Wydarzenia
Naukowcy z całego świata spotkają się w Poznaniu – Rusza Konferencja ILS3
Od 21 do 24 maja Poznań stanie się światową stolicą branży rolno-spożywczej. Po raz pierwszy w historii do Polski przyjedzie około dwustu najznamienitszych naukowców zajmujących się badaniami nad roślinami strączkowymi.
Browar PINTA ogłasza budowę drugiego browaru z pomocą crowdinwestorów
Browar PINTA, który w 2011 roku dał początek piwnej rewolucji i do dziś warzy swoje piwa w wynajmowanych browarach w Zawierciu i Zarzeczu, już za 2 miesiące uruchomi własny zakład z warzelnią w Wieprzu koło Żywca. Zapowiada też budowę drugiego browaru przez nową spółkę PINTA Barrel Brewing. W nim powstawać będą limitowane serie piw starzonych w beczkach, a inwestycję wspierać ma emisja akcji i kampania crowdfundingowa na Crowdway.pl.
Przyczynili się do odmiany piwnego rynku opanowanego przez browary koncernowe. Najpierw odtworzyli praktycznie jedyny czysto polski styl piwny – Grodziskie, a później – w 2011 roku – uwarzyli mocno nachmieloną amerykańską odmianę India Pale Ale „Atak Chmielu”. Tak zaczęła się piwna rewolucja w Polsce, która dziś oznacza ponad 2 tys. nowych piw rocznie i niemal co tydzień powstawanie nowego browaru rzemieślniczego. Za tym ruchem w biznesie od początku stoi PINTA, marka stworzona przez: Ziemowita Fałata, Grzegorza Zwierzynę i Marka Semlę.
Strona edukacyjna abcalkoholu.pl w nowej odsłonie
Produkcja i sprzedaż piwa wiążą się ze szczególną odpowiedzialnością – nie tylko za jakość produktu, ale także to, przez kogo i w jaki sposób jest on spożywany. Jej nieodłącznym elementem jest edukacja na temat odpowiedzialnej sprzedaży i konsumpcji alkoholu. Kompania Piwowarska od lat szerzy wiedzę i propaguje pozytywne wzorce w tej dziedzinie, a poświęcona temu strona abcalkoholu.pl od niedawna dostępna jest w odświeżonej wersji.
Charles Brand nowym prezesem Tetra Pak na Europę i Azję Środkową
Charles Brand został powołany na prezesa Tetra Pak na Europę i Azję Środkową (E&CA). Jednocześnie pozostanie on w gronie globalnych liderów firmy.
9 na 10 Polaków sięga po napoje owocowe
Według najnowszego sondażu Instytutu Badań Pollster 9 na 10 Polaków pije niegazowane napoje owocowe. Ponad 10 proc. spożywa je codziennie lub prawie codziennie, a aż 1/4 kilka razy w tygodniu. Wśród polskich smaków dominują napoje owocowe na bazie jabłka – jabłko z miętą, jabłko z wiśnią oraz czarna porzeczka.
Zakład Sidel w Pekinie świętuje 10-lecie swojego istnienia i zwiększa swoje możliwości związane z opakowaniami aseptycznymi
W dniu 20 marca, zakład Sidel w Pekinie świętował 10-lecie swojego istnienia w ramach ceremonii z udziałem swoich długoletnich partnerów, stowarzyszeń branżowych i klientów. Dzień wcześniej lokalni pracownicy mieli okazję uczestniczyć w zorganizowanej wycieczce po zakładzie oraz lunchu, w towarzystwie Prezesa i Dyrektora Generalnego Sidel, Sama Strömersténa.
Od otwarcia pierwszego biura Sidel w Chinach minęło prawie trzydzieści lat. Dziesięć lat temu, zajmujący powierzchnię 40 tys. metrów kwadratowych zakład firmy w Pekinie, usytuowany w Pekińskiej Strefie Rozwoju Gospodarczego i Technologicznego, świętował swoje otwarcie gdy uruchomiono pierwszy element wyposażenia. Obecnie zakład stanowi ważną, międzynarodową bazą operacyjną dla firmy Sidel, ze względu na swoje duże możliwości produkcyjne, opierające się na globalnej wiedzy i bliskim sąsiedztwie lokalnych liderów z branży napojów, spożywczej, środków czystości i higieny osobistej.
Żywieccy browarnicy w nowym spocie Ż
Piwowarzy z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej nieustannie poszukują nowych smaków, odkrywając przed konsumentami bogactwo piwnego świata. Każdy z nich pełen jest pasji, a do warzenia piwa podchodzi z radością i gotowością do eksperymentowania, czego wynikiem są piwne gatunki Żywca. Praca żywieckich browarników została zaprezentowana w nowym spocie marki, będącym kwintesencją hasła „Chce się Ż”.
Pierwsze duże puszki z polskim piwem rzemieślniczym
Birbant i PINTA, jako pierwsze browary rzemieślnicze w Polsce, skorzystały z mobilnej linii rozlewniczej, by zapuszkować swoje piwa. Premiera Hazy Disco z puszki w stylu New England IPA ma miejsce dziś w PINTA Wrocław przy okazji festiwalu Beer Geek Madness. Kolejne piwa rzemieślnicze czekają już w kolejce na mobilne puszkowanie. Czy półlitrowe piwa w puszkach wejdą do stałej oferty browarów rzemieślniczych?
Maspex wraz z partnerami inspiruje i edukuje konsumentów w ramach ANNUAL FOOD AGENDA
Maspex w ramach EIT Food współtworzy projekt Annual Food Agenda. Ta europejska inicjatywa skupia się na angażowaniu konsumentów oraz inspirowaniu najmłodszych do poznawania związanych z żywnością tematów. Współpracując z partnerami z całej Europy firma przez cały rok prowadzi projekty edukacyjne i komunikacyjne – pierwsza inicjatywa to warsztaty dla dzieci organizowane z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.