Wydarzenia
Rewolucja 0,0% na rynku piwa 2019. Sektor piwowarski podsumowuje rok 2018
Blisko 80 proc. wzrost segmentu piw bezalkoholowych to dominujący trend na rynku piwa w 2018 roku. Dynamiczny rozwój kategorii piwa bezalkoholowego obserwowany jest w wielu krajach Europy od kilku lat, jednak to w Polsce tempo jej wzrostu jest największe. W perspektywie kilkuletniej możemy spodziewać się, że segment 0,0% będzie stanowił kilkanaście procent rynku piwa.
Butelka Björn nominowana w konkursie Art of Packaging 2019
Butelka wódki Björn, produkowanej przez BZK Alco, została nominowana w Art of Packaging 2019 w kategorii Pragnienia. Ideą konkursu jest promowanie kreatywności i innowacyjności w branży opakowań na rynku polskim i zagranicznym.
Opakowanie wódki czystej Björn jest nowoczesne, designerskie i zdecydowanie wyróżnia się wśród innych produktów w swojej kategorii. Butelka pokryta jest literniczą teksturą zainspirowaną wyglądem run ciosanych w kamieniu. Opowiada historię króla Wikingów, a aby ją odczytać trzeba kilkukrotnie obrócić produkt. Doskonale komunikuje moc trunku i jego aksamitny smak. Wódka dostępna jest w dwóch wersjach, w czarnej butelce oraz matowo-białej.
Związkowcy i pracodawcy apelują o niską stawkę VAT na napoje owocowe
NSZZ „Solidarność”, Forum Związków Zawodowych, BCC, Konfederacja Lewiatan, Pracodawcy RP, Związek Przedsiębiorców i Pracodawców oraz Związek Rzemiosła Polskiego, organizacje wchodzące w skład Rady Dialogu Społecznego, apelują o niepodnoszenie stawki podatku VAT na napoje owocowe, z co najmniej 20% zawartością soku owocowego, z 5% do 23%.
W liście do premiera Mateusza Morawieckiego napisali, że w konsultacjach społecznych znajduje się projekt, z 8 listopada 2018 r., ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy – Ordynacja podatkowa, który zakłada wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT. Istotą propozycji jest ograniczenie ilości towarów i usług objętych obniżonymi stawkami VAT. Zgodnie z uzasadnieniem do projektu oraz oceną skutków regulacji zmiany mają być neutralne dla przedsiębiorców, konsumentów i budżetu.
W rzeczywistości planowane jest, aby koszty reformy systemu stawek VAT sfinansować z podniesienia stawki VAT na napoje owocowe, z co najmniej 20% zawartością soku owocowego. Protestujemy, aby kosztami reformy obciążyć wyłączenie przedsiębiorców z branży przetwórstwa owocowo-warzywnego, rolników, sadowników i ogrodników. Jest to propozycja nieakceptowalna i dalece niesprawiedliwa.
Kampania „Lepszy Start dla Twojego dziecka” stawia na lekarzy
UNIQUE WORK (dawniej G-Pharma) oraz ZPPPS nawiązały współpracę, przy organizacji konferencji „GINEKOLOGIA 2019”. W ramach 16 edycji, które w 2019 r odbędą się w różnych miastach Polski, poruszane będą tematy związane z edukacją o konieczności zachowania abstynencji w trakcie ciąży, a w szczególności metod komunikacji tego zagadnienia na linii lekarz – pacjentka. To kolejna odsłona programu „Lepszy start dla Twojego dziecka” prowadzonego przez ZPPPS od ponad 10 lat.
Air Products sfinalizowała przejęcie ACP – wiodącego europejskiego producenta dwutlenku węgla na rynku gazów technicznych
Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcji nie została ujawniona.
Zawarcie umowy pozwala połączonej organizacji zaoferować jeszcze lepszą obsługę obecnych klientów oraz poszerzyć możliwości rozwoju w sektorze gazów technicznych. Jednocześnie klienci zyskują dostęp do szerszej sieci dystrybucyjnej płynnego dwutlenku węgla na terenie całej Europy.
Stanowisko Krajowej Unii Producentów Soków i Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw po posiedzeniu sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Producenci soków oraz owoców i warzyw, zrzeszeni wokół Krajowej Unii Producentów Soków oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, negatywnie oceniają podwyżkę podatku VAT do 23 proc. na napoje owocowe i warzywne. Taka opinia została wyrażona przez przedstawicieli branży podczas posiedzenia sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które odbyło się 19 lutego br. Od początku ostrzegamy przed niekorzystnymi zmianami, jakie ustawa niesie dla polskiej gospodarki – sadowników, rolników, producentów oraz konsumentów.
Proponowana przez Ministerstwo Finansów podwyżka stawki VAT na napoje owocowe lub warzywne z 5 proc. do 23 proc. będzie odczuwalna dla wielu grup polskiej gospodarki. Wzrost podatku aż o 18 pkt. proc. będzie stanowił olbrzymie obciążenie dla całego sektora rolno-spożywczego.
Czy „MALINA” to właściwa nazwa dla produktu, który zawiera 45% malin?
Nazwa produktu jest najczęściej kwestionowanym przez inspekcje elementem informacji na temat żywności. Dotyczy to zarówno nazw marketingowych (wymyślonych, marek, brandów) jak również obowiązkowej nazwy środka spożywczego. Kwestionowanym nazwom zarzuca się, że wprowadzają w błąd konsumenta, ponieważ dają do zrozumienia, przekonują, sugerują, że żywność ma określone cechy co natomiast nie ma potwierdzenia w rzeczywistości, lub nawet w części mija się z prawdą.
tropextrakt podpisał umowę - wartą 1 mln USD - na import soku z yuzu
Rosnąca popularność piwa kraftowego z ekskluzywną nutą Yuzu spowodowała, że tropextrakt Polska, dostawca egzotycznych owoców i produktów niszowych, odnotowuje wysoki popyt na sok z Yuzu ze strony branży piwowarskiej. Dzięki umowie handlowej z rządem regionu Go Heung w Korei Południowej, tropextrakt zapewnił sobie długoterminowy dostęp do tego specjału i możliwość rozprowadzania go na rynku europejskim. Umowa podpisana ze znaczącym regionem znanym ze swoich produktów morskich i rolnych, reguluje rozwój stosunków gospodarczych, import soku z Yuzu o wartości 1 mln dolarów, standardy produkcji jak również wymianę wiedzy między partnerami.
Śliwka kalifornijska celuje w zdrowie!
California Prune Board będąca światowym liderem w rozwoju badań żywieniowych na temat walorów zdrowotnych suszonych śliwek kalifornijskich odnawia swoje zobowiązanie dotyczące realizacji projektów badawczych w 2019 roku.
Program, rozpoczęty w 1997 roku, obejmuje aktualnie 51 opublikowanych badań dotyczących wartości odżywczych suszonych śliwek i 13 dodatkowych, których zakończenie planowane jest na 2021 rok. Głównym obszarem badań jest zdrowie kości, z 23 opublikowanymi badaniami na 28 zaplanowanych. Dziewięć badań (z 11 planowanych) dotyczy zdrowia układu trawiennego, zaś 19 (z 25) skupia się wokół innych obszarów, w tym obniżeniu poziomu cholesterolu, zespołu metabolicznego, możliwości poznawczych, wyboru przekąsek i ich wpływu na sytość oraz wybranych elementów analizy danych epidemiologicznych.