Wydarzenia
PINTA Barrel Brewing – na koncie już ponad 3,6 mln zł z crowdfundingu
Założyciele browaru PINTA – pionierzy piwnej rewolucji w Polsce – znów poruszyli środowisko beer-geeków, a także inwestorów. Już ponad 1 140 osób kwotą 3,64 mln zł wsparło ich nowy projekt: budowę browaru specjalizującego się w piwach starzonych w drewnianych beczkach – PINTA Barrel Brewing. To 88 proc. celu zbiórki prowadzonej na platformie Crowdway.pl, którą przedłużono właśnie do 6 sierpnia lub do sprzedania ostatniej akcji.
List otwarty do rolników, sadowników oraz firm uczestniczących w obrocie owocami i warzywami
Rząd w trybie pilnym proceduje zmiany do ustawy o organizacji niektórych rynków rolnych, nie informując szerzej przy tym głównych zainteresowanych stron, a w szczególności polskich rolników. Propozycja strony rządowej, przygotowana pod naciskiem niektórych organizacji rolniczych w tym głównie grup producenckich oraz dużych producentów porzeczek, aronii i jabłek zakłada wprowadzenie zasad obrotu owocami w sposób regulowany, co było praktyką centralnego planowania w czasach PRL. Następstwem takich działań będzie kryzys ekonomiczny tysięcy małych i średnich gospodarstw rolnych oraz widmo bankructwa i długotrwałej zapaści ekonomicznej większości zakładów przetwórczych w Polsce. Niekorzystne zapisy zmian do ustawy o organizacji niektórych rynków rolnych powstały na rzecz lobby kilku podmiotów rynku ale konsekwencje wprowadzenia ich w życie mogą doprowadzić do głębokich zmian strukturalnych w całym sektorze. Biorąc pod uwagę rozdrobnienie gospodarstw rolnych w Polsce i skalę produkcji indywidualnej, a także tradycyjne sposoby sprzedaży, należy spodziewać się znacznego pogorszenia sytuacji ekonomicznej polskiej wsi a w niedalekiej przyszłości ograniczenie produkcji na rynek krajowy i rynki zagraniczne, utratę pozycji handlowej na rynku globalnym. Długo budowana pozycja konkurencyjna polskich produktów rolnych zostanie bezpowrotnie utracona, a koszty jej przywrócenia mogą być bardzo wysokie.
Głównym założeniem zmian do w/w ustawy jest administracyjne regulowanie cen na owoce i warzywa (ceny ustalał będzie Minister Rolnictwa dwa razy w roku), a także szczegółowe zapisy dotyczące wielkości produkcji i czasu dostawy zawarte w umowach kontraktacyjnych. Polscy rolnicy zostaną w ten sposób zmuszeni do zawierania umów z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.
Ile kalorii mają alkohole wysokoprocentowe i z czego są produkowane? Branża chce zwiększyć świadomość konsumentów
SpiritsEurope, organizacja reprezentująca przemysł spirytusowy na szczeblu europejskim (składająca się z 31 krajowych stowarzyszeń oraz 8 czołowych producentów mocnych alkoholi na świecie), podpisała w imieniu całej branży protokół ustaleń, w którym zobowiązuje się do umieszczania na etykietach butelek informacji o wartości energetycznej oraz prezentacji pełnej listy składników, które będą dostępne on-line. Porozumienie zostało podpisane 4 czerwca br. w obecności Komisarza Unii Europejskiej ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisa Andriukaitisa. Jednym z członków SpiritsEurope jest Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, który zrzesza polskich wytwórców produktów spirytusowych.
Bawmy się wspólnie na INDU-balu w Tyskich Browarach Książęcych!
Już 8 czerwca, w ramach 10. jubileuszowej edycji Industriady, w Tyskich Browarach Książęcych odbędzie się INDU-bal nawiązujący do tradycji balów przemysłowców. W programie liczne atrakcje, m.in.: warsztaty z piwnymi ekspertami, degustacje, impreza w stylu lat 20-tych i 30-tych, a do tego wspólny toast za browar. Imprezie towarzyszy IV Śląski Spot Mustangów. Zabawa potrwa od 12 w południe do północy.
