1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

czaja

Wydarzenia

Kraje byłych republik radzieckich - nowy kierunek pozyskiwania pracowników?

Stale pogłębiający się deficyt kadrowy oraz emigracja pracowników z Ukrainy do innych krajów Europy Zachodniej zmusza polskich pracodawców do poszukiwania nowych źródeł zasobów pra-cowniczych. W rezultacie, coraz częściej mówi się o pozyskiwaniu pracowników z byłych republik radzieckich. Czy zatem siła robocza z Białorusi, Azerbejdżanu lub Kazachstanu to perspektywiczny kierunek dla polskiej gospodarki? Na to pytanie odpowiada Mariusz Hoszowski, prezes firmy Smart Work.
Wraz z postępującym rozwojem udogodnień dotyczących pracy oraz legalizacji pobytu w państwach ościennych takich jak Czechy, Słowacja i Niemcy, ilość imigrantów zarobkowych z Ukrainy w naszym kraju zaczęła maleć. W konsekwencji, polscy pracodawcy zaczęli szukać innych rozwiązań, zapew-niających im w perspektywie płynne funkcjonowanie przedsiębiorstw bez względu na odpływ ukra-ińskiej fali migracyjnej. Skąd zatem możemy czerpać ludzi do pracy?

Czytaj więcej...

Blisko 100 osób odwiedziło Browar Bosman w Noc Muzeów

Zabytkowa warzelnia czy linia do rozlewu piwa puszkowego w browarze to miejsca, do których na co dzień dostęp mają wyłącznie pracownicy. W miniony weekend mogli tam zajrzeć także mieszkańcy Szczecina, którzy odwiedzili Browar Bosman podczas Europejskiej Nocy Muzeów. Była to wyjątkowa okazja, aby zobaczyć, jak od kuchni wyglądają miejsca, w których powstaje najlepiej rozpoznawalne szczecińskie piwo.

Czytaj więcej...

XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw Łódź, 30 – 31 maja 2019

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, Instytut Technologii i Analizy Żywności oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności – Oddział Łódzki mają zaszczyt zaprosić na XII Konferencję Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, która odbędzie się w dniach 30 – 31 maja 2019 w Łodzi.

XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw jest kontynuacją corocznych spotkań, których celem jest wymiana poglądów, dotyczących oceny składu, bezpieczeństwa jakości owoców i warzyw oraz produktów, otrzymanych z tych surowców z wykorzystaniem konwencjonalnych i innowacyjnych technologii. Konferencja umożliwia prezentację dorobku naukowego zarówno młodej jak i doświadczonej kadry naukowej oraz stanowi platformę służącą wymianie informacji, poglądów i doświadczeń pomiędzy pracownikami naukowymi, a przedstawicielami przemysłu.

Czytaj więcej...

Browar PINTA ogłasza budowę drugiego browaru z pomocą crowdinwestorów

Browar PINTA, który w 2011 roku dał początek piwnej rewolucji i do dziś warzy swoje piwa w wynajmowanych browarach w Zawierciu i Zarzeczu, już za 2 miesiące uruchomi własny zakład z warzelnią w Wieprzu koło Żywca. Zapowiada też budowę drugiego browaru przez nową spółkę PINTA Barrel Brewing. W nim powstawać będą limitowane serie piw starzonych w beczkach, a inwestycję wspierać ma emisja akcji i kampania crowdfundingowa na Crowdway.pl.
Przyczynili się do odmiany piwnego rynku opanowanego przez browary koncernowe. Najpierw odtworzyli praktycznie jedyny czysto polski styl piwny – Grodziskie, a później – w 2011 roku – uwarzyli mocno nachmieloną amerykańską odmianę India Pale Ale „Atak Chmielu”. Tak zaczęła się piwna rewolucja w Polsce, która dziś oznacza ponad 2 tys. nowych piw rocznie i niemal co tydzień powstawanie nowego browaru rzemieślniczego. Za tym ruchem w biznesie od początku stoi PINTA, marka stworzona przez: Ziemowita Fałata, Grzegorza Zwierzynę i Marka Semlę.

Czytaj więcej...

Strona edukacyjna abcalkoholu.pl w nowej odsłonie

Produkcja i sprzedaż piwa wiążą się ze szczególną odpowiedzialnością – nie tylko za jakość produktu, ale także to, przez kogo i w jaki sposób jest on spożywany. Jej nieodłącznym elementem jest edukacja na temat odpowiedzialnej sprzedaży i konsumpcji alkoholu. Kompania Piwowarska od lat szerzy wiedzę i propaguje pozytywne wzorce w tej dziedzinie, a poświęcona temu strona abcalkoholu.pl od niedawna dostępna jest w odświeżonej wersji.

Czytaj więcej...

9 na 10 Polaków sięga po napoje owocowe

Według najnowszego sondażu Instytutu Badań Pollster 9 na 10 Polaków pije niegazowane napoje owocowe. Ponad 10 proc. spożywa je codziennie lub prawie codziennie, a aż 1/4 kilka razy w tygodniu. Wśród polskich smaków dominują napoje owocowe na bazie jabłka – jabłko z miętą, jabłko z wiśnią oraz czarna porzeczka.

Czytaj więcej...

Zakład Sidel w Pekinie świętuje 10-lecie swojego istnienia i zwiększa swoje możliwości związane z opakowaniami aseptycznymi

W dniu 20 marca, zakład Sidel w Pekinie świętował 10-lecie swojego istnienia w ramach ceremonii z udziałem swoich długoletnich partnerów, stowarzyszeń branżowych i klientów. Dzień wcześniej lokalni pracownicy mieli okazję uczestniczyć w zorganizowanej wycieczce po zakładzie oraz lunchu, w towarzystwie Prezesa i Dyrektora Generalnego Sidel, Sama Strömersténa.

Od otwarcia pierwszego biura Sidel w Chinach minęło prawie trzydzieści lat. Dziesięć lat temu, zajmujący powierzchnię 40 tys. metrów kwadratowych zakład firmy w Pekinie, usytuowany w Pekińskiej Strefie Rozwoju Gospodarczego i Technologicznego, świętował swoje otwarcie gdy uruchomiono pierwszy element wyposażenia. Obecnie zakład stanowi ważną, międzynarodową bazą operacyjną dla firmy Sidel, ze względu na swoje duże możliwości produkcyjne, opierające się na globalnej wiedzy i bliskim sąsiedztwie lokalnych liderów z branży napojów, spożywczej, środków czystości i higieny osobistej.

Czytaj więcej...

logo sigma

engineering

moeschle

vimax

Ekomix

sitspoz