partnerami z całej Europy firma przez cały rok prowadzi projekty edukacyjne i komunikacyjne – pierwsza inicjatywa to warsztaty dla dzieci organizowane z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Czytaj więcej...

Rekordowa produkcja i przychody Browaru Pilsweizer w 2018 roku

Browar Pilsweizer, sprzedający swoje piwo pod marką Pilsvar, kolejny rok z rzędu zwiększa produkcję i poprawia wyniki sprzedażowe. W 2018 r. produkcja browaru wzrosła o ok. 11 proc. i osiągnęła rekordowy poziom 19 tys. hektolitrów (poprzedni rekord, z 2017 r., wynosił nieco ponad 17 tys. hektolitrów). W ślad za produkcją rosła także sprzedaż, która w 2018 roku osiągnęła również rekordowy poziom 15 tys. hektolitrów, wobec nieco ponad 14 tys. hektolitrów w 2017 r. Przychody browaru w 2018 r. wzrosły natomiast do 7,5 mln zł netto z niecałych 7 mln zł w 2017 r.

Czytaj więcej...

Rząd chce nałożyć embargo na polskie owoce – podwyżka stawek VAT na napoje owocowe zdominowała wieczorną sejmową debatę nad zmianami w ordynacji podatkowej

Polski rząd pozostawia sadowników i rolników bez odpowiedzi o cele i uzasadnienie planowanej
podwyżki VAT na napoje owocowe z wysoką zawartością soku. W trakcie wczorajszego posiedzenia
Sejmu, wnioskodawca rządowego projektu nowelizacji, reprezentowany przez Ministerstwo
Finansów, po raz kolejny nie potrafił racjonalnie uzasadnić celu planowanej podwyżki VAT na napoje
owocowe na bazie naturalnego soku. Posłowie wskazywali na negatywne skutki wejścia w życie
ustawy, a jednym z nich jest „embargo” na owoce w Polsce. Uznali, że jest to działanie wbrew
polskiej racji stanu, ponieważ zmiany służą głównie zagranicznym koncernom, a nie polskiej branży
owocowo-warzywnej i polskiemu społeczeństwu.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

sitspoz