Wydarzenia
Ulubieńcem jest jabłko, zaś w kuchni króluje ziemniak – po jakie owoce i warzywa najchętniej sięgają Polacy, a bez których nie wyobrażają sobie gotowania?
Z badania przeprowadzonego w ramach III edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że niemal połowa Polaków spożywa owoce i warzywa kilka razy dziennie! Dla prawie 60% respondentów faworytem wśród owoców jest jabłko, ulubionym warzywem – pomidor (57%), jednak to bez ziemniaka Polacy nie wyobrażają sobie kuchni (32%) . Owoce najchętniej konsumowane są na surowo (80%), natomiast warzywa goszczą na polskich stołach przede wszystkim w postaci surówki lub sałatki (65%).
Bądź FASOFF! Ruszyła kampania społeczna zapobiegająca FAS
9 września w Światowym Dniu FAS ruszyła kampania społeczna pod hasłem FASOFF. Celem akcji jest uświadamianie przyszłym rodzicom – mamom oraz ich najbliższym – o konsekwencjach wynikających ze spożywania alkoholu w trakcie ciąży. Przekaz jest jeden – Nie pij w ciąży. Odwróć kieliszek. Bądź FASOFF. Za kampanię odpowiada Fundacja „Dom w Łodzi” przy wsparciu Kompanii Piwowarskiej. Kompania Piwowarska wspiera kampanię społeczną FASOFF, której założeniem jest uświadamianie wszystkim ludziom nieodwracalnych skutków, jakie niesie za sobą spożywanie alkoholu przez kobietę w ciąży – nawet „symboliczną kroplę” – która ma wpływ na zdrowie dziecka i może być przyczyną FAS.
Jak zapobiec marnowaniu żywności – nowe przepisy
Zgodnie z podpisaną przez Prezydenta Ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności właściciele dużych sklepów są zobowiązani do zawarcia umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności, która nie nadaje się już do sprzedaży. Za każdy wyrzucony kilogram sprzedawcy będą musieli zapłacić 10 groszy.
Według szacunków Polskiego Instytutu Ekonomicznego Polska znajduje się w niechlubnej czołówce pod względem marnowania żywności – jest na 5. miejscu w Unii Europejskiej. Do tej pory przepisy dotyczące przekazywania żywności obejmowały Francję, Włochy, Czechy i Belgię. A jak wskazuje Greenpeace, kraje unijne powinny dążyć do zmniejszenia ilości odpadów żywności o 30 proc. do 2025 roku i o 50 proc. do 2030 roku.
Jeszcze więcej energii z nową linią TIGER 500 ml!
TIGER jak zawsze zapewnia dawkę energii i przyspieszenia. Dla tych, którzy potrzebują więcej mocy, wprowadził linię napojów w puszkach o zwiększonej pojemności – 500 ml. CARBON, NITRO, FUEL.
Cztery piwa Okocim Radler nagrodzone na Chmielakach 2019
Piwa Okocim Radler otrzymały cztery medale w Konsumenckim Konkursie Piw podczas 49. ogólnopolskiego święta chmielarzy i piwowarów „Chmielaki Krasnostawskie 2019”. Pierwsze miejsce w kategorii „Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy o zawartości alkoholu do 2,0 proc obj.” zajął Okocim Radler malina z borówką amerykańską, a drugie - Okocim Radler grejpfrut z limonką. W kategorii „Piwa bezalkoholowe o zawartości alkoholu do 0,5 proc. obj.” na pierwszym miejscu znalazł się Okocim Radler 0,0% wiśnia z pigwą, a na drugim – Okocim Radler 0,0% pomarańcza sycylijska z limonką.
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019” - KONSUMENCKI KONKURS PIW - WYNIKI
Konsumencki Konkurs Piw, organizowany w ramach Chmielaków Krasnostawskich, zadebiutował w 1983 r. Kategorie konkursowe ewoluowały na przestrzeni lat, jednak początkowo uwzględniały one piwa jasne i ciemne warzone jedynie metodą dolnej fermentacji, wszechobecnej wówczas w Polsce. Od samego początku konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem wśród krajowych producentów piwa, ale prawdziwy rozwój możemy datować na rok 2006, w którym wspólnie z Bractwem Piwnym wprowadzono 10 kategorii i zasadniczo zmieniono jego organizację. W 2007 r., by nadążyć za północnoamerykańskim, a następnie światowym, piwnym renesansem, w konkursie pojawia się pierwszy styl uwzględniający piwa warzone metodą górnej fermentacji. Debiutuje kategoria XI uwzględniająca piwa pszeniczne w bawarskim stylu Heffeweizen. W Konkursie pojawiają się również piwa z zagranicznych browarów.
Medal dla marki Grimbergen w międzynarodowym konkursie World Beer Awards 2019
Piwa Grimbergen zdobyły nagrody w prestiżowym konkursie World Beer Awards 2019. Wśród nagrodzonych piw – wariant Grimbergen Blanche – otrzymał tytuł World’s Best Style Winner w kategorii Best Belgian Style Witbier. Konkurs World Beer Awards jest organizowany od 2012 r. Ma na celu wyróżnienie i promocję najlepszych piw reprezentujących poszczególne, międzynarodowe style piwne. Wyboru dokonuje jury złożone z międzynarodowych ekspertów w branży browarniczej.
Cudze chwalicie, swego nie znacie – co w polskim sadzie piszczy
Superowoce, choć brzmi to banalnie, są prawdziwymi super bohaterami codziennej diety. Choć wszystkie warzywa i owoce, spożywane w minimum 5 porcjach dziennie, stanowią podstawę prawidłowego żywienia, część z nich wyróżnia się na tle pozostałych, dostarczając olbrzymią dawkę wartościowych związków bioaktywnych, wspierających funkcjonowanie organizmu. Czym są tzw. superfruits?
Okocim zaprasza na Chmielaki!
Już w najbliższy piątek, 23 sierpnia rozpoczyna się w Krasnymstawie 49. edycja największego festiwalu piwnego w Polsce – Chmielaki Krasnostawskie. W tym roku Browar Okocim przygotował dla odwiedzających wyjątkową Beczkę Okocimską. Chmielaki Krasnostawskie to Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów, a dla smakoszy piwa i kolekcjonerów wyjątkowa okazja, aby w jednym miejscu spotkać kilkadziesiąt browarów oraz spróbować piw z Polski i ze świata. Chmielaki od blisko 50 lat wyznaczają trendy i inspirują organizatorów podobnych wydarzeń.