1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Druga edycja The Brewers of Europe Forum już w czerwcu w Antwerpii

W dniach 3-4 czerwca 2019 roku, w Antwerpii odbędzie się druga edycja The Brewers of Europe Forum. Podczas wydarzenia spotykają się przedstawiciele browarów z całej Europy. Po niezwykle udanej pierwszej edycji Forum, organizatorzy przygotowali jeszcze bardziej atrakcyjny program i dłuższą listę ekspertów.

Czytaj więcej...

Przemysł spirytusowy w Polsce. Konieczna rozsądna polityka akcyzowa

Warsaw Enterprise Institute apeluje o większą rozwagę w kształtowaniu polityki akcyzowej wobec branży spirytusowej. Utrzymanie konkurencyjności przemysłu jest istotne dla zachowania wysokich wpływów podatkowych do budżetu, dochodów eksportowych oraz gwarantem dziesiątek tysięcy miejsc pracy dla Polaków. To główny wniosek płynący z raportu WEI „Przemysł spirytusowy w Polsce. Potrzebny gospodarce, mocno wpisany w naszą kulturę i historię”.

Czytaj więcej...

Produkty mleczne jako żywność funkcjonalna

Rynek produktów mlecznych w Polsce jest już dojrzały – po latach dynamicznego wzrostu wolumeny sprzedażowe ustabilizowały się, jednak rośnie wartość sprzedaży, którą napędzają nowe trendy konsumenckie. Wysokie zapotrzebowanie na tego typu produkty pozwoliło wykształcić się na polskim rynku liderom w zakresie produkcji i dystrybucji nabiału.
Rynek nabiału jest bardzo perspektywiczny. W Polsce można zauważyć duże zainteresowanie zarówno produktami krajowymi, jak i importowanymi. Prognozy agencji badawczej Euro­monitor zakładają jego średnioroczny wzrost wartości na poziomie 1,5 proc. w kolejnych latach, aż do 2021 roku.

Czytaj więcej...

Piwna różnorodność Polski

Polska jest jednym z najbardziej rozwiniętych na świecie rynków, jeśli chodzi o liczbę dostępnych stylów piwnych. W 2018 roku – według podsumowania bloga Piwna Zwrotnica – 243 działające w Polsce browary wypuściły na rynek rekordową liczbę co najmniej 2013 nowych piw w ponad 60 stylach piwnych, co oznacza, że w Polsce tylko w ciągu jednego roku warzy się piwa w więcej niż połowie sklasyfikowanych na świecie stylów.

Czytaj więcej...

Napoje energetyczne – definicja i regulacje ograniczające sprzedaż

Zgodnie z procedurą przewidzianą w Dyrektywie 2015/1535 państwa członkowskie UE zobligowane są do zgłaszania Komisji Europejskiej wszystkich projektów przepisów technicznych dotyczących produktów oraz usług społeczeństwa informacyjnego, zanim przepisy te zostaną przyjęte w prawie krajowym.
W ramach ww. procedury z Rumunii wpłynął Projekt decyzji rządu w sprawie ustanowienia określonych środków mających na celu zapobieganie skutkom spożywania napojów energetycznych przez społeczeństwo oraz ich ograniczanie.

Czytaj więcej...

Zacząłeś aktywność sportową? Nie popełniaj tych błędów!

Zdrowe odżywianie oraz aktywność fizyczna mają bezpośredni wpływ na zdrowie i samopoczucie. Dlatego tak dużą uwagę eksperci kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” przywiązują zarówno do właściwej diety, jak i regularnego wysiłku sportowego. Dbając o zdrowie i sylwetkę, bardzo często popełniamy jednak błędy, które mogą zniechęcać nas do podejmowania dalszych treningów.
Zdarza się, że przestrzeganie narzuconych sobie zasad treningowych i żywieniowych nie przynosi widocznych rezultatów. Powodem mogą być niewłaściwe nawyki, które nie pozwalają na osiągnięcie pożądanych efektów.

Czytaj więcej...

5 grudnia Międzynarodowym Dniem Wolontariusza. Pracownicy-wolontariusze Carlsberg Polska wspierają lokalne społeczności przez cały rok!

Carlsberg Polska realizuje działania z zakresu wolontariatu pracowniczego od wielu lat. Od 2014 r. jego głównym filarem jest program grantowy „InicJaTyWy”. Pracownicy aktywnie angażują się w różne akcje, głównie w miejscach, w których mieszkają i pracują. Razem z lokalnymi władzami i organizacjami społecznymi dbają
o środowisko, odnawiają i porządkują miejsca użyteczności publicznej oraz wspierają akcje na rzecz potrzebujących.

Czytaj więcej...

Kompania Piwowarska wyróżniona w konkursie „Ekoodpowiedzialni w biznesie” za efektywne wykorzystywanie energii

Prowadzenie działalności w sposób zrównoważony, z troską o środowisko naturalne i jego zasoby, przyniosło Kompanii Piwowarskiej wyróżnienie w tegorocznej, ósmej już edycji konkursu „Ekoodpowiedzialni w biznesie”. Kapituła konkursu doceniła wprowadzane przez firmę rozwiązania pozwalające na ograniczenie zużycia energii i emisji gazów cieplarnianych. Nagroda została wręczona podczas uroczystej gali towarzyszącej 22. Kongresowi Envicon Environment.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

sitspoz