1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7



Brau19 728x90 PL

Wydarzenia

Czy polski „Oktoberfest” jest możliwy?

Według badań Państwowej Agencji Rozwiazywania Problemów Alkoholowych blisko 7% dorosłych Polaków codziennie pije piwo. Wśród konsumentów około 40% spożywa piwo przynajmniej raz w tygodniu, po wyroby spirytusowe sięga mniej niż 10% badanych, a po wyroby winiarskie około 4%. Według raportu, w Polsce w 2016 roku Polacy przeciętnie spożywali: 99,5 l piwa, 8,3 l napojów spirytusowych oraz 7 l wina. Przeliczając to na spożycie 100 proc. alkoholu na jednego mieszkańca otrzymujemy odpowiednio: 5,47 l piwa, 0,7 l wina oraz 3,2 l wyrobów spirytusowych czyli 9,37 litra 100 proc. Alkoholu. „Bazując na danych Państwowej Agencji Rozwiazywania Problemów Alkoholowych wiemy, że 7,3 proc. dorosłych Polaków nadużywa alkoholu, a ich łączna konsumpcja wynosi 46,1 proc. całości wypijanego alkoholu, co pozwala wysnuć wniosek, że w tych 46,1 proc. alkoholu znajdują się różne typy napojów alkoholowych” – powiedział Kamil Moskwik, autor raportu, analityk z Instytutu Jagiellońskiego.

Czytaj więcej...

Rusza 22 Świąteczna Zbiórka Żywności „Podaruj potrzebującym jedenie na świąteczny stół”

W dniach 30 listopada – 1 grudnia w całej Polsce, w ponad 3 tysiącach sklepów w 600 miejscowościach odbędzie się Świąteczna Zbiórka Żywności, organizowana od ponad 20 lat przez Banki Żywności. Tegoroczną akcję pod hasłem „Podaruj potrzebującym jedzenie na świąteczny stół” wesprze ponad 55 tysięcy wolontariuszy. Organizacja zachęca do udziału i przypomina, że choć świąteczny stół ludzi ubogich nigdy nie ugina się od nadmiaru jedzenia, to dzięki pomocy wielu osób w tych dniach może stać się inny niż zwykle, naprawdę wyjątkowy. Każdy produkt podarowany w trakcie zbiórki ma znaczenie.

Czytaj więcej...

Małe i średnie firmy wyposażą browar PINTY

W nowobudowanym browarze PINTY rozpoczęła się instalacja zbiorników fermentacyjnych i leżakowych, systemu do mycia instalacji oraz pasteryzatora. W ciągu najbliższych tygodni w browarze pionierów piwnej rewolucji w Polsce pojawią się: linia do rozlewu, warzelnia oraz wiele innych urządzeń i instalacji niezbędnych do produkcji piwa rzemieślniczego. Niemal wszystkie przetargi wygrały firmy z Polski. – Jeszcze dwa lata temu myśleliśmy, że całość wyposażenia będziemy musieli kupić za granicą, a teraz jesteśmy pod wrażeniem możliwości firm, które produkują w Polsce – mówi Ziemowit Fałat, współwłaściciel i główny piwowar Browaru PINTA.

Czytaj więcej...

15th Global Bottled Water Congress już niedługo

Na 15th Global Water Congress, który odbędzie się w dn. 22-24 października zgromadzą się producenci wód butelkowanych, dostawcy i handlowcy z tej branży. Będą oni mieli okazję zapoznać się z aktualnymi trendami, innowacjami. Spotkanie będzie również dobra okazją do networkingu. W tym roku impreza odbędzie się w Hotelul Royal w Evian. Kongres rozpocznie się wycieczką po nowoczesnym zakładzie produkcji wody Evian, niedawno odremontowanym, neutralny pod względem węgla. Następnie w ciągu 2 dni sesji wykładowych uczestnicy wysłuchają wystąpień przedstawicieli marek strategicznych i regionalnych o strategiach i trendach rynkowych. Wykłady przedstawią m.in. The Coca-Cola Company, Pepsico, Danone Waters, Nestle Waters, Grolsteiner, Voss, a także Ardagh Group, Sidel, Bericap, Tetra Pak.
Richard Hall, Chairman Zenth Global, organizator kongresu podkreślił, że „Woda butelkowana odgrywa coraz większą rolę w odpowiedzialnym nawodnieniu, a kongres ma na celu pomóc przemysłowi w sprostaniu wyzwaniom”.

Žatecké Noviny ze srebrnym Effie!

Kampania piwa Žatecký Světlý Ležák otrzymała srebrną statuetkę w konkursie Effie Awards 2018. Kompleksowe działania marketingowe wokół wprowadzenia marki na rynek zostały nagrodzone w kategorii Launch/Relaunch.

Czytaj więcej...

Śliwka kalifornijska szuka idealnej pary!

W Kalifornii wyrastają doskonałe owoce oraz idee, które wnoszą nowości do świata kulinariów. W The Culinary Institute of America* z inicjatywy California Prune Board odbyła się sesja kulinarna, dzięki której goście z Europy, Kanady oraz USA odkrywali jak śliwki kalifornijskie wydobywają smaki produktów z którymi są zestawione.

Czytaj więcej...

Innowacje w sektorze rolno-spożywczym - NCBR oraz KOWR podpisały umowę na dofinansowanie projektu Platformy Żywnościowej

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podpisały umowę, na mocy której NCBR dofinansuje kwotą 11 milionów złotych stworzenie nowoczesnej platformy, która pozwoli na skrócenie łańcucha pośredników na linii rolnik – konsument. Umowa została podpisana w ramach programu strategicznego GOSPOSTRATEG, którego celem jest wsparcie społecznego i gospodarczego rozwoju Polski.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

vimax

Ekomix

sitspoz