Firma Sidel zostaje globalnym partnerem strategicznym i dostawcą Grupy Yili
Firma Yili China – największy na świecie producent płynnych produktów mlecznych – zorganizowała niedawno konferencję dostawców w chińskim mieście Xiamen. Dzięki szerokiemu zastosowaniu aseptycznych kompletnych linii pakujących PET firmy Sidel do produkcji jogurtu Ambrosial, przeznaczonego do dystrybucji w temperaturze pokojowej, które obejmują urządzenia Aseptic Combi Predis™ wykorzystujące wyjątkową technologię sterylizacji preform na sucho - firma Sidel została globalnym partnerem strategicznym oraz dostawcą Grupy Yili, otrzymując tym samym nagrodę za innowacyjność. Wyróżnienie to stanowi kamień milowy w długoletniej współpracy pomiędzy dwoma podmiotami, w ramach której firma Sidel obsługuje największy segment biznesowy w ekosystemie Grupy Yili, jako czołowy partner i dostawca linii produktów PET w dziale płynnych produktów mleczarskich.
Branża śliwki kalifornijskiej wprowadza nową markę, aby zachęcić wszystkich do spróbowania śliwek suszonych z Kalifornii
Najlepsze śliwki na ziemi dobrze znane jako śliwki kalifornijskie mają nową markę – reprezentującą wszystko, co decyduje o niepowtarzalności śliwki suszonej z Kalifornii: świetne warunki uprawy, wiedza pokoleń sadowników, perfekcyjny system suszenia oraz rolnictwo najwyższej jakości na świecie.
„Cały świat kieruje się do Kalifornii po suszone śliwki, więc traktujemy to bardzo poważnie”, mówi Donn Zea, dyrektor wykonawczy California Prune Board. „Kalifornia jest najbardziej niezawodnym i stabilnym źródłem w branży pod względem jakości, wielkości oraz smaku owoców”.
Nowa marka idealnie odzwierciedla wyjątkowy charakter suszonych śliwek kalifornijskich i ukazuje w całej rozciągłości wszystkie płynące z nich korzyści. Nowy projekt logo rozwija deklarację pochodzenia owoców w wizerunek lidera na rynku, a komunikat wyrażany podwójnym hasłem: Prunes. For life „Śliwki. Dla życia” sygnalizuje, że śliwki kalifornijskie są dobre dla zdrowia, na każdym etapie życia.
Kraje byłych republik radzieckich - nowy kierunek pozyskiwania pracowników?
Stale pogłębiający się deficyt kadrowy oraz emigracja pracowników z Ukrainy do innych krajów Europy Zachodniej zmusza polskich pracodawców do poszukiwania nowych źródeł zasobów pra-cowniczych. W rezultacie, coraz częściej mówi się o pozyskiwaniu pracowników z byłych republik radzieckich. Czy zatem siła robocza z Białorusi, Azerbejdżanu lub Kazachstanu to perspektywiczny kierunek dla polskiej gospodarki? Na to pytanie odpowiada Mariusz Hoszowski, prezes firmy Smart Work.
Wraz z postępującym rozwojem udogodnień dotyczących pracy oraz legalizacji pobytu w państwach ościennych takich jak Czechy, Słowacja i Niemcy, ilość imigrantów zarobkowych z Ukrainy w naszym kraju zaczęła maleć. W konsekwencji, polscy pracodawcy zaczęli szukać innych rozwiązań, zapew-niających im w perspektywie płynne funkcjonowanie przedsiębiorstw bez względu na odpływ ukra-ińskiej fali migracyjnej. Skąd zatem możemy czerpać ludzi do pracy?
Blisko 100 osób odwiedziło Browar Bosman w Noc Muzeów
Zabytkowa warzelnia czy linia do rozlewu piwa puszkowego w browarze to miejsca, do których na co dzień dostęp mają wyłącznie pracownicy. W miniony weekend mogli tam zajrzeć także mieszkańcy Szczecina, którzy odwiedzili Browar Bosman podczas Europejskiej Nocy Muzeów. Była to wyjątkowa okazja, aby zobaczyć, jak od kuchni wyglądają miejsca, w których powstaje najlepiej rozpoznawalne szczecińskie piwo.
XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw Łódź, 30 – 31 maja 2019
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, Instytut Technologii i Analizy Żywności oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności – Oddział Łódzki mają zaszczyt zaprosić na XII Konferencję Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, która odbędzie się w dniach 30 – 31 maja 2019 w Łodzi.
XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw jest kontynuacją corocznych spotkań, których celem jest wymiana poglądów, dotyczących oceny składu, bezpieczeństwa jakości owoców i warzyw oraz produktów, otrzymanych z tych surowców z wykorzystaniem konwencjonalnych i innowacyjnych technologii. Konferencja umożliwia prezentację dorobku naukowego zarówno młodej jak i doświadczonej kadry naukowej oraz stanowi platformę służącą wymianie informacji, poglądów i doświadczeń pomiędzy pracownikami naukowymi, a przedstawicielami przemysłu.