1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

 

Baner Bacif 2

banerLINKEDIN2

Wydarzenia

XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw Łódź, 30 – 31 maja 2019

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, Instytut Technologii i Analizy Żywności oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności – Oddział Łódzki mają zaszczyt zaprosić na XII Konferencję Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, która odbędzie się w dniach 30 – 31 maja 2019 w Łodzi.

XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw jest kontynuacją corocznych spotkań, których celem jest wymiana poglądów, dotyczących oceny składu, bezpieczeństwa jakości owoców i warzyw oraz produktów, otrzymanych z tych surowców z wykorzystaniem konwencjonalnych i innowacyjnych technologii. Konferencja umożliwia prezentację dorobku naukowego zarówno młodej jak i doświadczonej kadry naukowej oraz stanowi platformę służącą wymianie informacji, poglądów i doświadczeń pomiędzy pracownikami naukowymi, a przedstawicielami przemysłu.

Czytaj więcej...

Browar PINTA ogłasza budowę drugiego browaru z pomocą crowdinwestorów

Browar PINTA, który w 2011 roku dał początek piwnej rewolucji i do dziś warzy swoje piwa w wynajmowanych browarach w Zawierciu i Zarzeczu, już za 2 miesiące uruchomi własny zakład z warzelnią w Wieprzu koło Żywca. Zapowiada też budowę drugiego browaru przez nową spółkę PINTA Barrel Brewing. W nim powstawać będą limitowane serie piw starzonych w beczkach, a inwestycję wspierać ma emisja akcji i kampania crowdfundingowa na Crowdway.pl.
Przyczynili się do odmiany piwnego rynku opanowanego przez browary koncernowe. Najpierw odtworzyli praktycznie jedyny czysto polski styl piwny – Grodziskie, a później – w 2011 roku – uwarzyli mocno nachmieloną amerykańską odmianę India Pale Ale „Atak Chmielu”. Tak zaczęła się piwna rewolucja w Polsce, która dziś oznacza ponad 2 tys. nowych piw rocznie i niemal co tydzień powstawanie nowego browaru rzemieślniczego. Za tym ruchem w biznesie od początku stoi PINTA, marka stworzona przez: Ziemowita Fałata, Grzegorza Zwierzynę i Marka Semlę.

Czytaj więcej...

Strona edukacyjna abcalkoholu.pl w nowej odsłonie

Produkcja i sprzedaż piwa wiążą się ze szczególną odpowiedzialnością – nie tylko za jakość produktu, ale także to, przez kogo i w jaki sposób jest on spożywany. Jej nieodłącznym elementem jest edukacja na temat odpowiedzialnej sprzedaży i konsumpcji alkoholu. Kompania Piwowarska od lat szerzy wiedzę i propaguje pozytywne wzorce w tej dziedzinie, a poświęcona temu strona abcalkoholu.pl od niedawna dostępna jest w odświeżonej wersji.

Czytaj więcej...

9 na 10 Polaków sięga po napoje owocowe

Według najnowszego sondażu Instytutu Badań Pollster 9 na 10 Polaków pije niegazowane napoje owocowe. Ponad 10 proc. spożywa je codziennie lub prawie codziennie, a aż 1/4 kilka razy w tygodniu. Wśród polskich smaków dominują napoje owocowe na bazie jabłka – jabłko z miętą, jabłko z wiśnią oraz czarna porzeczka.

Czytaj więcej...

Zakład Sidel w Pekinie świętuje 10-lecie swojego istnienia i zwiększa swoje możliwości związane z opakowaniami aseptycznymi

W dniu 20 marca, zakład Sidel w Pekinie świętował 10-lecie swojego istnienia w ramach ceremonii z udziałem swoich długoletnich partnerów, stowarzyszeń branżowych i klientów. Dzień wcześniej lokalni pracownicy mieli okazję uczestniczyć w zorganizowanej wycieczce po zakładzie oraz lunchu, w towarzystwie Prezesa i Dyrektora Generalnego Sidel, Sama Strömersténa.

Od otwarcia pierwszego biura Sidel w Chinach minęło prawie trzydzieści lat. Dziesięć lat temu, zajmujący powierzchnię 40 tys. metrów kwadratowych zakład firmy w Pekinie, usytuowany w Pekińskiej Strefie Rozwoju Gospodarczego i Technologicznego, świętował swoje otwarcie gdy uruchomiono pierwszy element wyposażenia. Obecnie zakład stanowi ważną, międzynarodową bazą operacyjną dla firmy Sidel, ze względu na swoje duże możliwości produkcyjne, opierające się na globalnej wiedzy i bliskim sąsiedztwie lokalnych liderów z branży napojów, spożywczej, środków czystości i higieny osobistej.

Czytaj więcej...

Żywieccy browarnicy w nowym spocie Ż

Piwowarzy z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej nieustannie poszukują nowych smaków, odkrywając przed konsumentami bogactwo piwnego świata. Każdy z nich pełen jest pasji, a do warzenia piwa podchodzi z radością i gotowością do eksperymentowania, czego wynikiem są piwne gatunki Żywca. Praca żywieckich browarników została zaprezentowana w nowym spocie marki, będącym kwintesencją hasła „Chce się Ż”.

Czytaj więcej...

Pierwsze duże puszki z polskim piwem rzemieślniczym

Birbant i PINTA, jako pierwsze browary rzemieślnicze w Polsce, skorzystały z mobilnej linii rozlewniczej, by zapuszkować swoje piwa. Premiera Hazy Disco z puszki w stylu New England IPA ma miejsce dziś w PINTA Wrocław przy okazji festiwalu Beer Geek Madness. Kolejne piwa rzemieślnicze czekają już w kolejce na mobilne puszkowanie. Czy półlitrowe piwa w puszkach wejdą do stałej oferty browarów rzemieślniczych?

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

Ekomix

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

sitspoz